teksanski napisał(a):
Cabrio Duo kiedy właściwie stosować ? czy po 3 dniach obfitych opadów jak było teraz z małopolsce warto zastosować profilaktycznie ?
Cabrio Duo przewinął się już kilka razy przez forum więc może warto o nim napisać coś więcej.
Zawiera dwie substancje czynne:
dimetomorf - skuteczny przeciwko m.rz. i
piraklostrobina (strobiluryny) - przeciwko m.pr.
Nie ma rejestracji do ochrony winorośli i nie znam innego środka z takim składem, który miałby rejestrację dla winorośli. Oba składniki występują jednak w środkach, które taką rejestrację mają (np. dimetomorf jest w zarejestrowanym w Słowacji Orvego 525 SC, piraklostrobina - w Pristine WG, zrejestrowanym np. w Kanadzie - podobny skład ma dostępny u nas Signum 33 WG).
Ze względu na brak rejestracji nie jest oczywiste jaki stężenie należy zastosować. Porównując zalecenia dla obu ww. środków można przyjąć, że 3ml na 1 litr wody powinno być OK (czyli analogicznie do zaleceń dla ogórków czy pomidorów). Przy takim stężeniu zużycie cieczy roboczej powinno wynosić średnio do 150 ml na 1 krzew we wczesnych fazach rozwojowych (do kwitnienia) i do 300 ml w późniejszych.
Okres karencji Orvego w Słowacji wynosi 35 dni (max. 3x w sezonie), Prostine w Kanadzie - 14 dni (max. 6 zabiegów w sezonie).
A co do Twojego pytania czy użyć go po obfitych opadach czyli potencjalnym zakażeniu m.rz. to dimetomorf ma działanie interwencyjne więc mógłby być do tego użyty. Ja jednak w takich przypadkach (jeśli nie było wcześniej profilaktyki przeciwko m.rz.) zastosowałbym raczej coś sprawdzonego (np. Ridomil Gold, Ekonom czy Curzate). Cabrio Duo traktuję raczej jako profilaktykę (1x w sezonie, przed kwitnieniem).
Na koniec jeszcze jedna informacja. Stosowałem Cabrio Duo profilaktycznie na początku czerwca (3ml na 1 l wody, 14l cieczy na około 100 krzewów, w większości młodych, co najwyżej kilkuletnich). Na odmianie
Venus (krzew dwuletni) kilka liści zostało poparzonych, po kilku dniach częściowo pozasychały. Żadna inna odmiana nie zareagowała w ten sposób.
PS. Nie jestem autorem powyższych mądrości. Są to wnioski wyciągnięte z mądrych publikacji (dr inż Janusza Mazurka, etykiety ŚOR, informacje producentów poszczególnych środków).