Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 15:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 7 stycznia 2025, 14:25 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
Natknąłem się ostatnio na ciekawy artykuł na temat kwaśnej zgnilizny. Nie jest przeładowany naukowo i porządkuje wiedzę.
https://ohioline.osu.edu/factsheet/plpath-fru-50
Dzięki za linka, jakoś mi umknęło do tej pory, że kwaśną zgniliznę wywołują baterie, a nie grzyby i wszelkie fungicydy na nią nie działają!

PostNapisane: wtorek, 7 stycznia 2025, 14:41 
Ekspert
Ekspert

Siarka na gronach działa odstraszająco na osy/szerszenie. Przypuszczam, że również na suzukii.
W 2023 roku najbardziej był atakowany Reberger który rośnie u mnie tuż przy malinach.
W 2024 roku zapodałem siarkol (ten śmierdzący) i zebrałem 99% zdrowych gron. Faktem jest jednak, że zbierałem Rebergera b.wcześnie, na początku września. Presji suzukii wtedy nie było. Pojawiła się dopiero w październiku co widziałem na malinach.

-- Wt, 07.01.2025 14:41 --

suszi napisał(a):
... jakoś mi umknęło do tej pory, że kwaśną zgniliznę wywołują baterie, a nie grzyby i wszelkie fungicydy na nią nie działają!
Miedzian ma silne własności bakteriobójcze. Może zapodany w odpowiednim momencie będzie w stanie zmniejszyć presję ?

PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2025, 20:18 
czeladnik
czeladnik

Szukając informacji w temacie walki ze skutkami muszki Suzuki natrafiłem na artykuły dotyczące zwalczania jej efektów w winnicach w Szwajcarii, a także na winnicach
w Niemczech i Austrii. Okazało się, że Szwajcarzy już od roku 2018 wykorzystują w walce z muszką minerał kaolin z dużym pozytywnym efektem. W zeszłym roku środek ten
pod nazwą Surround® WP Crop Protectant otrzymał także tymczasową zgodę w Niemczech na jego stosowanie na winorośli przeciwko muszce plamoskrzydłej Drosophila suzuki :D :D :D

Środek ten, to nic innego, jak czysty minerał kaolin wydobywany w amerykańskiej kopalni w stanie Georgia. Dodatkowo jest to biologiczny środek ochrony, który
nie powoduje negatywnego wpływu na organizmy pożyteczne i środowisko.

Działanie tego środka nie eliminuje muszki Suzuki ale cienka warstwa pokrywająca winogrona zaburza zdolność muszki do znajdowania winogron oraz utrudnia im
lądowanie jak również składanie jaj na owocach.

Kolejnym plusem tego środka jest to, że nie ma wpływu na jakość wina, a także na proces fermentacji jak i na aromat wina. Stosowanie tego środka
także nie wpływa na parametr Ph winogron.

Pytanie jest który z kaolinów sprzedawanych w Polsce mógłby ten środek ochrony również skutecznie zastąpić? :D :D :D

Opisywany ekologiczny środek ochrony Surround® WP Crop Protectant jest dostępny w Austrii
w cenie około 50 EURO za 12,5 kg

PostNapisane: niedziela, 12 stycznia 2025, 10:40 
Ekspert
Ekspert

Czy to nie jest czasem to samo co widziałem często na takich ciemnoczerwonych, twardych, kanciastych jabłkach w jednym z krakowskich sklepów. Nie pamiętam nazwy niestety, Red coś tam. Jabłka były polskie, wysokiej jakości i drogie. Łatwo się to zmywało.

PostNapisane: niedziela, 12 stycznia 2025, 10:54 
Ekspert
Ekspert

DW - jesteś genialny :D
Mówisz i masz, dwa pierwsze z brzegu artykuły.

https://www.e-sadownictwo.pl/artykuly/b ... downictwie

https://www.e-sadownictwo.pl/artykuly/p ... sob-uzycia

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: niedziela, 12 stycznia 2025, 11:12 
czeladnik
czeladnik

Kaolin jest środkiem dość szybko zmywanym przez deszcz także jest konieczne wielokrotne opryskiwanie krzaków winorośli.

Pozostałości kaolinu są nieszkodliwe dla zdrowia i kaolin jest w wielu krajach dodawany do produktów spożywczych jak i używany w
branży kosmetycznej.

PostNapisane: sobota, 5 kwietnia 2025, 17:11 
Ekspert
Ekspert

Szukając adiuwantu natknęłam się na ciekawy specyfik polecany szczególnie przeciw
muszkom suzuki i innym owadom też.
Nazywa się to Combi-Protec Insect Bait 1L Biocont.
Drogie jak fix i brak w magazynie.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: niedziela, 6 kwietnia 2025, 22:14 
czeladnik
czeladnik

Bardzo dobrą lepkość ma adiuwant Protector. Stosuje go już od kilku lat i jest troszkę tańszy od adiuwanta na bazie wyciągów roślinnych i cukrów Combi Protec.

PostNapisane: poniedziałek, 7 kwietnia 2025, 03:49 
mistrz
mistrz

Dość ciekawym adiuwantem i o całkowicie innym działaniu jest Slippa. Zalecany szczególnie przy zabiegach na przędziorki i inne drobne insekty

PostNapisane: poniedziałek, 7 kwietnia 2025, 11:12 
Ekspert
Ekspert

Nie żebym reklamowała ten produkt, ale w nim chodzi troszkę o co innego.
On ma dodatkowo działać przyciągająco na owady, jest to takie dwa w jednym.

Protector zalepia wszystko i szkodniki i pożyteczne, dlatego ja go nie używam już od kilku lat.
Tak jak wrotycz, truje wszystko i pożytecznie i niepożyteczne.

Pozdrawiam- Jola.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1