Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 16:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 lipca 2008, 08:35 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="dominikams"][quote="PiotrekKK"]Chyba za dobrze im u Ciebie,mysle,ze małą dieta sprawi,ze wyruszą na łowy :wink:

Piotrek

Piotruś, koty nie łapią gryzoni z głodu :wink: Moja kotka (ta roczna) cały czas karmiona (i to dobrze, bo strasznie wybredna, w ogóle jakiś niejadek) jest baaardzo łowna. Na początku łup zostawiała na działce nietknięty, i łapała nowe ofiary widocznie tylko celem zaspokojenia instynktu mysliwego. Teraz jest różnie - czasem się tym żywi, ale i tak do domu przychodzi na jedzenie (chociaz fakt, czasem prawie nic nie skubnie). W każdym razie - EWAL - niech ci nie przyjdzie do głowy głodzić kotów celem sprowokowania do polowania :roll: Chyba że są utuczone, to może faktycznie grubaskom się cięzko biega :lol:

Też tak myślę, że to nie jest kwestia diety. Takie charaktery... :D
Moze im zafunduję psychoanalityka albo jakieś szkolenie motywacyjne :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 lipca 2008, 08:36 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="dominikams"][quote="PiotrekKK"]Chyba za dobrze im u Ciebie,mysle,ze małą dieta sprawi,ze wyruszą na łowy :wink:

Piotrek

Piotruś, koty nie łapią gryzoni z głodu :wink: Moja kotka (ta roczna) cały czas karmiona (i to dobrze, bo strasznie wybredna, w ogóle jakiś niejadek) jest baaardzo łowna. Na początku łup zostawiała na działce nietknięty, i łapała nowe ofiary widocznie tylko celem zaspokojenia instynktu mysliwego. Teraz jest różnie - czasem się tym żywi, ale i tak do domu przychodzi na jedzenie (chociaz fakt, czasem prawie nic nie skubnie). W każdym razie - EWAL - niech ci nie przyjdzie do głowy głodzić kotów celem sprowokowania do polowania :roll: Chyba że są utuczone, to może faktycznie grubaskom się cięzko biega :lol:

Też tak myślę, że to nie jest kwestia diety. Takie charaktery... :D
Moze im zafunduję psychoanalityka albo jakieś szkolenie motywacyjne :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 sierpnia 2008, 19:18 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"]Od niedawna jest u nas druga kicia - ta tez rokuje nieźle :wink:

No i są efekty :wink: Dziś ten mały, trzymiesięczny srajtek upolował pierwszą mychę 8)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 sierpnia 2008, 21:59 
Ekspert
Ekspert

Dominiko u mnie jest inny problem niż myszy(nornice), mianowicie takie coś mi załatwiło nieodwracalnie krzak Kodrianki. Wiem, bo jak znalazłem gniazdo tego cholerstwa pod korzeniami Kodrianki, to wykatrupiłem te larwy o szesciu odnóżach, tylko nie wiem, czy nie ma tego więcej na mojej malutkiej działce z winoroślą. Zresztą w ubiegłym roku, też mi to coś wykasowało jabłonkę ze szkółki, tak że się przewróciła. Jak się okazało miała podgryzione korzenie i wokół było pełno małych kanalików w mojej piaskowej glebie. Więc trochę pogóglowałem i jest to chyba to, bo pasuje zdjęcie larwy do tego co wytłukłem. Było tego kilka gniazd, także pod Aktinidią "Dr Szymanowski", która nagle przestała rosnąć. Zapodaję link do tego skurczybyka, co mi wykasował Kodriankę(na szczęście inne odmiany nie tknięte).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Turku%C4%87_podjadek
Czy może ktoś na forum ma na to sposób, bo nornic u mnie raczej nie ma.
Pozdrawiam lantan.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 sierpnia 2008, 22:06 
Kiper
Kiper

lantan może ten tekst na coś Ci sie przyda: http://podszarotka.republika.pl/index1. ... urkuc.html

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 sierpnia 2008, 22:07 
Ekspert
Ekspert

To jest obcy 8O
Czytałam gdzieś, że sie na niego jakieś pułapki nastawia, tylko z czego one były? :roll: Albo z obornika, albo z jakichś marchwi czy ziemnikaów pokrojonych - no nie pamiętam. W kazdym razie tam to coś składało jaja, albo żerowało, i wtedy można było to ukatrupić.

