Teraz jest sobota, 14 czerwca 2025, 14:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 18 czerwca 2021, 11:00 
mistrz
mistrz

Dziś zauważyłem na Reliance takie objawy:

Obrazek

Trochę się zaniepokoiłem bo w zeszły roku skończyło się to tak jak tu i przed dojrzeniem krzew nie miał już liści.

Obrazek

Szukałem w książce Doktorka co by to mogło być ale jakoś nic mi nie podchodzi pod taki objaw. Zastanawiam się czy to może być rzekomy, czy jakieś niedobory. Przy czym o ile w zeszłym roku padało dużo to w tym raczej jest sucho od dawna i chyba nie są to warunki na Mrz. Do tego pod spodem liścia nie ma tej charakterystycznej pleśni. Obok rośnie Konkord Rosyjski (na razie wydaje się zdrowy poza uszkodzeniami mrozowymi) i Aurora (też póki co ok).

Może ktoś podpowie co to jest i czym to potraktować?

z góry dzięki za podpowiedź

PostNapisane: piątek, 18 czerwca 2021, 11:09 
Ekspert
Ekspert

To są objawy niedoborów pokarmowych, tak że obawa w pełni uzasadniona. Trzeba zrobić badanie gleby żeby wiedzieć jakie zastosować nawożenie.

PostNapisane: piątek, 18 czerwca 2021, 11:47 
Kiper
Kiper

Pryśnij siarczanem magnezu 2%.

PostNapisane: piątek, 18 czerwca 2021, 12:56 
przedszkolak
przedszkolak

Ewidentnie niedobory, głównie magnez. Wygląda na młodą roślinkę, jeszcze nie rozwinięty mocno system korzeniowy - mógł zostać uszkodzony np. podgryziony przez pędraki. Wskazywało by też to że obok rośliny są zdrowe.
Proponuję wziąć nawóz typu Kristalon i oprysk górną dawką + rozróżnić w konewce i podlać. Na cuda bym nie liczył, ale może krzew przeżyje ten sezon i w przyszłym roku już będzie normalnie rosnąć.
Jeżeli masz dostęp do takich rzeczy to Dursban/Pyrinex (chloropiryfos) rozrobić w konewce, podlać roślinkę i potem to dobrze zlać wodą żeby spenetrowało glebę. Aktualnie jest wycofany z oficjalnego obrotu na terenie UE, ale jest do dostania jeszcze z zapasów, niedawno widziałem na olx ktoś handlował i się nie bał.

PostNapisane: sobota, 19 czerwca 2021, 13:16 
mistrz
mistrz

Dzięki za podpowiedzi. Wnisek jeden - nawieźć dolistnie już teraz (dziś wieczorem dam asahi bo to mam, potem coś bardziej adekwatnego) i na jesieni doglebowo. Będę działał. W badanie składu gleby pod jeden krzak to mi się trochę nie chce bawić. Zostawiam to jako ostateczność ;)

Krzew młody nie jest bo ma już chyba z 10 lat (na pewno ponad 5). Ale rośnie pod ścianą obory od zachodniej ściany i ma sporo konkurencji ze strony tych dwóch winorośli, jakichś kwiatków mojej mamy i jeszcze dzikiego wina ktore pewnie zrżera wszystkie substancje odżywcze. Nie ja tak sidziełem więc próbuję teraz to jakoś hodować w zastanych warunkach.

PostNapisane: sobota, 19 czerwca 2021, 13:26 
Ekspert
Ekspert

Asahi to nie nawóz. To jest tzw dopalacz dla roślin, nie ma nic wspólnego z nawozem.

Musisz przynajmniej dwa razy jeszcze w tym sezonie podać porządny nawóz wieloskladnikowy plus magnez,
a najlepiej magnez w Mikrocomplexie. Za drugim razem podać sam Mikrokomplex, a potem nawóz z większą zawartością potasu,
a małą azotu.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: sobota, 19 czerwca 2021, 17:15 
mistrz
mistrz

Według tego co widać na zdjęciach krzew nie to był od dzieciństwa dobrze cięty (chociaż nie widać go całego i mogę się mylić ), korzenie nie dają rady wszystkiego wykarmić . Ja bym tu jeszcze coś ciachnął .

PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2021, 01:39 
Kiper
Kiper

jarekkk napisał(a):
Ja bym tu jeszcze coś ciachnął .

Teraz warto zredukować kwiatostany. Z ostrzejszym ciachaniem lepiej poczekać do wiosny jeżeli się nie do końca wie co i dlaczego.

PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2021, 20:50 
mistrz
mistrz

jokaer napisał(a):
Asahi to nie nawóz. To jest tzw dopalacz dla roślin, nie ma nic wspólnego z nawozem.

Musisz przynajmniej dwa razy jeszcze w tym sezonie podać porządny nawóz wieloskladnikowy plus magnez,
a najlepiej magnez w Mikrocomplexie. Za drugim razem podać sam Mikrokomplex, a potem nawóz z większą zawartością potasu,
a małą azotu.

Tak, asahi to nie nawóz i magnezu nie zastąpi, ale tylko to miałem na podorędziu. Pytanie na jakiej zasadzie działa to "dopalenie", bo po cichu liczyłem że może trochę i korzenie się rozrosną. Nawozy spróbuję ogarnąć na kolejny weekend.

jarekkk napisał(a):
Według tego co widać na zdjęciach krzew nie to był od dzieciństwa dobrze cięty (chociaż nie widać go całego i mogę się mylić ), korzenie nie dają rady wszystkiego wykarmić . Ja bym tu jeszcze coś ciachnął .

Nie był. Ale kolos to to nie jest (najmnieszy z trójki). Jego funkcją było zasłanianie ściany ale owoce okazały się smaczne więc chciałem o nie trochę powalczyć ;)
Może faktycznie trochę zredukuję grona. Ale to najchętniej po kwitnieniu bo w zeszłym roku sporo się osypało.

Dzięki za podpowiedzi!

Strefa czasowa: UTC + 1