Teraz jest poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 05:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2008, 14:29 
czeladnik
czeladnik

Napiszcie na co on jeszcze działa- czy można sodą- opryskać również róże- wieczorem zaczynam działać. :D

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 22:53 
mistrz
mistrz

[quote="grassant"]Czy ty naprawdę zrozumiałeś o czym Oni od tygodnia dyskutują ???

Tak naprawdę to zrozumiałem tyle, że soda oczyszczona rzekomo działa na mączniaka prawdziwego, ale gdyby prawdziwe okazały się moje nadzieje, że naprawdę (a nie rzekomo) zwalcza rzekomego to w mym sercu zapanowałaby prawdziwa radość, że świat może być taki prosty i piękny, a moje winorośle rzekomo przeznaczone pod sekator i ogień po prawdziwym nalocie rzeczonego wcześniej maczniaka rzekomego wydadzą plon, z którego powstanie płyn niosący prawdę...
o kurcze... naprawdę wpadłem w rezonans

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 23:10 
mistrz
mistrz

"wróćmy do ad remu" jak mawiał pewien klasyk...
W cytowanym tu wielokrotnie artykule doktorka o m. rzekomym znalazłem na liście środków do zwalczania TANOS i znalazłem go dziś w sklepie. Czy ktoś ma już doświadczenie z tym preparatem i mógłby coś zasugerowć o stężeniu używanym na winorośl (w opisie oczywiście nic nie ma o winorośli).
Gdzieś na tym forum ktoś sugerował, że w takim przypadku (brak informacji o stosowaniu na winorośl) stosować stężenie zalecane do innych roślin uprawianych pod osłonami. Czy można to rozumieć jako wskazówkę uniwersalną ?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 12:47 
Kiper
Kiper

A mnie z kolei zastanawia jakie jest optymalne stężenie Mildexu 711,9 WG dla winorośli i jak długi powinien być okres karencji w przypadku owoców przeznaczonych do bezpośredniego spożycia.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 13:08 
Kiper
Kiper

[quote="marjanek6"]"wróćmy do ad remu" jak mawiał pewien klasyk...

Gdzieś na tym forum ktoś sugerował, że w takim przypadku (brak informacji o stosowaniu na winorośl) stosować stężenie zalecane do innych roślin uprawianych pod osłonami. Czy można to rozumieć jako wskazówkę uniwersalną ?

Z cała pewnością nie. Tempo metabolizmu poszczególnych środków u różnych roślin jest różne. Cały problem w stosowaniu środków niezarejestrowanych nie leży w ich skuteczności ale ryzyka wynikającego z różnic w ewentualnych pozostałościach.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lipca 2008, 20:51 
Kiper
Kiper

Po ostatnich deszczach w Małopolsce, proponuję Koleżankom i Kolegom przeprowadzić opryski prewencyjne. Jest wilgotno, a Słońce będzie grzało, grzyby na to czekają. Pozostaje właściwy dobór środków ochronnych odnośnie karencji.

JanuszJ49

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 lipca 2008, 11:58 
Ekspert
Ekspert

[quote="marjanek6"]"wróćmy do ad remu" jak mawiał pewien klasyk...
W cytowanym tu wielokrotnie artykule doktorka o m. rzekomym znalazłem na liście środków do zwalczania TANOS i znalazłem go dziś w sklepie. Czy ktoś ma już doświadczenie z tym preparatem i mógłby coś zasugerowć o stężeniu używanym na winorośl (w opisie oczywiście nic nie ma o winorośli).

Tanos 50 WG nie jest preparatem dedykowanym dla winorośli. Du Pount robi dla winorośli preparat o nazwie Equation Pro. Jeślii zajrzysz na stronę z informacją o tym: http://www2.dupont.com/Production_Agric ... onPro.html
To okaże się składa się w zasadzie z tych samych środków czynnych co Tanos ale w innych proporcjach. Equation Pro posiada 30% cymoxanilu a Tanos 22,5%. Żeby uzyskać podobne stężenie cymoxanilu (producent zaleca dawkę 0,4% Equation'u Pro) musisz zrobić roztwór o stężeniu 0,0533% czyli 53,3gr na 100 litrów wody.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Ostatnio edytowano wtorek, 29 lipca 2008, 21:04 przez Heniek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 lipca 2008, 23:53 
mistrz
mistrz

[quote="Heniek"]... musisz zrobić roztwór o stężeniu 0,533% czyli 53,3gr na 100 litrów wody.

