Teraz jest sobota, 13 grudnia 2025, 13:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 23:11 
Kiper
Kiper

Po przeciwnej jest rozjaśnienie? Nie widać. Ja tego liścia w ręku nie miałem więc nie będę się upierał.

PostNapisane: piątek, 20 maja 2011, 06:15 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
Powiedzcie, że to nie możliwe, a ja bajki opowiadam

Tak, to niemożliwe, a ty bajki opowiadasz :mrgreen:

PostNapisane: piątek, 20 maja 2011, 06:35 
Ekspert
Ekspert

Zgadzam się z Rieslingiem.Moim zdaniem te dziury i deformacje to typowy objaw żerowania przędziorków.

PostNapisane: piątek, 20 maja 2011, 08:54 
Ekspert
Ekspert

Dobra, to biorę lupę i oglądam jeszcze raz.

Wczoraj na szybko prysnęłam biochikolem, sądząc, że to m.rz. + 0,3 tiotar, bo jednak dopuszczałam przędziorki jako 2 opcję ze względu na zbyt wczesną porę roku.

PostNapisane: piątek, 20 maja 2011, 09:30 
Ekspert
Ekspert

Małgorzato, niemal pewny jestem że są to wszystko uszkodzenia mrozowe.
Na wielu moich krzewach jest dokładnie to samo.
Podczas majowych przymrozków, przez pierwsze noce nie okrywałem i dopiero teraz widać ile naprawdę krzewów dostało przymrozkiem. Zapewne niewielkim ale jednak.
Oczywiście w większości dziury i pomarszczenia wcale nie wpływają na wzrost.
Zauważ, że dotyczy to głównie pierwszych liści z okolic koronki, późniejsze już rosną normalnie (przynajmniej tak jest u mnie).

PostNapisane: piątek, 20 maja 2011, 09:35 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
Wczoraj na szybko prysnęłam biochikolem, sądząc, że to m.rz.

Gdyby to był m.rz., to w tej fazie rozwoju (zarodnikowanie) na szybko należałoby zrobić oprysk interwencyjny, np. Ridomilem, biochikol niewiele by pomógł.

kuneg napisał(a):
+ 0,3 tiotar, bo jednak dopuszczałam przędziorki

Przędziorki ewidentnie są, siarka w steżeniu 0,3% pomoże na nie jak umarłemu kadzidło. Jeżeli nie zaczniesz ich zwalczać jak najszybciej normalnymi akarycydami, to za rok będziesz miała już inwazję.

PostNapisane: piątek, 20 maja 2011, 10:12 
Ekspert
Ekspert

Proponuję na pierwszy raz oprysk mieszanką: Nissorun 050 EC - 7,5 ml + Ortus 05 SC - 5 ml na 5 l oprysku+ kilka kropel zwilżacza. Załatwia wszystkie stadia przędziorków i szpecieli. Za 10 dni załatwić niedobitki Magusem lub Talstarem. Z fungicydów przeciwko m. rzekomemu Dithane działa też ograniczająco na liczebność przedziorków (podobno - bo jakoś nigdy ich nie liczyłem przed i po oprysku :lol: :wink: ).

PostNapisane: piątek, 20 maja 2011, 19:21 
Ekspert
Ekspert

Erikos napisał(a):
Małgorzato, niemal pewny jestem że są to wszystko uszkodzenia mrozowe.
Na wielu moich krzewach jest dokładnie to samo.
Podczas majowych przymrozków, przez pierwsze noce nie okrywałem i dopiero teraz widać ile naprawdę krzewów dostało przymrozkiem. Zapewne niewielkim ale jednak.
Oczywiście w większości dziury i pomarszczenia wcale nie wpływają na wzrost.
Zauważ, że dotyczy to głównie pierwszych liści z okolic koronki, późniejsze już rosną normalnie (przynajmniej tak jest u mnie).

