Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 11:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 19:35 
przedszkolak
przedszkolak

Można zasilić układ przez transformator separacyjny- pozdrawiam

Tytuł: nornice
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 19:39 
przedszkolak
przedszkolak

można zasilić układ przez trafo separacyjny - pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 21:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]Ja nie żartuję , to było całkiem na poważnie. Też mam problem z kretami , więc mam zamiar skorzystać z Twojej idei, oczywiście jeżeli nie masz nic przeciwko temu , zmieniając jednak całą konstrukcję mechaniczno-elektryczną oraz design :wink:
Ze względu na bezpieczeństwo i mobilność układ będzie zasilany z akumulatora 12V.

pozdrawiam

Kuba

Nie mam nic przeciwko i mam nadzieje, że swój design nam zamieścisz. Od razu widać, że jesteś fachowcem i wiesz co robisz. Niestetyu tych 40- stu kretów nie mogłbym zabić, bo było ich tylko 20. Napisałem w pierwszym poście że to działa 100 na 100. Bezpieczników nie wywala. Krążek w liczniku nie szaleje, a kontrolką zwłok jest żarówka. Sąsiedzi też wszyscy żyją :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 21:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"]
Nie mam nic przeciwko i mam nadzieje, że swój design nam zamieścisz.

Ma się rozumieć , z całą dokumentacją techniczno-ruchową 8)

[quote="kapitan"] Od razu widać, że jesteś fachowcem i wiesz co robisz.

Lejesz miód na moje serce :twisted:

pozdrawiam

Kuba

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 21:53 
Kiper
Kiper

[quote="olmek"]Ze względu na bezpieczeństwo i mobilność układ będzie zasilany z akumulatora 12V.

Że co ??? Chcesz bić krety napięciem 12V ?
To może już prościej zasilić układ za pomocą kilku baterii paluszków połączonych szeregowo :lol:

[quote="PASJONAT"]Można zasilić układ przez transformator separacyjny- pozdrawiam
Tego to już całkiem nie rozumiem :roll:
Chcesz razić krety odseparowanym napięciem ?

Chyba już lepiej pozostańmy przy prototypowej wersji Kapitana, bo pomysły ulepszenia tego urządzenia powoli przypominają "pryzmat myśli nad materią" :lol:

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 22:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="Card"][quote="olmek"]Ze względu na bezpieczeństwo i mobilność układ będzie zasilany z akumulatora 12V.

Że co ??? Chcesz bić krety napięciem 12V ?
To może już prościej zasilić układ za pomocą kilku baterii paluszków połączonych szeregowo :lol:

Sorry za skrót myślowy , oczywiście miałem na myśli przetwornicę i wydawało mi się to oczywiste (skrzywienie zawodowe - moja specjalność , to zasilacze impulsowe) :wink:

Co do Twojej uwagi do Pasjonata , niestety chyba masz małe braki w tej dziedzinie , bo użycie dla bezpieczeństwa transformatora separacyjnego jest jak najbardziej wskazane. Znałem dwóch bohaterów , co się ich prąd nie imał ... do czasu.

pozdrawiam

Kuba

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 grudnia 2006, 08:38 
Ekspert
Ekspert

Jak będziecie ten komputer do "bicia" kretów opatentowywać to bardzo Was proszę pamiętajcie kto był pomysłodawcą i prekursorem. :D :D :D . Trochę kaski zawsze się przyda. Nie wspomnę o przejściu do historii.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 grudnia 2006, 09:13 
Ekspert
Ekspert

Teraz poważnie. Napiszcie o zagrożeniach ale może tak bardziej przystępnie.
1. Czy istieje możliwość przedostania się tak zwanej fazy na zero ( po drodze jest żarówka)?Prąd fazowy wracając od pułapi zapala żarówkę. Więc sytuacja jest dokładnie taka sama jak w żyrandolu, no może z tą różnicą że ta sama faza pyłynie w tym samym czasie do ziemi, gdziś tam np 100 metrów od domu. Natomiast przepalenie włókna odcina pzepływ prądu w kierunku gniazda przewodem zerowym. To jest moje chłoski rozumowanie, jeżeli jest inaczej to napiszcie (tylko bez tych ,tam ...no wiecie)
2. Według mnie największe zagrożenie występuje w rejonie pułapki po jej włączeniu przez kreta( odizolowane przewody pod napięciem w ziemi) i w tym kierunku powinny iść działania modernizacyjne tzn aby po upływie np 10 sek następowało samoczynne odcięcie napięcia. To czy kret był bardzo łatwo stwierdzić wzrokowo odkrywając pokrywę otworu. Po jego bytności zawsze jest rozpierducha w ustawieniu urządzenia ( to z doświadczenia). Dlatego stwierdzenie czy są tam zwłoki nie wymago dodatkowych wskaźników bo itak trzeba ponownie wszystko ustawiać ręcznie.
3 Konstrukcję mechaniczną można łatwo wykonać w ten sposób aby nie było żadnego zagrożenia porażeniem przed uruchomieniem pułapki. Zdaję sobie sprawę że moje obydwie propozycje mają spore braki w tym zakresie, ale to można poprawić.
4. Grożne jest również odwrotne ( na żarówkę) podłączenie fazy, ale wówczas żarówka zazwyczaj się żarzy. Ale zawsze przed pozostawieniem "uzbrojonej"pułaplki spradzam to neonóką.
5. Olmek, ta przetwornica to coś na model elektrycznego pastucha dla bydła? Jeżeli tak to myślałem o tym ale nie dysponowałem odpowiednimi urządzeniami i nie miałem pewności że załatwię tym sprawę kreta definitywnie. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 grudnia 2006, 13:02 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"] Olmek, ta przetwornica to coś na model elektrycznego pastucha dla bydła? Jeżeli tak to myślałem o tym ale nie dysponowałem odpowiednimi urządzeniami i nie miałem pewności że załatwię tym sprawę kreta definitywnie.

