Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 00:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 514 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 25 lipca 2018, 18:37 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
Ja interwencyjnie Alkalin Kb+Si używam w stężeniu nawet 0,8% i jest ono jeszcze bezpieczne, bo nie obserwuję zmian na liściach. Co do ilości oprysków to bym nie przesadzał. Ja swoje opryski dobieram do przewidywanych zagrożeń, widząc zaczątki infekcji na gronach pryskam częściej, ale tylko je licząc na "zmycie/wypalenie" grzybni...
Musze dodać, że Alkalinu używam zwykle przeciw mączniakowi prawdziwemu (presje mam sporą na kilku wrażliwych krzewach) i jestem zadowolony, bo problem opanowany. Używam naprzemiennie z innymi środkami np. Siarkolem. Natomiast jak działa na mączniaka rzekomego to trudno mi stwierdzić, bo u mnie presji tego mączniaka nie ma. No chyba, że nie ma go, bo taki Alkalin skuteczny ??? ale tego nie wiem :wink:

PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2018, 10:01 
Kiper
Kiper

Jest Rzekomy u mnie w końcu. Na szczęście na wysokości powyżej 1,5 metra. Nowe liście zaczęły łapać.
Trzeba będzie znowu Alkalinem polecieć.

PostNapisane: środa, 15 sierpnia 2018, 10:26 
Ekspert
Ekspert

Pojawił się i u mnie rzekomy. Też wyżej niż niżej, ale ciekawe, że głównie na starszych liściach :?

Nie wiem czy się martwić? Owocom nie zagraża, ale nie chciałabym, żeby się namnażał na liściach.

Na razie od wczoraj pada.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 17 sierpnia 2018, 11:13 
czeladnik
czeladnik

Pryśnij węglowodorem. U mnie go to zatrzymuje. Miałem spróbować prehydrolu, ale ktoś pisał, że słabo działa, więc nie będę robił eksperymentów.
Co tydzień poprawiam węglowodorem i jest ok.

PostNapisane: piątek, 17 sierpnia 2018, 12:47 
Ekspert
Ekspert

Też nie łapię, jaki węglowodór :?

Ja pryskałam teraz , czyli wczoraj rano, bo przestało padać, na szarą Vaxiplantem + węglan potasu.

Dziś oglądałam liście i raczej na rzekomego ten węglan nie działa.
Może trzeba czasu?

Ten Vaxiplant nie tylko jest dobry na szarą, szczególnie w połączeniu z węglanem, ale w ogóle ma uruchamiać "siły obronne" rośliny.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2018, 21:14 
czeladnik
czeladnik

Regent piękny, 20 brix. Pojawia się m rzekomy na pojedynczych liściach. Wcześniej, na koniec czerwca i początek lipca poszedł ridomil gold i załatwił sprawę. Czym teraz to ratować czy poprostu odpuścić już liściom? A drugie pytanie: czy jak zbiorę grona to wtedy ubić czymś to cholerstwo czy zostawić mączniaka już do jesieni na liściach?

PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2018, 17:33 
czeladnik
czeladnik

U mnie na dwuletnich krzewach odmiany Dunaj także pojawił się mączniak rzekomy w górnej części szpaleru, obok rosnący PNP także trochę oberwał mączniakiem rzekomym (ale w mniejszym stopniu) i na kilku liściach Rubineta na 10 rosnących dwuletnich krzewów były już widoczne objawy mączniaka rzekomego. Obok rosnące pozostałe vinifery były czyste, tj. Dornfelder, Zweigelt, C. Dorsa i o dziwo Acolon, "mieszańce" czyste.
Tegoroczna dotychczasowa profilaktyka to 3x miedź, 3x siarka plus 2x węglan potasu. Wczoraj poszedł 4 zabieg (mix miedź z siarką) na nieowocujące jeszcze krzewy i na górną część szpalera z owocującymi już viniferami.

Dodatkowo w bardzo mocno zbitych gronach PNP skupiska zgnitych jagód. Zobaczę, jak będzie dalej (tj. w następnym roku), ale już zastanawiam się o zastąpieniu PNP odmianą Acolon :).

