Teraz jest niedziela, 18 maja 2025, 09:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 07:32 
Ekspert
Ekspert

Sprawa śmieszna i straszna jednocześnie. Na szczęście nie dotyczy winorośli, ale znakomicie ilustruje bardzo niską świadomość niebezpieczeństw związanych ze stosowaniem środków chemicznych:

Wczoraj mój sąsiad z dumą mi oświadczył, że właśnie załatwił to robactwo na czereśniach (parę dni wcześniej poleciłem mu Pirimor).
- Ale ja zrobiłem taki mocniejszy ten oprysk.
- Mocniejsze stężenie?
- Nie. Zmieszałem z innym opryskiem, bo mi w opryskiwaczu jeszcze 3 l zostało, to dolalem 2 l wody i wsypałem tego na mszyce na 5 l i tym opryskałem. To chyba powinno lepiej zadziałać , nie?
- A co tam miałeś? Decis? Karate? Owadofos?
- A ten na chwasty - Roundap
8O 8O 8O
Na nieszczęście prysnął 4 godziny wcześniej, więc było już po ptokach :cry:

:evil:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 08:40 
Ekspert
Ekspert

Aż wierzyć się nie chce ... :roll:
W związku z tą historią nasunęło mi się pytanie , jak długo można przetrzymywać rozrobione środki do oprysków ? Zdaję sobię sprawę , że wiele zależy od składu i konsystencji , ale jak to jest z tymi popularnymi np. Folpanem , Amistarem , Dithane , Magusem czy Siarkolem ?
Jak do tej pory odważyłem się przetrzymać rozrobiony Decis ok. 3 tygodnie.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 09:19 
Ekspert
Ekspert

Pirimor po roku jeszcze bije mszyce.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 09:59 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Ja mam problem z dojazdem do winnicy więc często będzie tak że rozrobię dany środek a tu chmurka przyjdzie i trzeba sobie darować do następnego tygodnia. Wobec tego faktycznie przydało by się wiedzieć czy ten środek jeszcze działa po tygodniu.... :?: Weżmy taki Nimrod, Calipso, Magus, Ridomil, bo już Miedzian i Siarkol to chyba nie powinien tracić na skuteczności...?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 11:59 
mistrz
mistrz

rozrobiony oprysk należy wykorzystać do 48 godzin. czytałem różne fora ogrodnicze i fachowcy tak zalecają

Pozdrawiam Paweł

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 14:36 
przedszkolak
przedszkolak

Świetny sposób na wykończenie mszyc, co przeżyje chemie to zginie od głodu !!! :twisted:

PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 19:33 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"]Sprawa śmieszna i straszna jednocześnie. Na szczęście nie dotyczy winorośli, ale znakomicie ilustruje bardzo niską świadomość niebezpieczeństw związanych ze stosowaniem środków chemicznych:

Taa. Mój były kolega z pracy kupił gdzieś jakiś środek na pomidory i dostarczył rodzicom żeby sobie prysnęli w szklarence. No i prysnęli. Jednego z rodziców pochował już po 3 miesiącach, a drugiego po roku jak trzuska odmówiła funkcjonowania.
Nie przeczytali etykietki... że trzeba rozcieńczyć...

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 20:19 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"]Sprawa śmieszna i straszna jednocześnie. Na szczęście nie dotyczy winorośli, ale znakomicie ilustruje bardzo niską świadomość niebezpieczeństw związanych ze stosowaniem środków chemicznych:

Wczoraj mój sąsiad z dumą mi oświadczył, że właśnie załatwił to robactwo na czereśniach (parę dni wcześniej poleciłem mu Pirimor).
- Ale ja zrobiłem taki mocniejszy ten oprysk.
- Mocniejsze stężenie?
- Nie. Zmieszałem z innym opryskiem, bo mi w opryskiwaczu jeszcze 3 l zostało, to dolalem 2 l wody i wsypałem tego na mszyce na 5 l i tym opryskałem. To chyba powinno lepiej zadziałać , nie?
- A co tam miałeś? Decis? Karate? Owadofos?
- A ten na chwasty - Roundap
8O 8O 8O
Na nieszczęście prysnął 4 godziny wcześniej, więc było już po ptokach :cry:

:lol: :lol: :lol:
A ten twój sąsiad normalnie myślący, czy jak? No bo trzeba być naprawdę niezłym, zeby coś takiego wykombinować

PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 21:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"] :lol: :lol: :lol:
A ten twój sąsiad normalnie myślący, czy jak? No bo trzeba być naprawdę niezłym, zeby coś takiego wykombinować

No, czy tak całkiem normalnie - to mam coraz większe watpliwości :(
Jednak na jego usprawiedliwienie mogę tylko napisać, że to człowiek prosto myślący i niewykluczone, że tok jego rozumowania byl taki: "na chwasty to na chwasty, czereśnia przecież nie chwast". Jeśli jeszcze kupił ten Roundap w przeciętnym sklepie ogrodniczym z przeciętnie dyletanckim sprzedawcą to nie ma szans, że otrzymal fachową poradę jak i na co to stosować.

Dziś czereśnie sąsiada już lekko zżółkły - a ja staram sie domyslić co jeszcze tym opryskał ( bo chyba nie wypsikał całych 5 l na dwa niewielkie jeszcze drzewka?) i w ktora stronę wiał wowczas wiatr :evil:

PostNapisane: wtorek, 27 maja 2008, 22:29 
Kiper
Kiper

[quote="DarekRz"]

Dziś czereśnie sąsiada już lekko zżółkły - a ja staram sie domyslić co jeszcze tym opryskał ( bo chyba nie wypsikał całych 5 l na dwa niewielkie jeszcze drzewka?) i w ktora stronę wiał wowczas wiatr :evil:

Trzeba mieć nadzieję, że nie w stronę Twoich krzewów.

PostNapisane: środa, 28 maja 2008, 06:29 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"] Jeśli jeszcze kupił ten Roundap w przeciętnym sklepie ogrodniczym z przeciętnie dyletanckim sprzedawcą to nie ma szans, że otrzymal fachową poradę jak i na co to stosować.

Niestety...
Maja mama poszła do ogrodniczego, żeby kupić chwastox - chciała opryskać zagon pszenicy. Pani zamiast chwastoxu poleciła jej nowy, rewelacyjny środek: Rofosat :twisted: Mama niestety przeczytala tylko dawkowanie. Pszenica już zaorana.
Nie była jedyną osoba, która naiwnie zaufała sprzedawcy w tym względzie.
:cry:

PostNapisane: środa, 28 maja 2008, 08:37 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"]

Kurde, to nawet lepsze od siekiery :twisted:
A tak zupełnie na serio, to aż się wierzyć nie chce jacy to ludzie chodzą na tej naszej pięknej ziemi, sąsiad moich teściów pomylił gramy z dkg na nawozie do borówki wysokiej....i już nie ma 12 krzewów :D . Z resztą ten człowiek był kiedyś .....bekiem i o jego głupocie można by książkę napisać, albo dobrą komedię napisać....Oscar pewny

Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 maja 2008, 13:52 
nowicjusz
nowicjusz

do mojej winniczki mam kawałek drogi i mało czasu, więc bywam tam tylko w niektóre weekendy.. walka z chwastami to istny horror!!

w ubiegłym roku potraktowałem je Roundup'em osłaniając winogrona... ale widocznie jedno pominąłem i nawet w tym roku się nie podniosło... znaczy, że chemia działa :-)

w tym roku problem mam ten sam.. chwasty mają już pół metra :-(
wszystkie sciąłem kosą i czekam aż zaczną odbijać :-) wtedy przy samej ziemi znowu potraktuję Roundupem...

Moje pytanie:
Czy wchłaniający sie roundup i wędrujący do korzeni chwastu nie wyrządzi szkody winoroślom, jeśli korzenie jednego i drugiego się spotkają?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 maja 2008, 17:30 
Ekspert
Ekspert

Wydaje mi się, że nic im nie będzie. W końcu jak korzenie zaczną się rozkładać, to środek będzie już nieaktywny (w glebie ulega rozkładowi). Po 2 tygodniach (albo nawet i po tygidniu) można sadzić, więc nie powinno być problemów.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 maja 2008, 10:11 
Obserwuję po raz kolejny (3 - 4) zachamowanie wzrostu nowych nasadzeń opryskanych Roundoupem pomimo dokładnego osłaniania (doniczka, papier, doniczka). Mam zupełnie lużną glebę - piaski. Ziko.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1