A jesteś pewny, że to nie były zwykłe pędraki? Bo też chyba mają trochę tych nóg :wink:

Jutro może poszukam, bo dzis już nie dam rady.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2008, 06:04 
czeladnik
czeladnik

Poczytaj tutaj o metodach zwalcznia turkucia- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... mp;start=0

Ja swoje turkucie :wink: zlikwidowałem(mam nadzieję) stosując diazinon.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2008, 09:09 
Ekspert
Ekspert

Dzięki za namiary i rady, co do tego smakosza korzonków. Przekopałem się przez te informacje jakie podaliście i dowiedziałem się, że jego naturalnym wrogiem jest kret, a ten wprowadził się do mnie w lipcu. Już go chciałem przegonić, bo mnie denerwował ciągle nowymi piramidkami ziemi, ale teraz chyba go zacznę dokarmiać, żeby został dłużej :lol:
Od kiedy się pojawił Aktinidia ma nowe pięciolistkowe przyrosty, a wcześniej stała w miejscu i zasychały jej starsze liście(czyżby to krecia robota?) Te trzy kopczyki ziemi dziennie to jakoś rozgarne, a jak kret nie rusza korzeni to może zostać na dłużej. Może trochę utyje na tych turkuciach, bo pewnie zabiedowany, skoro przylazł do winniczki na polowanie. :D

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2008, 09:20 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem, czy taki jeden kret jest w stanie przetrzebić tak do końca populację tych kosmitów. Ale na pewno lepsze to niż nic. Widzę, że chłopaki podali ci już metody zwalczania, może porób jednak jakieś pułapki :wink:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2008, 20:46 
Kiper
Kiper

Najważniejsza rzecz, to zachowanie równowagi w naturze. U mnie krety likwidują pędraki i turkucie, a koty likwidują krety. Jeden kot upodobał sobie małą kopkę ziemi i przesiaduje na niej obserwując winnicę. Nic co się rusza nie ujdzie jego uwadze. :D

JanuszJ49

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 maja 2009, 08:11 
mistrz
mistrz

Chodzę, przyglądam się, zachodzę w głowę co się dzieje?!
Od ok. dwóch tygodni drugoroczne Aloszenkiny i Prim zatrzymały swój wzrost, listki zaczęły przysychać, widzę że roślinki marnieją.
Zimę i Ogrodników przetrwały bez szwanku a tu taka niespodzianka.
Nie wiedziałem co się dzieje do momentu gdy ........ ziemia wokół roślinek nie zaczęła się lekko zapadać :x
Kurcze, dookoła miejsca gdzie zwykle winorośl ma korzenie jest pełno korytarzy a po korzeniach nie ma śladu :x
Niech to diabli :evil:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 maja 2009, 16:55 
Ekspert
Ekspert

U mnie Tomku była dokładnie taka sama sytuacja jak u Ciebie.Udeptałem ziemię wokół krzewów,kilka razy obficie podlałem i powoli krzewy zaczynają odżywać. Będę próbował odstraszyć nornice wykładając do nor karbid który ponoć ma je odstraszyć.Jeśli chodzi o zwalczanie turkucia to wszelkie ekologiczne metody które były opisywane na forum mnie zawiodły.Może one są dobre ale na niewielką populację tego szkodnika jeśli zaś występuje on w większej ilości to bez chemii się nie obejdzie.

pozdrawiam Andrzej

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2010, 09:32 
Ekspert
Ekspert

Śpieszę donieść, że kreciki buszują, w najlepsze pod pierzynką śniegową. Dzisiaj w nocy jeden bezdomny u mnie zamarzł. Rozkopałem mu kopiec a ten głupi wylazł i zamarzł :)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2010, 10:32 
Kiper
Kiper

U mnie też nie śpią. Przed domem mam trzy piękne, świeżuteńkie kopce + jeden w budowie :D

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2010, 10:52 
Ekspert
Ekspert

Ja mojemu lokatorowi odpuscilem narazie ale musze powiedziec ze zrył jakby zwariował. Za to jak śnieg stopnieje to będzie dalszy ciąg wojny.
Jakby nie to że winorośla posadzone to sprawdził bym sposób z propan butanem :>

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 256 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1