Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 17:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 11 sierpnia 2015, 13:46 
Ekspert
Ekspert

Powinieneś prysnąć wszystkie. Nie tylko te na których masz MRz

PostNapisane: wtorek, 11 sierpnia 2015, 14:10 
Kiper
Kiper

EMIR napisał(a):
Temat jest o mączniaku prawdziwym i aby Komuś się nie pomyliło to Curzate zwalcza tylko mączniaka rzekomego. Według Galati daje się 0,25 % a karencja wynosi 42 dni.Zawiera oprócz mankozebu cymoxanil więc powinien działać interwecyjnie. Pozdrawiam Bogumił

Dokładnie,
mogłem narobić zamieszania wtrącając wzmiankę o MRz. Curzate tylko na Rzekomego.

Zodiak napisał(a):
Powinieneś prysnąć wszystkie. Nie tylko te na których masz MRz

Pójdą wszystkie dzisiaj.
Wczoraj znalazłem Prawdziwka wieczorem i zanim dostałem instrukcję co robić było już dosyć ciemno. Zdążyłem prysnąć tylko to na czym wypatrzyłem grzyba.
Jeśli zaś chodzi o Rzekomego to oprysk był ograniczony, gdyż teoretycznie pogoda mu nie sprzyja. Będzie Curzate to przelecę wszystkie, bo niestety, ale Viking cały czas chce chorować.

Czy między opryskami na MP i MRz trzeba odczekać jakiś określony czas, czy dzień po dniu można raz na tego a drugi raz na tamtego dziada?

PostNapisane: wtorek, 11 sierpnia 2015, 17:31 
Ekspert
Ekspert

Powinieneś polecieć po wszystkich. Kiedyś pryskałem zarażoną część, reszta była zainfekowana po 2-3 tygodniach.
Sorry, nie doczytałem, ale powyższe potwierdza moją opinię.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2015, 13:49 
mistrz
mistrz

AMELIE napisał(a):
m. prawdziwy podobno w temp. powyżej 35c ginie.

Faktycznie można to potwierdzić? Grzyb ginie definitywnie czy tylko nie rozwija się (a po ochłodzeniu ruszy)?
Od ponad tygodnia temperatura u mnie w cieniu (ściana od północy) przekracza 36-38 stC. W słońcu jeszcze pewnie znacznie goręcej. Od 3 tygodni nie było kropli deszczu. Na razie nie pryskałem Siarkolem, bo nie widać specjalnie żeby infekcja postępowała (kilka podejrzanych liści usunąłem) - nie chce mi się pryskać, jeżeliby to w tym momencie było bezcelowe.

PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2015, 16:33 
Kiper
Kiper

jaszczur napisał(a):
AMELIE napisał(a):
m. prawdziwy podobno w temp. powyżej 35c ginie.

Faktycznie można to potwierdzić? Grzyb ginie definitywnie czy tylko nie rozwija się (a po ochłodzeniu ruszy)?
Od ponad tygodnia temperatura u mnie w cieniu (ściana od północy) przekracza 36-38 stC. W słońcu jeszcze pewnie znacznie goręcej. Od 3 tygodni nie było kropli deszczu. Na razie nie pryskałem Siarkolem, bo nie widać specjalnie żeby infekcja postępowała (kilka podejrzanych liści usunąłem) - nie chce mi się pryskać, jeżeliby to w tym momencie było bezcelowe.

Również w którymś momencie mojego krótkiego życia na forum wskazałem tą informację, że MP ginie w temp. powyżej 35 stopni i niestety ale życie to zweryfikowało.
Krzewy w pełnej patelni, na agrotkaninie, więc 40++ jak nic, a mimo to w upały Prawdziwek u mnie wylazł. Deszczu nihuhu już dawno.
Wprawdzie na liściach od północnej strony, ale wylazł. Podejrzewam, że bardzo wysoka temperatura tylko chwilowo go "osłabia".