Coś podobnego , jednak nie to. Pastuch to impulsy o napięciu rzędu kilku kV o czasie trwania kilkunastu milisekund , tak więc energia tego wyładowania prawdopodobnie będzie zbyt mała ,żeby kreta zabić , może go jedynie oszołomić, ale być może nie na tyle , by nie wycofał się z pola rażenia. Przetwornica , którą chcę zastosować to konwerter DC/DC , czyli napięcie stałe 12V jest przetwarzane na powiedzmy 400V , również stałe
(napięcie stałe jest groźniejsze dla organizmów żywych niż zmienne). Moc przetwornicy ok. 200W.
Narazie nie wchodzę w szczegóły , jedynie mogę napisać ,że koszt "wyprodukowania" całej elektroniki , czyli przetwornicy , układu czasowego wraz z pamięcią zdarzenia zamknie się w 20-30 PLN , więc chyba nie tak strasznie i nie będzie to przerost formy nad treścią.
Nie przewiduję , żeby gabaryty (bez akumulatora) znacznie przekroczyły wielkość dwóch paczek papierosów.

pozdrawiam

Kuba

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 grudnia 2006, 13:20 
Kiper
Kiper

No to w takim razie ja bardzo prosze aby schemat ideowy jak i mechaniczny takiego zmodyfikowanego kretokillera, gdy juz zostanie opracowany, zostal umieszczony w tym watku. :D
pzdr

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 grudnia 2006, 13:23 
nowicjusz
nowicjusz

U mnie w sadzie największym zagrożemiem jest karczownik ziemno-wodny; wyżera korzenie młodych drzew owocowych. Nie mniej denerwujące są krety pod trwnikami.
W sklepach ogrodniczych (również OBI i Castorama) można kupić specjalne żelazka na nornice = NORNICE !!!! - a nie na krety!!!.
Wyglądają tak jak na załączonych fotkach:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c16 ... 21eec.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eac ... a4fc9.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7c8 ... 2a585.html :lol:
Te żelazka są mało skuteczne na nornice, bardzo skuteczne przeciwko karczownikowi ale POTWORNIE NIEBEZPIECZNE DLA KRETÓW. Jeżeli przyrząd postawić - przez pomyłkę - na/w kanale kreta w odległości nie mniejszej niż 0,5 mb od najbliższego, świeżego kretowiska to w ciągu 12 godzin czeka nas smutny obrządek pochówku małego czarnego futrzaka.
turwit

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 grudnia 2006, 13:33 
nowicjusz
nowicjusz

hyba w poprzednim okienku dałem niewłaściwe linki do fotek. Poprawiam się:
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 grudnia 2006, 14:14 
Ekspert
Ekspert

Mam dwa pytania. Czy te urządzenia uruchomiają się w nizalwżnie od kierunku nadejścia zwierza? Jaką rolę spełnia ten kolec w otworze?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 grudnia 2006, 14:22 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"][quote="kapitan"] Olmek, ta przetwornica to coś na model elektrycznego pastucha dla bydła? Jeżeli tak to myślałem o tym ale nie dysponowałem odpowiednimi urządzeniami i nie miałem pewności że załatwię tym sprawę kreta definitywnie.

Coś podobnego , jednak nie to. Pastuch to impulsy o napięciu rzędu kilku kV o czasie trwania kilkunastu milisekund , tak więc energia tego wyładowania prawdopodobnie będzie zbyt mała ,żeby kreta zabić , może go jedynie oszołomić, ale być może nie na tyle , by nie wycofał się z pola rażenia. Przetwornica , którą chcę zastosować to konwerter DC/DC , czyli napięcie stałe 12V jest przetwarzane na powiedzmy 400V , również stałe
(napięcie stałe jest groźniejsze dla organizmów żywych niż zmienne). Moc przetwornicy ok. 200W.
Narazie nie wchodzę w szczegóły , jedynie mogę napisać ,że koszt "wyprodukowania" całej elektroniki , czyli przetwornicy , układu czasowego wraz z pamięcią zdarzenia zamknie się w 20-30 PLN , więc chyba nie tak strasznie i nie będzie to przerost formy nad treścią.
Nie przewiduję , żeby gabaryty (bez akumulatora) znacznie przekroczyły wielkość dwóch paczek papierosów.

pozdrawiam

Kuba
Wszystko rozumię. A czy zasilenie przez transformator lub prostownik do ładowania akumulatorów będzie możliwe i bezpieczne dla tych urządzeń? Jeżeli ktoś nie ma wolnego akumulatotora to zasilanie z auta będzie dość kłopotliwe.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 grudnia 2006, 00:14 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"] A czy zasilenie przez transformator lub prostownik do ładowania akumulatorów będzie możliwe i bezpieczne dla tych urządzeń? Jeżeli ktoś nie ma wolnego akumulatotora to zasilanie z auta będzie dość kłopotliwe.

Będzie możliwe pod warunkiem ,że prostownik będzie miał wydajność prądową w granicach 20 A , jednak w tym przypadku robienie przetwornicy i ciągnięcie przewodów mija się z celem. Wystarczy akumulator 12V/7Ah , czyli typowy do UPS-ów , dostępny już od 30 PLN.
Jego pojemność wystarczy na 15 minut ciągłej pracy przetwornicy , czyli kilkadziesiąt "egzekucji". Pobór prądu w trybie "standby" , czyli oczekiwanie na kreta wyniesie ok 1mA , więc praktycznie żaden (przez miesiąc akumulator straci 10% swojej pojemności)

pozdrawiam

Kuba

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1