No to wychodzi na to samo.
Cytat z ulotki: -pomidor pod osłonami.. 5g środka w 10 litrach wody..
ale to chyba daje 0,05% :roll: :?:
Tak też i zrobiłem, a na efekty trzeba poczekać.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 lipca 2008, 21:03 
Ekspert
Ekspert

[quote="marjanek6"]
Cytat z ulotki: -pomidor pod osłonami.. 5g środka w 10 litrach wody..
ale to chyba daje 0,05% :roll: :?:

Faktycznie, błąd i to gruby :oops: , zaraz poprawiam.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 września 2009, 19:24 
Ekspert
Ekspert

[quote="doktorek"] ...10oC to jest minimum fizjologiczne dla mączniaka rzekomego...

A czy krótkotrwałe spadki temperatur nocą poniżej 10'C mogą zahamować rozwój rzekomego lub jego rozprzestrzenianie?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 września 2009, 23:58 
mistrz
mistrz

Może i mogą ale u mnie tego nie robią. Wróciłem kilka dni temu po dwóch tygodniach i takiego książkowego m rz jszcze u siebie nie widziałem (czwarty rok ). Zadaję sobie pytanie czy o tej porze roku m rz jest jeszcze możliwy bo to chyba juz nie jego czas ?? Czy można to jesz cze prysnąć miedzianem, żeby zdążyć przed zbiorem na wino (Aurora, Rondo) ?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 września 2009, 17:27 
Ekspert
Ekspert

Tak się cieszyłam na zlocie, że uprawiając 3 lata winorośl nie miałam żadnego mączniaka no i dopadły i mnie... oba na raz!!
No może nie na raz, rzekomy od kilku dni, a prawdziwego zauważyłam dziś w śladowych ilościach na liściach. Co robić ?
Tylko nie mówcie, że jestem po szkoleniu Doktorka, bo nie pamiętam czy mówił co robić jak mączniak dopada w połowie września :roll: :oops:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 września 2009, 17:40 
Kiper
Kiper

Miedź i siarka równocześnie (można je zmieszać). Obydwa mają zaledwie 7 dni karencji przy przeznaczeniu owoców do bezpośredniego spożycia. Jak jest w przypadku wina nie wiem. Z siarką przypuszczalnie podobnie. Gorzej może być z miedzianem ale pewien nie jestem

Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 września 2009, 17:58 
Kiper
Kiper

witam

Ja też mam oba mączniaki. Ortega ma rzekomego a Solaris prawdziwego.
Na Solarisie narazie nie robiłem nic. A Ortegę pryskałem już dwa razy Ridomilem, nie mam owoców bo to pierwszy rok więc karencja mnie nie obowiązuje.

Jednak do sedna o co mi chodzi.
W Austriackiej literaturze wyczytałem:
Na mączniaka rzekomego oprysk co 7-14 dni siarka, na prawdziwego oprysk co 7-14 dni miedź. Zaczynając przed kwitnieniem i kończąc końcem sierpnia.

Z tego co zauważyłem to faktycznie traktory z opryskiwaczami można było zobaczyć na winnicach właśnie w takich odstępach.

Jak coś takiego wyglądało by w Polsce to chyba tylko doktorek będzie wiedział :wink:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 września 2009, 18:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="doktorek"]Miedź i siarka równocześnie (można je zmieszać). Obydwa mają zaledwie 7 dni karencji przy przeznaczeniu owoców do bezpośredniego spożycia. Jak jest w przypadku wina nie wiem. Z siarką przypuszczalnie podobnie. Gorzej może być z miedzianem ale pewien nie jestem

Miedzian dla przerobowych wg tabeli RM 35 dni karencji, a Siarkol aż 42 dzionki...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1