Załączniki:
Komentarz: mączniak rzekomy na Dunaju
Dunaj1 mrz.jpg
Dunaj1 mrz.jpg [ 100.25 KiB | Przeglądane 1856 razy ]
Komentarz: mączniak rzekomy na Dunaju
Dunaj2 mrz.jpg
Dunaj2 mrz.jpg [ 88.95 KiB | Przeglądane 1856 razy ]
Komentarz: PNP
PNP.jpg
PNP.jpg [ 138.97 KiB | Przeglądane 1856 razy ]

PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2018, 18:37 
Kiper
Kiper

Ale siarka na rzekomego nie działa.

PostNapisane: środa, 22 sierpnia 2018, 19:04 
czeladnik
czeladnik

Tak, siarka nie działa na mączniaka rzekomego, ale działa profilaktycznie na mączniaka prawdziwego, miedź jest na mączniaka rzekomego, a węglan potasu eliminuje już mączniaka prawdziwego, szarą pleśń i dodatkowo pozytywnie wpływa na drewnienie.
Napisałem może skrótowo, ale pisząc powyżej o tegorocznej profilaktyce miałem tu na myśli wszystkie wykonane zabiegi profilaktyczne na winnicy w tym sezonie.

PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2018, 15:48 
czeladnik
czeladnik

Pytanko...
Popsuła mi się waga jubilerska i zastanawiam się jak odmierzyć 25g Ridomilu na 10l ? Podrzuci ktoś jakiś pomysł ? Może przelicznik na ml ? ( akurat takich miarek ml mam po dzieciakach setkę ). Pamiętam mniej więcej ile tego było ale na oko to czuję że zaraz popalę...
Uprzedzając pytania... wiem, że karencja ale krzaki młode, nie maja gron, a rzekomy rozwija się ekspresem...

PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2018, 15:49 
Ekspert
Ekspert

Pielgrzym napisał(a):
Pytanko...
Popsuła mi się waga jubilerska i zastanawiam się jak odmierzyć 25g Ridomilu na 10l ? Podrzuci ktoś jakiś pomysł ? Może przelicznik na ml ? ( akurat takich miarek ml mam po dzieciakach setkę ).
Uprzedzając pytania... wiem, że karencja ale krzaki młode, nie maja gron, a rzekomy rozwija się ekspresem...

1łyżka do kawy to ok.5g :D Chyba,że chodzi o złoty proszek.

PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2018, 16:02 
czeladnik
czeladnik

Żebym ja miał łyżkę do kawy ;) Potrzebuję coś bardziej przyziemnego :P typu łyżeczka do cukru, łyżka stołowa etc ;) hehe. Albo właśnie ile gram Ridomilu to 1ml.
Ps. do tej pory nie miałem nic... nawet liści nic nie podgryzało, żadne przędziorki etc... nic. A tu na sam koniec inwazja rzekomego.

Ostatnio edytowano środa, 29 sierpnia 2018, 16:04 przez Pielgrzym, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2018, 16:04 
Ekspert
Ekspert

Pielgrzym napisał(a):
Żebym ja miał łyżkę do kawy ;) Potrzebuję coś bardziej przyziemnego :P typu łyżeczka do cukru, łyżka stołowa etc ;) hehe. Albo właśnie ile gram Ridomilu to 1ml.

Śliska sprawa. Nie znamy gęstości Ridomilu.

PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2018, 16:10 
czeladnik
czeladnik

No właśnie. Może ktoś akurat wie ile waży 1 czy tam 5 ml Ridomilu. Kiedyś chyba ktoś o tym pisał ale szukałem, szukałem i nie mogę tego odnaleźć...
Na drugi raz jak już zakupię nową wagę to sobie powarzę specyfiki żeby nie mieć znowu tego samego problemu....

PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2018, 16:21 
mistrz
mistrz

Mi wyszlo ze 1 gram to 2 ml

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 514 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1