Andrzej_z_Wolki napisał(a):
.........
To są moje obserwacje z poprzednich sezonów. Stąd ta wrażliwość na to co się pojawia właśnie na tej odmianie.
........
PiotrekK napisał(a):
Jesteś pewien,że te nekrozy są objawem antraknozy? Aż tak wilgotno było u Ciebie tego roku?
P.
Pewien nie jestem ale wszystko na to wskazuje.(chociażby wczesność wystąpienia objawów)
Czy zaobserwowałeś też nekrozy na pędach (latoroślach i łozach) oraz owocach ?
Zdjęcia z artykułu instytutu kanadyjskiego
Załącznik:
Komentarz: Antraknoza na liściu,pędach i owocach
Antraknoza.jpg [ 106.99 KiB | Przeglądane 2379 razy ]
Chorobę powoduje grzyb
Elsionoe ampelina. Choroba jest trudna do opanowania, gdy dojdzie do zakażenia krzewów w winnicy.
Literatura na temat antraknozy winogronowej jest rzadka, a epidemiologia choroby nie jest w pełni zrozumiała, szczególnie w północnych klimatach.
Ponieważ
E. ampelina może wytwarzać początkowe inokulum w stosunkowo niskich temperaturach,
zmniejszenie żywotności struktur przetrwania za pomocą ciekłej siarki wapiennej przed pęknięciem pąka jest krytyczne,
szczególnie w winnicach z historią antraknozy.
Niewiele wiadomo o odporności winogron na antraknozę.
Podobno oporność na antraknozę kontrolują trzy niezależnie odziedziczone geny;
dwa dominujące geny pod względem podatności (An 1 i An 2 )
i jeden dominujący gen odporności (An 3 )
Wg INRA : Chemiczne zabiegi zimowe w celu zniszczenia sklerocji obejmują siarczan żelazawy lub arsenin sodu.
PS
Arsenian sodu jest podobno bardzo toksyczny i został zakazany w UE , bodajże od 2001r ?