Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 05:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 04:09 
przedszkolak
przedszkolak

Witam

Czyżby to naprawdę działało !!!! ???
Jeśli tak , to Doktorek i Olmek do odznaczenia wystąp :D

Proponuję nowy wątek o tym tytule gdyż temat wydał mi się ogromnej wagi , a nie wszystkim się podoba kiedy o m.prawdziwym dyskutuje się w wątku o m.rzekomym :wink:
Tu proszę o wszystkie informacje na powyższy temat :)
Jakie stężenia , po jakim czasie jakie efekty .

pozdrawiam
Jacek

P.S.

Oczywiście jeżeli któryś z Panów miałby zastrzeżenia bądź nie życzyłby sobie podejmowania tego tematu przeze mnie , natychmiast się wycofuję .

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 08:33 
Ekspert
Ekspert

No to ja od razu podnoszę rękawicę i dorzucam, że definitywnie należy przestać używać pojecia "proszek do pieczenia" bo tylko ludzi w błąd wprowadzamy. Nie proszek do pieczenia tylko soda oczyszczona - tez do kupienia w sklepie spożywczym, ale to jednak co innego, dla przykladu:
proszek do pieczenia Delecta - skład: Pirofosforan dwusodowy, kwaśny węglan sodowy, mąka pszenna.

Czyli tylko i wyłacznie wodoroweglan sodu (soda oczyszczona, kwaśny weglan sodowy) lub wodorowęglan potasu (kwaśny węglan potasowy) jest przydatny do walki z mączniakiem prawdziwym

PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 08:38 
Ekspert
Ekspert

[quote="grassant"]
Tu proszę o wszystkie informacje na powyższy temat :)
Jakie stężenia , po jakim czasie jakie efekty . .

Jeszcze trochę za wcześnie , by świętować , ale wszystko wskazuje na jakiś przełom w walce z m. prawdziwym. Odnośnie stężenia i efektów podzieliłem się w bardziej ogólnym temacie (tam chyba nikt się nie
powinien czepiać :wink: )
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... p;start=15

Wychodzi na to ,że substancją wyniszczającą jest anion HCO3- . W związku z powyższym proszek do pieczenia również zadziała , jednak jego głównym skaładnikiem jest kwaśny węglan amonu , a na nawożenie azotem jest już za późno :lol: Tak więc pozostańmy przy KHCO3 lub NaHCO3. Zastanawiam się jeszcze nad tym , czy częste stosowanie sody oczyszczonej nie da jakiś negatywnych skutków , ze względu na kationy Na+ , które roślina prawdopodobnie wchłonie , a które mogą zaburzyć pobieranie K , Mg i Ca. Jednak to zadanie dla fizjologów , ja sobie tylko gdybam.

[/quote]

PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 09:38 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]
Wychodzi na to ,że substancją wyniszczającą jest anion HCO3- .

Nie jestem przekonany, w końcu anion wodorowęglanowy mocno hydrolizuje i w roztworze obecne są też jony OH- :roll:

PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 12:37 
Ekspert
Ekspert

[quote="Misza"][quote="olmek"]

Nie jestem przekonany, w końcu anion wodorowęglanowy mocno hydrolizuje i w roztworze obecne są też jony OH- :roll:

Masz rację , dodatkowo w wyniku hydrolizy część CO2 ulatnia się i odczyn staje się zasadowy. Być może to właśnie jony OH- są zabójcze.

Zacytuję przy okazji fragment artykułu z "Hasła Ogrodniczego" , który pośrednio może być związany z mechanizmem niszczenia grzyba , czyli obecnością jonów OH- :

"Ciekawe rozwiązanie pozwalające na wykorzystanie zdysocjowanej wody do dezynfekcji pożywki prezentowała firma Agro Technical Supplies B.V. Roztwór ECA (Electro Chemical Activated Solution) jest testowany od dwóch lat w Kanadzie ...
Woda z niewielkim dodatkiem soli kuchennej poddawana jest elektrolizie , następnie niewielkie jej ilości (1–2%) są wprowadzane do systemów nawadniających, co pozwala, między innymi, na wyeliminowanie glonów, bakterii, grzybów i wirusów oraz na pozbycie się problemów z chorobami odglebowymi. Według przedstawiciela firmy, roztwór ECA może być także używany do opryskiwania roślin (20% roztwór) lub do zamgławiania upraw (bez rozcieńczania), co ma chronić, między innymi, przed mącz­niakiem rzekomym.
"

PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 12:45 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"][quote="Misza"][quote="olmek"]

Masz rację , dodatkowo w wyniku hydrolizy część CO2 ulatnia się i odczyn staje się zasadowy. Być może to właśnie jony OH- są zabójcze.

