Teraz jest wtorek, 10 czerwca 2025, 23:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 514 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 28 maja 2024, 12:49 
Ekspert
Ekspert

U mnie są okropne upały, nie popalę tym miedzianem ?

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 28 maja 2024, 16:52 
mistrz
mistrz

Wodę przypasował bym do temperatury powietrza .Właśnie czekam żeby się zagrzała do jakiś 25 st. :mrgreen:

PostNapisane: środa, 29 maja 2024, 20:28 
czeladnik
czeladnik

Ja normalnie nie pryskam niczym aż do lipca bo normalnie aż do lipca z rzekomym problemu nie ma (wyjątkiem jest ten rok, gdzie juz mam oznaki). Miedzian moim zdaniem nic nie daje.
A rzekomy wchodzi z butami w lipcu jak pogoda sie zrobi gorąca, parno, duszno. Wtedy nie ma bata, żaden miedzian nie pomoże, trzeba wjechać z ciężką chemia i tyle. Do tej pory zawsze używałem Ridomilu 0.5% (0,3% jak większość tu używa, moim zdaniem nie działa). Taka strategia sprawia, ze ciężka chemia idzie w ruch tylko raz. Ale są lata, ze ciężko jest krzaki dotrzymać do lipca bez oprysku.

PostNapisane: czwartek, 30 maja 2024, 09:27 
Ekspert
Ekspert

Stan3c... Coś strasznie dużo u Ciebie nie działa.
Akurat Miedzian działa dobrze (ale krótko). Ridomil działał dobrze i długo.
Podejrzewam, że źle pryskasz, tzn. pryskasz środkami prewencyjnymi jak już masz infekcję - a to nie działa.
Siarkol czy Miedzian - działają prewencyjnie, a nie interwencyjnie.
Inne są środki na zwalczenie choroby a inne na jej zapobiegnięcie.

PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2024, 09:54 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
Podejrzewam, że źle pryskasz, tzn. pryskasz środkami prewencyjnymi jak już masz infekcję - a to nie działa.
Siarkol czy Miedzian - działają prewencyjnie, a nie interwencyjnie.
Inne są środki na zwalczenie choroby a inne na jej zapobiegnięcie.
Dodatkowo będę wciąż powtarzał, że u mnie swojego czasu Ridomil zaczął działać jak zacząłem opryskiwać turbiną spalinową (w przypadku MRZ trzeba opryskać liście od spodu). I tak jak pisze Zbyszek Ridomil i tym podobne prewencyjne środki to w czasie około kwitnienia czyli TERAZ a w lipcu to po zawodach.
p.s. u mnie sucha wiosna żadnego grzybka na horyzoncie, ale za najważniejsze opryski w sezonie te wykonane około kwitnienia właśnie się zabieram

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2024, 14:45 
Ekspert
Ekspert

U mnie czas na oprysk, rzekomy na Pinot Noir Precoce wychodzi jako pierwszy, wcześniej jakoś w tym roku.
Tradycyjnie, Folpan + Amistar

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2024, 05:40 
czeladnik
czeladnik

ZbyszekTW napisał(a):
Podejrzewam, że źle pryskasz, .........

Zdaje sobie sprawe, ze jedne srodki dzialaja interwencyjnie a inne zapobiegawczo.
Ja po prostu staram sie ograniczyc ciezka chemie do minimum. I w zasadzie oprysk na rzekomego to jedynia ciezka chemia jakiej uzywam. Bo z doswiadczenia wiem, ze zaden prewencyjny srodek na rzekomego nie zapobiegnie infekcji. Ile bys tych prewencyjnych zabiegow nie zrobil to na rzekomego nie ma bata. W lipcu wchodzi i juz. Co wiecej, im bardziej sie staralem zapobiec rzekomemu tym pozniej on wchodzil (co wydaje sie logiczne), ale im pozniej on wchodzi tym gorzej, bo okresy karencji zaczynaja wchodzic do gry.
Pierwszy tydzien lipca to ostatni gwizdek na ciezka chemie na rzekomego bo byle co ma karencje dwa miesiace. Jak bede stosowal srodki prewencyjne to rzekomy wejdzie mi pod koniec lipca. I co wtedy zrobic?
Dlatego szkoda pieniedzy i zdrowia na prewencje. Jeden oprysk pod koniec czerwca i gitara.
Na prawdziwego i szara w wiekszosci lat nie stosuje nic oprocz weglanu potasu. Tylko jak trafi sie jakis wyjatkowo paskudny rok to czyms opryskam.
Ahh, jeszcze stosuje siarczan miedzi, ktory u mnie bardzo pieknie niszczy wszystkie grzybki, i te rzekome i te prawdziwe, i wszystkie inne. To jak juz jest blizej zbiorow i cos mi wchodzi a okresy karencji juz nie pozwalaja na nic. Siarczan miedzi u mnie b. dobrze sie sprawdza na odmianach deserowych ukrainskiich, wrazliwych na infekcje. Nie pryskam ciezka chemia tylko wlasnie siarczanem.

