Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 20:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 lipca 2008, 13:10 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="olmek"] Wniosek taki ,że spokojnie można wykonać 3-4 opryski od sierpnia do września, kiedy jest największe zagrożenie atakiem mączniaka prawdziwego i nie za bardzo można stosować typowe fungicydy...
Prawie tak. KHCO3 nie wykazuje działania zapobiegawczego, więc pryskamy nie w okresie zagrożenia, a dopiero jak mączniak jest - wyniszczająco.
Proszek do pieczenia to czysty KHCO3, jeśli się nie mylę ;)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 lipca 2008, 13:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"][quote="olmek"] Wniosek taki ,że spokojnie można wykonać 3-4 opryski od sierpnia do września, kiedy jest największe zagrożenie atakiem mączniaka prawdziwego i nie za bardzo można stosować typowe fungicydy...
Prawie tak. KHCO3 nie wykazuje działania zapobiegawczego, więc pryskamy nie w okresie zagrożenia, a dopiero jak mączniak jest - wyniszczająco.

Przy regularnych opryskach więc niszczymy go in statu nascendi.

[quote="Maciej"] Proszek do pieczenia to czysty KHCO3, jeśli się nie mylę ;)

Chyba jednak częściej jest to kwaśny węglan amonu lub kwaśny węglan sodu , więc niech pozostanie proszkiem do pieczenia :lol:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 lipca 2008, 13:54 
Kiper
Kiper

Jeszcze bardzo podobne działanie do KHCO3 ma soda oczyszczona NaHCO3 i również jest szeroko stosowana do zwalczania mączniaków prawdziwych. Sprawdźcie jak chcecie w wyszukiwarce najlepiej pod hasłem "baking soda powdery mildew".

Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 lipca 2008, 13:56 
Kiper
Kiper

Więc Macieju chyba jednak wcześniej miałeś rację.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 lipca 2008, 15:06 
Ekspert
Ekspert

[quote="doktorek"]Jeszcze bardzo podobne działanie do KHCO3 ma soda oczyszczona NaHCO3 i również jest szeroko stosowana do zwalczania mączniaków prawdziwych. Sprawdźcie jak chcecie w wyszukiwarce najlepiej pod hasłem "baking soda powdery mildew".

Nawet przepis jest :D

1 łyżka stołowa kwaśnego węglanu sodu
1/2 łyżeczki ( do herbaty) mydła w płynie
3,8l wody

Dziwne ,że badania prowadzone były 100 lat temu, a dowiadujemy się o tym teraz. Sprawka koncernów chemicznych , czy mała skuteczność ?
Trzeba spróbować :idea:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 lipca 2008, 15:25 
Ekspert
Ekspert

Kuba,
to sprawka koncernów chemicznych i wszechobecnych reklam.
To nie jest pierwszy, ani nie ostatni przypadek, że zarzucane są stare, "babcine" metody na rzecz nowych, podobno lepszych.

Trochę nie na temat:
Podobnie ma sie sprawa z popularnym wybielaczem. Vanish, to zwykła woda utleniona w stężeniu 5-15% + środki zagęszczające i zapachowe, a kosztuje dość drogo. Kiedyś w składzie było chociaż napisane "nadtlenek wodoru", teraz jest tylko "środki wybielające na bazie tlenu". Tabletki wody utlenionej z apteki + kisiel (mąka ziemniaczana) wychodzą znacznie taniej, ale nie mają ślicznego, różowego opakowania ;)
Apteczna woda utleniona ma stężenie 3%.
Pamiętajcie więc, że w razie konieczności odkażenia rany, można użyć Vanisha w rozcieńczeniu 1:1,67-5 :mrgreen:

P.S. Dzięki za przepis na ekologiczny środek do walki z mączniakiem za pomocą taniego środka do pieczenia ciasta (sody oczyszczonej) :)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 lipca 2008, 15:35 
Ekspert
Ekspert

Skoro jest to tak cudowny środek,to jak potraktować sytuację, gdy na jednej odmianie liście są absolutnie zdrowe,natomiast na gronach trafiają sie po dwie lub trzy zaatakowane jagody m.właściwym? profilaktycznie opryskać tym środkiem liście,czy postąpić tak jak zapytałem w temacie "Czy tak można?" czy opryskując liście rubiganem lub nimrodem wyleczę jagody.
pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 lipca 2008, 08:45 
mistrz
mistrz

no cóż,oprysk wykonałem na części winnicy sodą oczyszczoną w stężeniu łyżeczka od herbaty na litr wody,zaczął się trzeci dzień i jak narazie coraz lepiej wyglądją opryskane winorośle,nawet wcześniej porażone liście mają intensywniejszy zielony kolor,..oczywiście uszkodzenia liści nie znikną ,ale różnica jest duża,między opryskanymi krzewami sodą oczyszczoną a nie pryskanymi..