Zacytuję przy okazji fragment artykułu z "Hasła Ogrodniczego" , który pośrednio może być związany z mechanizmem niszczenia grzyba , czyli obecnością jonów OH- :

"Ciekawe rozwiązanie pozwalające na wykorzystanie zdysocjowanej wody do dezynfekcji pożywki prezentowała firma Agro Technical Supplies B.V. Roztwór ECA (Electro Chemical Activated Solution) jest testowany od dwóch lat w Kanadzie ...
Woda z niewielkim dodatkiem soli kuchennej poddawana jest elektrolizie , następnie niewielkie jej ilości (1–2%) są wprowadzane do systemów nawadniających, co pozwala, między innymi, na wyeliminowanie glonów, bakterii, grzybów i wirusów oraz na pozbycie się problemów z chorobami odglebowymi. Według przedstawiciela firmy, roztwór ECA może być także używany do opryskiwania roślin (20% roztwór) lub do zamgławiania upraw (bez rozcieńczania), co ma chronić, między innymi, przed mącz­niakiem rzekomym.
"

No chyba tak, w końcu w tak spreparowanym podchlorynie sodu jest pełno jonów hydroksylowych. :)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 20:27 
Ekspert
Ekspert

Panowie, a może by tak trochę "po chłopsku". Czytam Was i coraz bardziej głupieję. Napiszcie mi czy sodę należy traktować jak środek kontaktowy, czy systemowy ?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 20:36 
Kiper
Kiper

Rozumiem Twoje wątpliwości ale niestety stosowanie fungicydów wymyka się prostym regułom typu jak środek wnika do rośliny (działanie układowe) to jest interwencyjny a jak jest powierzchniowy to ma działanie profilaktyczne. W przypadku mączniaka prawdziwego z uwagi na jego wzrost przede wszystkim na powierzchni organów soda oczyszczona jest wyłącznie środkiem kontaktowym (powierzchniowym) ale ma działanie wyniszczające (interwencyjne) a nie profilaktyczne. Krótko mówiąc zniszczysz grzyba ale nie zapobiegniesz następnym infekcjom

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2008, 15:41 
Ekspert
Ekspert

[quote="doktorek"]Rozumiem Twoje wątpliwości ale niestety stosowanie fungicydów wymyka się prostym regułom typu jak środek wnika do rośliny (działanie układowe) to jest interwencyjny a jak jest powierzchniowy to ma działanie profilaktyczne. W przypadku mączniaka prawdziwego z uwagi na jego wzrost przede wszystkim na powierzchni organów soda oczyszczona jest wyłącznie środkiem kontaktowym (powierzchniowym) ale ma działanie wyniszczające (interwencyjne) a nie profilaktyczne. Krótko mówiąc zniszczysz grzyba ale nie zapobiegniesz następnym infekcjom

No i serdeczne dzięki. O takie wyjaśnienie mi chodziło. Idę ratować Iliczewskiego sodą, bo oprysk Amisterem jakoś nie dał efektu. Ale myślę że Amister po interwencji sodą przyhamuje mączniaka p. na jakiś czas

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2008, 17:20 
Kiper
Kiper

Witam
Prysnąłem wczoraj sodą 1% bo zanosiło się na deszcz a kupiłem torebki po 50g i pasowało mi do 5l opryskiwacza. Dziś sprawdziłem i Rondo pozbyło się grzybowego zapachu a plamy na owocach Bianci zostały lekko rozmyte.
Więc ten patent działa :D :D .
Wacek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2008, 17:41 
Ekspert
Ekspert

