Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 11:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2018, 08:04 
Ekspert
Ekspert

Witam. Chciałem zapytać,czy przypadkiem ktoś nie próbówał wykorzystać do ochorny winorośli przed mączniakiem rzekomym mieszanki siarczanu miedzi oraz zamiast mlekawapiennego-ciecz bordowska lub sody oczyszczonej-ciecz burgundzka alkalinu kb+si?

PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2018, 19:18 
Ekspert
Ekspert

Ja, pisałam już o tym.
Sorry, używałam sody i o tym pisałam.

Nie wiem czy to dobry pomysł, bo alkalin to przede wszystkim potas + ewent. krzem + ewen. bor.

Jakby się miał ten potas z siarczanem miedzi :? Chemik potrzebny.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2018, 19:51 
Kiper
Kiper

W tym sezonie po obfitych kilkudniowych opadach używałem mieszanki alkalin + miedzian + florovit a po paru dniach dodatkowo siarka. Taką kombinacje stosowałem dwukrotnie lipiec/sierpień. Jak do tej pory mam wszystko pod kontrolą.

PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2018, 20:02 
Kiper
Kiper

Witam
To co ma być razem w tej mieszaninie konkretnie?
Może napisze równanie reakcji, jak będę wiedział co w niej jest :)

PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2018, 20:51 
Ekspert
Ekspert

Nie ja założyłam wątek, ale mnie to też zaciekawiło, więc piszę:

siarczan miedzi + Alkalin/tj skład K+ B + Si= ?

Składniki Alkalinu......................g/l .............................% (m/m)

Azot (N) całkowity ................. 42 .............................3,0

azot (N) amidowy (NH2)....... 42 ..............................3,0

Tlenek potasu (K2O).............270 ............................19,0
Bor (B)....................................70 ..............................5,0
Krzem w przeliczeniu
na SiO2..................................14 ..............................1,0

Sebastianie są różne alkaliny , jaki użyłeś :?:

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2018, 20:55 
Kiper
Kiper

Kb+si

PostNapisane: czwartek, 23 sierpnia 2018, 22:32 
Ekspert
Ekspert

wolq napisał(a):
... używałem mieszanki alkalin + miedzian + florovit...

1) Jeśli uważa się, że Alkalin KB+Si oprócz dostarczenia wartościowych pierwiastków utrudnia rozwój grzybów przez swoją alkaliczność to czy stworzenie tej mieszaniny nie niszczy tej zalety przez obniżenie pH cieczy użytkowej?
Z ulotek: Florovit - pH roztworu 3,3-4,3. AlkalinKb+Si pH cieczy 10,1-11,2. Miedzian pH 1% zawiesiny: ok. 6,7.
2) Wg Tabeli mieszania Intermagu Alkalinu KB+SI nie miesza (prawie) z niczym, a Miedzian jest wymieniony wśród tych, których mieszania się własnie nie zaleca. Por. https://intermag.pl/nawozy/tabela-mieszania-nawozow-intermag-i-mieszania-nawozow-intermag-z-sor/
3) Z ulotki Florovitu: "Florovit płynny uniwersalny można stosować w mieszaninach trójskładnikowych - Florovit płynny uniwersalny + środek ochrony roślin + mocznik." Wg ulotki z samym Miedzianem można go mieszać, ale czy z Alkalinem, który jest nawozem to wątpię.

Napiszę tak: chemikiem nie jestem, pewnie się nie znam, ale takiej mieszaniny bym nie zastosował.

PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 08:20 
Ekspert
Ekspert

Ze składu wynika,że K2O a raczej jego pochodne+- są donorem OH dla Cu,zaś NH2 utrzyma a raczej podwyższy pH w stosunku do czystego CuSO4. W przeliczeniu na K2O wychodzą stosunki 1:10:100 czyli 1g CuSO4 10 ml Alkalinu na 100 ml wody. Osiągnąć chcę 2pieczemie na 1 ogniu. Ubicie grzybków -ciecz burgundzka- oraz przyspieszenie drewnienia-Alkalin. Stosunki te są w nadmiarze alkalinu w celu utrzymania wyższego pH. P.s. raczej z florovitem bym nie kombinował. Ma za niskie pH.

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 08:25 
Ekspert
Ekspert

A reakcja to taka. 2KOH+ Cu2SO4->K2SO4 + Cu(OH)2. W jakiej soli je K to bez znaczenia,i tak sole Cu są niestabilne i rozkładają sie do wodorotlenków-niebieski kolor a następnie do tlenku-czarny kolor- przy dłuższym staniu.

