Szukając informacji w temacie walki ze skutkami muszki Suzuki natrafiłem na artykuły dotyczące zwalczania jej efektów w winnicach w Szwajcarii, a także na winnicach
w Niemczech i Austrii. Okazało się, że Szwajcarzy już od roku 2018 wykorzystują w walce z muszką minerał kaolin z dużym pozytywnym efektem. W zeszłym roku środek ten
pod nazwą Surround® WP Crop Protectant otrzymał także tymczasową zgodę w Niemczech na jego stosowanie na winorośli przeciwko muszce plamoskrzydłej Drosophila suzuki
Środek ten, to nic innego, jak czysty minerał kaolin wydobywany w amerykańskiej kopalni w stanie Georgia. Dodatkowo jest to biologiczny środek ochrony, który
nie powoduje negatywnego wpływu na organizmy pożyteczne i środowisko.
Działanie tego środka nie eliminuje muszki Suzuki ale cienka warstwa pokrywająca winogrona zaburza zdolność muszki do znajdowania winogron oraz utrudnia im
lądowanie jak również składanie jaj na owocach.
Kolejnym plusem tego środka jest to, że nie ma wpływu na jakość wina, a także na proces fermentacji jak i na aromat wina. Stosowanie tego środka
także nie wpływa na parametr Ph winogron.
Pytanie jest który z kaolinów sprzedawanych w Polsce mógłby ten środek ochrony również skutecznie zastąpić?
Opisywany ekologiczny środek ochrony Surround® WP Crop Protectant jest dostępny w Austrii
w cenie około 50 EURO za 12,5 kg