Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 07:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 29 września 2013, 12:48 
przedszkolak
przedszkolak

Ja przechowuję Alkaliny w lekko ogrzewanym garażu już drugi rok i nic się z nimi nie dzieje (chyba się nawet przeterminował).

wojtekb napisał(a):
Dodam tylko, że mam na myśli ALKALIN PK 10;20, ph 11,5, skład; P2O5; K2O. Zero azotu.

Trochę zasugerowałem się wypowiedzią Wojtka i Alkalin PK od 2 sezonów stosowałem pod koniec wegetacji jako źródło potasu a przede wszystkim interwencyjnie (mączniak prawdziwy - szczególnie na Gołuboku) z dobrym skutkiem.
Mam teraz dylemat na przyszłość bo niestety teraz zorientowałem się, że nie jest to nawóz z "zero azotu" - czyli ma zawartość azotu.(wg strony Intermag).
Nie wiem czy taka dolistna dawka azotu (z P i K) może mieć duży wpływ na drewnienie.

pozdrawiam Jarek

PostNapisane: niedziela, 29 września 2013, 13:24 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
gbed napisał(a):
alkor napisał(a):
Kiedyś ten krzem skrystalizował mi w butelce i jest go naprawdę dużo.

Alkor, czy masz doświadczenie jak przetrzymać te nawozy (Alkaliny) przez zimę na następny sezon aby nie skrystalizowały? Zostało mi dość dużo.
Patentów na przechowywanie nie mam. Mi też został 1 litr i zabiorę go do ogrzewanego pomieszczenia. Może tamta butelka mi przemarzła?
W zeszłym roku nie stosowałem Alkalinu, ale wróciłem do niego, bo to świetny specyfik o wszechstronnym działaniu, choć dość trudny do zdobycia.

Dzięki. Przetrzymam w domu.
Co do zdobycia, to można go kupić wysyłkowo u producenta (mają sklep intermetowy: http://www.nawozysklep.pl/ ). Można też osobiście odebrać przy okazji, gdy ktoś wybiera się do Zawady. Od Pana Piątka do sklepu firmowego i internetowego w Olkuszu jest jakieś 5 km.

PostNapisane: niedziela, 29 września 2013, 18:08 
przedszkolak
przedszkolak

Trochę ten Intermag niestaranny. Na obrazku z opakowaniem Alkalinu PK 10:20 istnieje opis "płynny wysoko zasadowy nawóz dolistny potasowo-borowy z dodatkiem krzemu" - trochę to niechlujne.
No i sprawa składu:
Alkalin PK 10:20
wg strony Intermag
Składniki pokarmowe wyrażone w [g/l lub g/kg]
N= 36,5 P2O5= 150 K2O= 300
wg strony ich sklepu firmowego.
Składniki pokarmowe wyrażone w % (m/m):
P2O5 = 10,0 K2O = 20,0
NIE MA AZOTU :shock: - Wojtek być może ma rację :) .
Muszę to wyjaśnić w Intermagu.

pozdrawiam Jarek

PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 08:32 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
Co do zdobycia, to można go kupić wysyłkowo u producenta (mają sklep intermetowy: http://www.nawozysklep.pl/ ).

Też tam w końcu kupiłem, ale nawet w sklepie producenta nie ma 5l baniek, a przesyłka 1l kosztuje więcej niż sam środek. Pytałem w Intermagu o najbliższy sklep gdzie można dostać KB+si, to podali mi taki namiar, że się tylko 20km w jedną stronę przejechałem.
Intermag ma dobry produkt, ale dystrybucja i marketing to jakaś koszmarna tragedia.
Ja tam wolę Alkalin niż sodę i siarkę. Roztwór co prawda śmierdzi jak tani środek do kibla, ale nie przekłada się to na smak owoców w przeciwieństwie do siarki. A i potasem oddzielnie pryskać nie trzeba i Boru u mnie nigdy za wiele. Na pH gleby ma może też jakiś minimalny wpływ, która ma tendencje do zakwaszania. Krzem robalom też chyba nie smakuje, bo liście mniej ochoczo pożerają.

PostNapisane: czwartek, 28 grudnia 2017, 11:55 
Kiper
Kiper

Odkurzę trochę temat nawożenie i ochrona w jednym.
Wpadł mi na YT taki krótki film odnośnie ochrony: https://www.youtube.com/watch?v=t4z7rj--AYQ
Stosuje ktoś?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1