Uszkodzenia mrozowe to jednak nie są, bo najbardziej oberwały te liście, które były zwinięte wewnątrz "pąka". To jednak chyba przędziorki, albo coś w tym stylu.
Nie daje mi jednak spokoju ta mączysta plamka na spodniej stronie liścia. Niestety, nie znalazłam lupy, bo pewnikiem zaopiekował się nią mój dzieć, a teraz guzik sobie popryskam, bo leje i weekend też ma być deszczowy. :(

PostNapisane: piątek, 20 maja 2011, 20:12 
Ekspert
Ekspert

Kiedy pryskałem krzewy na przędziorki to czarne mrówki, których mam plagę w tym roku pod krzewami dziwnie przyśpieszały, jakby im się jakieś turbo włączyło :lol: Jako, że część tej mgiełki z rozpylacza trafiało obok liści na ziemię pod krzewami i tak reagowały na ten zabieg, jakby im też to nie pasowało. Może to działa też na mrówki, bo jakoś mniej się kręcą pod krzakami po oprysku. Myślę i tak powalczyć z nimi expelem, bo drążą tunele wokół krzewów i kiedy stanąłem obok Ajwaza to noga mi się zapadła w piaszczystą ziemię. Pogrzebałem trochę wzdłuż tego tunelu i znalazłem gniazdo mrówek z jajkami. Podejrzewałem, że te korytarze robią w ziemi krety, albo turkucie, a tu niespodzianka mrówki. Tak więc mam zamiar się ich pozbyć.

PostNapisane: niedziela, 22 maja 2011, 10:35 
Kiper
Kiper

Cytuj:
mi też nie wyglądało, dopóki dziś nie zobaczyłam mączystej plamki na spodniej stronie liścia (fotka nr 4)

Jesteś pewna,ze ten nalot jest mączysty?O tej porze roku na spodniej stronie liścia pojawia się szpecielowa pilśń.

PostNapisane: czwartek, 26 maja 2011, 20:58 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
kuneg napisał(a):
+ 0,3 tiotar, bo jednak dopuszczałam przędziorki
Przędziorki ewidentnie są, siarka w steżeniu 0,3% pomoże na nie jak umarłemu kadzidło. Jeżeli nie zaczniesz ich zwalczać jak najszybciej normalnymi akarycydami, to za rok będziesz miała już inwazję.

Nie zgodzę się.
Melduję, że po tamtym oprysku koronki na Timurze mam zdrowe. Uszkodzone są tylko te liście, które tydzień temu były uszkodzone - tylko urosły.
Zapomniałam napisać, że do tamtej mieszanki dodałam również ok. 10-15ml/5l mydła potasowego. Wszak to babciny sposób na ograniczenie żerowania przędziorków. Nie gwarantuje całkowitej likwidacji, zatem trzeba powtarzać kilkukrotnie.

Niemniej jednak pod Waszymi sugestiami ugięłam się i prysnęłam ten jeden krzak mieszanką Nissorun 050 EC + Talstar 100 EC - czyli na wszystkie stadia rozwojowe.

PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 13:01 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
Nie zgodzę się.
Melduję, że po tamtym oprysku koronki na Timurze mam zdrowe. Uszkodzone są tylko te liście, które tydzień temu były uszkodzone - tylko urosły.

Zdrowe koronki o niczym nie świadczą, bez oprysku efekt byłby taki sam. Przędziorki wędrują na wyższe piętra bardzo wolno. Uszkodzenie tylko dolnych liści może świadczyć o jeszcze niewielkiej ich liczebności, tym samym braku konieczności przemieszczania się w poszukiwaniu pokarmu. Wyciagasz błędne wnioski, 0,3% Siarkol nie tylko ich nie zabił, ale nawet nie wpłynął na bezpłodność, a właśnie się rozmnażają.

PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 23:07 
Kiper
Kiper

No, ja dzisiaj dałam Magus, ma zniszczyć przędziorki bo jest pajęczyna i ewentualne roztocze, bo podejrzewam ich o dzialalnośc.

PostNapisane: piątek, 27 maja 2011, 23:11 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
(...) a właśnie się rozmnażają.
Już nie, bo jednak skorzystałam z wcześniejszej rady i przywaliłam im z grubej rury :mrgreen:
...pomimo błędnych wniosków.

PostNapisane: niedziela, 29 maja 2011, 18:49 
Ekspert
Ekspert

DarekRz napisał(a):
Proponuję na pierwszy raz oprysk mieszanką: Nissorun 050 EC - 7,5 ml + Ortus 05 SC - 5 ml na 5 l oprysku+ kilka kropel zwilżacza. Załatwia wszystkie stadia przędziorków i szpecieli. Za 10 dni załatwić niedobitki Magusem lub Talstarem. Z fungicydów przeciwko m. rzekomemu Dithane działa też ograniczająco na liczebność przedziorków (podobno - bo jakoś nigdy ich nie liczyłem przed i po oprysku :lol: :wink: ).

Czy można połączyć oprysk na przędziorki z opryskiem na mączniaka rzekomego stosując Magus z Dithane,które również działa ograniczająco na liczebność przędziorków?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1