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 lipca 2008, 08:49 
mistrz
mistrz

jeszcze dodam,że zamiast mydła w płynie dodałem dithane,jako środek bardzo dobrze przylegający i penetrujący liście i grona...

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 lipca 2008, 12:25 
Ekspert
Ekspert

uprzejmie donoszę :wink: :lol: że pytanie typu czy tak można jest już nieaktualne. Soda oczyszczona działa, właśnie wróciłem ze szklarni i wszystko wskazuje na to,że mączniak właściwy 'is dead' :twisted:
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 lipca 2008, 20:55 
mistrz
mistrz

Wielkie dzięki dla Doktorka za wspaniały artykuł. Oprysk roztworem sody oczyszczonej chyba zadziałał. Może uda się dzięki niemu spróbować aloszenkina po raz pierwszy.

Waldek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 lipca 2008, 22:23 
mistrz
mistrz

[quote="doktorek"]... podobne działanie do KHCO3 ma soda oczyszczona NaHCO3 i również jest szeroko stosowana do zwalczania mączniaków prawdziwych.

[quote="wojtekb"]
...Soda oczyszczona działa, właśnie wróciłem ze szklarni i wszystko wskazuje na to,że mączniak właściwy 'is dead'

Chciałem delikatnie zwrócić uwagę szanownemu koleżeństwu, że tytuł tego wątku brzmi "Mączniak rzekomy". Czy ktoś mógłby zabrać głos w sprawie "proszek do pieczenia a sprawa mączniaka rzekomego" ?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 04:40 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="marjanek6"]
Chciałem delikatnie zwrócić uwagę szanownemu koleżeństwu, że tytuł tego wątku brzmi "Mączniak rzekomy". Czy ktoś mógłby zabrać głos w sprawie "proszek do pieczenia a sprawa mączniaka rzekomego" ?

To ja proponuję żeby ktoś zabrał głos w sprawie " proszek do pieczenia a sprawa zasinienia jąder " :lol: :lol:
Mnie kompletnie , definitywnie i ostatecznie wystarczy jeśli będzie działał na m.prawdziwego !!!!!
Czy ty naprawdę zrozumiałeś o czym Oni od tygodnia dyskutują ???

Ja to bym się raczej zastanawiał czy nie zmienić tematu wątku :wink: a potem jak Im się odwdzięczyć za takie informacje .

Wybacz złośliwość , ale ....... no sorry.

pozdrawiam
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 23:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojtekb"]uprzejmie donoszę :wink: :lol: że pytanie typu czy tak można jest już nieaktualne. Soda oczyszczona działa, właśnie wróciłem ze szklarni i wszystko wskazuje na to,że mączniak właściwy 'is dead' :twisted:

Wojtek, opryskiwałeś , czy zanurzałeś grona w roztworze ?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2008, 06:26 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"][quote="wojtekb"]uprzejmie donoszę :wink: :lol: że pytanie typu czy tak można jest już nieaktualne. Soda oczyszczona działa, właśnie wróciłem ze szklarni i wszystko wskazuje na to,że mączniak właściwy 'is dead' :twisted:

Wojtek, opryskiwałeś , czy zanurzałeś grona w roztworze ?

Opryskiwałem, ale bardzo dokładnie małym opryskiwaczem, tak aby ciecz dostała się w każdy zakątek grona. Wczoraj opryskałem Sk. Pannonii: liście i wygląda na to, że mączniak został zjedzony. Ciekawe jaki wpływ na skuteczność ma temperatura?

pozdrawiam Wojtek

PS. Po reprymendzie jakiej udzieliła mi Zuzanna, już niczego w niczym nie będę zanurzał :lol: .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1