Ostatnio edytowano środa, 12 sierpnia 2015, 19:29 przez pionty, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2015, 16:58 
mistrz
mistrz

u mnie też od dawna nie było nawet kropli deszczu, upały +35, a czasem więcej w cieniu, a na dyniach MP szaleje (prysnąłem sodą), na szczęście póki co na winie go nie widać ale trzymam palec na pulsie

PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2015, 23:49 
Ekspert
Ekspert

Na dyniach masz inne mączniaki niż na winoroślach.

PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2015, 20:56 
mistrz
mistrz

Ja jednak susza i wiele dni temperatur >35sC prawdziwka nie zabiły. Ostatnio znów zaczął się objawiać - tym razem już wyraźnie - na starej labrusce (Isabella M. chyba). Dziś do południa trochę padało (dobrze, przyda się!), potem się wypogodziło, więc wieczorem opryskałem obficie sodą. Poobrywałem mączniakowate liście gdzie się dało (nie wiem czy to coś daje?). Najbliższe dni zapowiadają znowu upalne i suche - zobaczymy czy uda się doczekać winobrania - w tym roku owoców obfitość, szkoda aby się zmarnowały - choć to tylko labruska, ale może trochę soku się utoczy (byle owoce wytrzymały w zdrowiu jeszcze 2-3 tygodnie)!

PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2015, 23:15 
mistrz
mistrz

To chyba depczesz sobie po piętach.
Soda niszczy MP ale nie ma żadnego działania profilaktycznego, więc albo obrywać liście albo pryskać sodą...
inaczej szkoda zachodu

PostNapisane: czwartek, 27 sierpnia 2015, 08:39 
mistrz
mistrz

Soda spożywcza w jakim stężeniu jest skuteczna na MP ?, czy w ogóle jest skuteczna. Przymierzam się do oprysku, bo tak naprawdę, to już ciężką artylerię trzeba schować (topsin, siarkol). Z całą stanowczością mogę powiedzieć, że MP nie ginie w temperaturze pow. 36 st.C. W książce R. Myśliwca taka informacja jest zawarta. Wiem że temperatura nie działa niszcząco na grzyba, trzeba z nim walczyć również w upalne dni.
0,5 % może nie być wystarczające, ktoś może potwierdzić skuteczność oprysku sodą?. Czy pomoże tyle co umarłemu kadzidło. :?:
Pozdrawiam.

PostNapisane: czwartek, 27 sierpnia 2015, 09:45 
mistrz
mistrz

Ja zrobiłem roztwór sody 0,75%. Wołałbym już Siarkolem nie pryskać; wina raczej nie będę z tych owoców robił, ale wolałbym uniknąć aromatu Siarkolu w soku. Może te 3 tygodnie do zbiorów jeszcze uda się walczyć z grzybem za pomocą samej sody, infekcja była widoczna tylko na kilku latoroślach, mam nadzieję że za bardzo się nie rozprzestrzeni. Dezynfekcję jakimś prawdziwym fungicydem zrobię po zbiorach i opadnięciu liści - co polecilibyście na jesienną dezynfekcję?

PostNapisane: czwartek, 27 sierpnia 2015, 11:35 
Ekspert
Ekspert

jaszczur napisał(a):
... co polecilibyście na jesienną dezynfekcję?

Mi w zeszłym roku jesienią polecono Nimrod. Działa dobrze w niskich temperaturach i wchłania się przez korę. Zadziałał bardzo dobrze. Przy podstawowej profilaktyce w tym roku MP na razie ani śladu.

PostNapisane: czwartek, 27 sierpnia 2015, 12:03 
mistrz
mistrz

Jakie stężenie Nimroda przy oprysku stosowałeś? Na pomidory i ogórki producent podaje 50ml/100l.

PostNapisane: czwartek, 27 sierpnia 2015, 12:15 
Ekspert
Ekspert

Niestety teraz nie pamiętam. W weekend będę w winnicy to sprawdzę w zapiskach.

PostNapisane: czwartek, 27 sierpnia 2015, 12:22 
mistrz
mistrz

Gdybyś sprawdził i napisał (albo ktoś z Kol. kto stosował), to byłbym bardzo wdzięczny :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1