Super chłopaki, że się dzielicie spostrzeżeniami!. No i jeszcze lepiej - że poczciwa soda działa :D

Żeby tak jeszcze coś na rzekomego mieć :roll:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2008, 18:20 
Kiper
Kiper

[quote="kapitan"][quote="doktorek"]Rozumiem Twoje wątpliwości ale niestety stosowanie fungicydów wymyka się prostym regułom typu jak środek wnika do rośliny (działanie układowe) to jest interwencyjny a jak jest powierzchniowy to ma działanie profilaktyczne. W przypadku mączniaka prawdziwego z uwagi na jego wzrost przede wszystkim na powierzchni organów soda oczyszczona jest wyłącznie środkiem kontaktowym (powierzchniowym) ale ma działanie wyniszczające (interwencyjne) a nie profilaktyczne. Krótko mówiąc zniszczysz grzyba ale nie zapobiegniesz następnym infekcjom

No i serdeczne dzięki. O takie wyjaśnienie mi chodziło. Idę ratować Iliczewskiego sodą, bo oprysk Amisterem jakoś nie dał efektu. Ale myślę że Amister po interwencji sodą przyhamuje mączniaka p. na jakiś czas

Amistar nie ma działania interwencyjnego więc jeśli mogę coś podpowiedzieć to najpierw soda a później jak najszybciej 5-6 dni Amistar

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2008, 20:04 
Ekspert
Ekspert

[quote="doktorek"][quote="kapitan"][quote="doktorek"]Rozumiem Twoje wątpliwości ale niestety stosowanie fungicydów wymyka się prostym regułom typu jak środek wnika do rośliny (działanie układowe) to jest interwencyjny a jak jest powierzchniowy to ma działanie profilaktyczne. W przypadku mączniaka prawdziwego z uwagi na jego wzrost przede wszystkim na powierzchni organów soda oczyszczona jest wyłącznie środkiem kontaktowym (powierzchniowym) ale ma działanie wyniszczające (interwencyjne) a nie profilaktyczne. Krótko mówiąc zniszczysz grzyba ale nie zapobiegniesz następnym infekcjom

Amistar nie ma działania interwencyjnego więc jeśli mogę coś podpowiedzieć to najpierw soda a później jak najszybciej 5-6 dni Amistar
Opryskałem Amisterem w sobotę. Liczę że sodan podziała wyniszczająco, a Amister (pomimo że był przed nią) podziała zapobiegawczo jakiś czas ( no właśnie jak długo?). Jakie stężenia roztworu zalecasz przy sodzie?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2008, 20:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="Wacek"]Witam
Prysnąłem wczoraj sodą 1% bo zanosiło się na deszcz a kupiłem torebki po 50g i pasowało mi do 5l opryskiwacza. Dziś sprawdziłem i Rondo pozbyło się grzybowego zapachu a plamy na owocach Bianci zostały lekko rozmyte.
Więc ten patent działa :D :D .
Wacek

czyli śmiało można dać stężenie 1% ?.
Wcześniej była mowa o 0,5%.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2008, 20:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="doktorek"][quote="kapitan"][quote="doktorek"]Rozumiem Twoje wątpliwości ale niestety stosowanie fungicydów wymyka się prostym regułom typu jak środek wnika do rośliny (działanie układowe) to jest interwencyjny a jak jest powierzchniowy to ma działanie profilaktyczne. W przypadku mączniaka prawdziwego z uwagi na jego wzrost przede wszystkim na powierzchni organów soda oczyszczona jest wyłącznie środkiem kontaktowym (powierzchniowym) ale ma działanie wyniszczające (interwencyjne) a nie profilaktyczne. Krótko mówiąc zniszczysz grzyba ale nie zapobiegniesz następnym infekcjom

Tak się jeszcze zastanawiam, czy nie można by jej było (sody) pomieszać np. z siarkolem . Chodzi mi o taki oprysk jak już dojrzewają owoce. Soda zniszcyłaby mączniaka, a siarkol zabezpieczył na jakiś czas.

chyba przetestuję na jakimś krzczku czy go szlag po tym nie trafi.

Strefa czasowa: UTC + 1