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 09:55 
Kiper
Kiper

Sławek błądzić jest rzeczą ludzką tym bardziej z moim skromnym doświadczeniem w uprawie winorośli.
Przy przyrządzaniu tejże mieszaniny wyszedłem z założenia że po tylu jak w moim przypadku 5-6 dniach deszczowych połączonych z wysoką temperaturą ryzyko wystąpienia czegokolwiek jest więcej niż prawdopodobne. Jako, że miedzian jest raczej środkiem interwencyjnym to powinien zdusić w zarodku początki MR. Połączenie z alkalinem raczej było potrzebą chwili (nie było pewne ile u mnie wytrzyma pogoda bez deszczu) i mając dylemat pozwoliłem sobie na eksperyment. Co do chemicznych aspektów mieszania środków od razu zaznaczam że jestem noga.
Tym niemniej jak już pisałem albo trafiłem w czasie z "odpowiednim" opryskiem albo ryzyko rozwoju patogenów było niewielkie.

PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 10:39 
Ekspert
Ekspert

Jest taki problem, że wielu ludzi czyta nasze posty i mogli by te "eksperymenty" naśladować i im przypisywać dużą skuteczność, dlatego dodałem tych kilka uwag. :D
Uważam, że Alkalin KB+Si należy zawsze używać osobno z powodu, że jak sama nazwa wskazuje jest alkaliczny. Natomiast Miedzian można użyć wraz z Siarkolem (tej mieszaniny akurat nie praktykuję, ale tak wyczytałem w wielu miejscach). Natomiast Florovit wg ulotki można mieszać i z Siarkolem i z Miedzianem (nie trzeba wtedy dodawać adiuwantów).

PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 18:55 
Kiper
Kiper

Witam
1.Miedzian to CuOCl tlenochlorek miedzi, a Alkalin to głównie krzemian potasu (szkło wodne potasowe) i boran potasu.
Zmieszane roztwory wodne razem raczej pogorszą swoją wzajemną skuteczność. Obrazowo Miedzian to proszek a potasowe szkło wodne to klej.

Miedź częściowo zostanie związana trwale i jako krzemian czy boran miedzi nie zadziała na grzyby jako mniej aktywna od CuOCl.
Równocześnie pH r-ru zmniejszy się na obojętne, odczyn nie będzie już alkaliczny co jest zaletą -cechą pożądaną przez nas w Alkalinie.

2.Inaczej z Miedzianem i siarką - nie zareagują w wodzie ale zmieszany krótko przed opryskiem .

Przechowywanie dłużej każdej mieszaniny wodnej może spowodować reakcje -czyli utratę właściwości np.grzybobójczych użytych składników, czy nawet powstanie nowych toksycznych dla roślin, związków.
Inna sprawa to jak rośliny zareagują na nasze mieszaniny, ich stężenie, sprawdzić to trzeba np.:na kilku liściach,
zanim wypali się cały rząd ulubionego gatunku winorośli. :? :lol:
Pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 22:28 
Ekspert
Ekspert

Marcinie,gdyby Alcalin byl szkłem wodnym,zupełnie inne stosunki składników by wyszły. A propos szkło wodne to krzemian sodu,na powietrzu reaguje z CO2 i WTEDY powstaje klej. Z alkalinu nigdy! Więc raczej nie bardzo

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 22:52 
Kiper
Kiper

Witam
Alkalin ma w składzie m.in krzemiany i potas, a to jest szkło wodne ale potasowe, nie sodowe - techniczne.
Tu krzemianów nie jest 30% jak w szkle wodnym sodowym - ale mniej 1% - boby popaliło nam winogrona . :)
Krzemiany alkaliczne mają postać łańcuchów krzemianowych -o właściwościach kleju mówiąc potocznie - są to polimery mineralne.
Wynika to ze składu chem Alkalinu jn. Poza tym borany potasu i mocznik , takie jony czytam ze składu cyt.poniżej
jak z etykietka składu chem.na wodzie mineralnej 8)

Cyt.:

Składniki Alkalinu......................g/l .............................% (m/m)
Azot (N) całkowity ................. 42 .............................3,0

azot (N) amidowy (NH2)....... 42 ..............................3,0

Tlenek potasu (K2O).............270 ............................19,0
Bor (B)....................................70 ..............................5,0
Krzem w przeliczeniu
na SiO2..................................14 ..............................1,0

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1