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2024, 07:19 
Ekspert
Ekspert

stan3c napisał(a):
Dlatego szkoda pieniedzy i zdrowia na prewencje.

Nie pisz takich głupot, bo jeszcze ktoś w to uwierzy.

Jaka jest definicja "ciężkiej chemii"?
Śor na bazie związków organicznych wcześniej czy później się rozłożą i nie ma po nich śladu. Miedź nie rozłoży się nigdy. W najlepszym razie spłynie do gleby i pozostanie w niej już na zawsze, a w gorszym scenariuszu skumuluje sie w wątrobie.

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2024, 22:17 
Ekspert
Ekspert

stan3c napisał(a):
... Ile bys tych prewencyjnych zabiegow nie zrobil to na rzekomego nie ma bata. W lipcu wchodzi i juz.
W tym roku rzekomy właśnie wchodzi teraz, tylko problem polega na tym, że nie każdy go zauważy. W lipcu, to rzekomy wraca. Wraca ten, który teraz wchodzi, tylko tysiąckrotnie namnożony. Tak to działa.

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2024, 11:07 
czeladnik
czeladnik

kapitan napisał(a):
W tym roku rzekomy właśnie wchodzi teraz, tylko problem polega na tym, że nie każdy go zauważy. W lipcu, to rzekomy wraca. Wraca ten, który teraz wchodzi, tylko tysiąckrotnie namnożony. Tak to działa.

To nie do konca tak. Juz jakies dwa-trzy tygodnie temu zauwazylem oznaki rzekomego. I gdybym opryskal ciezka chemia trzy tygodnie temu, to w lipcu musialbym to robic drugi raz. Jak opryskam okolo 10 czerwca to przy normalnej pogodzie starczy na caly sezon. Ale tak jak mowie, to troche wyjatkowy rok, ze rzekomy wchodzi u mnie tak wczesnie. Normalnie oprysk od polowy do konca czerwca i jeszcze wtedy nie widac nic na krzakach.

>>> Moją propozycją ochrony przed mączniakiem rzekomym jest wyp..... odmian wrażliwych na mączniaka rzekomego.
Swiete slowa.
Tak robie juz od od lat. Ale to nie dziala w stu procentach. Kazda odmiana zlapie rzekomego jak pogoda podpasuje.

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2024, 11:31 
mistrz
mistrz

Na żerańskich piaskach bez oprysków mączniak rzekomy nie tyka nast. odmian: Nero, Muscat Bleu, Eszter, Bianca, Seyval Blanc, Dublański, Garant, Galant, Regina, Pieśnia, Nadjeżda Azos.
Kilkanaście podatnych odmian wyp......... (nawet Swenson red).

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2024, 18:05 
Ekspert
Ekspert

Niepotrzebnie się tak "uwzięliście" na tego Rzekomego...
Jest dość łatwy do zwalczenia i dostępnych jest wiele skutecznych środków.
Dużo trudniej sobie poradzić np. z Szarą Pleśnią, z pękaniem owoców, z muszką Suzuki - tutaj nie ma tak skutecznych sposobów.

PS. A "ciężką chemię" jemy codziennie we wszystkim i to w ilości 10x większej niż to co na winogrona wypryskamy...

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2024, 19:32 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):

PS. A "ciężką chemię" jemy codziennie we wszystkim i to w ilości 10x większej niż to co na winogrona wypryskamy...

Amen...

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2024, 21:18 
Ekspert
Ekspert

Soda działa interwencyjnie na mączniaka prawdziwego.
Artykuł na portalu ONET.pl https://www.onet.pl/styl-zycia/fajnyogr ... z,30bc1058
Czy ktoś może potwierdzić to ,że soda działa też na mączniaka rzekomego i mszyce ?

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2024, 06:00 
mistrz
mistrz

Nie wiem jak z mszycami, ale na mrówki działa tylko że w stanie sypkim

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 514 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1