Teraz jest niedziela, 9 listopada 2025, 08:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 1 października 2025, 16:25 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 lutego 2020, 11:57
Posty: 123
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Feliks napisał(a):
Wczoraj w jednej z pułapek powieszonych przy Rieslingu znalazłem muszki Suzuki i dzisiaj z rana kolejne muszki.
Także nie było co dalej czekać tylko zastosować oprysk przeciwko muszkom.

Jakie stężenie tego środka, affirm, stosujesz?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 października 2025, 16:33 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 14 czerwca 2018, 20:39
Posty: 138
Lokalizacja: Winnica Feliksa we Wrześni
Zalecana dawka od 1,5 do 2,5 grama na litr wody.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 1 października 2025, 20:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2336
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Odnośnie środka Affirm to mam pewną obserwację, choć mogę się mylić, i zaistniała sytuacja może wynikać z zupełnie innych przyczyn. Ale 12 z rzędu winifikacji danej odmiany, często "garażowo i nogami" bez specjalnych zabiegów ochrony przed tlenem, i nigdy nie było z tym problemu, a na tle innych odmian wręcz Roesler zawsze był pancerny na oksydację, więc człowiek zaczyna myśleć o co chodzi. Mianowicie na kilkanaście dni przed zbiorem 2024, gdy aktywność muszek była widoczna i rok ciepły zastosowałem oprysk tym środkiem na Roeslerze. Owoce zebrałem wreszcie idealnie zdrowe. Parametry dobre.
Wszystkie etapy przerobu jak co roku, standardowe siarkowanie, zbiornik na fjm zabezpieczony szczelnie, potem krótka sedymentacja i do beczki, rocznej, dobrze zasiarkowanej knotami, co daje dodatkowe 20-30 mg SO2. Po ok 2 miesiącach w beczce wypełnionej pod korek próbowałem wino, i zauważyłem nie spotykane dotąd po tylu winifikacjach utlenienie młodego wina. Nigdy dotąd Roeslera nie utleniłem. Przeanalizowałem po raz kolejny proces produkcji, i nic mi nie wskazało na jakiś błąd. I tak sobie zacząłem myśleć, czy nie przypadkiem nie jest to wina tego środka, zastosowanego dwa tygodnie przed zbiorem. Oczywiście może to być jedynie czysta koincydencja, i przyczyny leżą gdzie indziej, ale nie mogę wyjść ze zdumienia jak i kiedy to się mogło utlenić, zwłaszcza przy tej ilości surowca.
W tym roku bez oprysku. Najwyżej trochę stracę czasu na selekcję gron. Porównam wyniki.


Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO