Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 12:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Krety
PostNapisane: sobota, 28 lipca 2018, 14:14 
Ekspert
Ekspert

Tak jak już pisałem w tym wątku:
vanKlomp napisał(a):
Ja wszystkie krzewy mam posadzone w cylindrach z siatki. Dla kretów i nornic to bariera nie do przebycia.

Przy domu nie mam problemu. Koty sąsiadów załatwiają sprawę.

Ostatnio edytowano sobota, 28 lipca 2018, 16:05 przez vanKlomp, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 28 lipca 2018, 15:28 
Ekspert
Ekspert

W leroy jest promocja na siatki przeciw kretom :D

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: sobota, 28 lipca 2018, 15:32 
czeladnik
czeladnik

garbom napisał(a):
P.S. Informuję,że wcześniej zapoznałem się już ze sposobami zwalczania w niniejszym wątku i mam nadzieje dowiedzieć się czegoś więcej . :)

Nie czytałem wątku, bo nie mam z kretami prblemu. U mnie nie działają żadne elektroniczne odstraszcze. Jak budowałem domek, to ryły w świeżym piachu. Robiły to w dzień, w upał, podczas prac budowlanych. Mity, że są aktywne tylko nocą mnie śmieszą, a potwierdzeniem tego są pułapki które stosuję. Są to rurki z PCV z ocynkowanymi klapkami. Dostępne w marketach i sklepach ogrodniczych. Warunkiem sukcesu jest nie zostawianie swojego zapachu, bo przez dwa rygodnie nic tam nie wejdzie. Na dodatek krety zasypują pułapki. Najlepiej zakładać je w rękawiczkach. Kret robi kopce z boku głównego tunelu. Zrywamy trawy i rozcieramy w rękawiczki. Zgarniamy kopiec na bok i szukamy otworu. Poterm cienkim szpadelkiem dokopujemy się do głównego tunelu. Będzie blisko. Wycinamy szpadelkiem taką część tunelu jaką zajmuje pułapka. Czyścimy ziemię która powpadała do tunelu i wyrównujemy miejsce pod pułapkę. Wkładamy ją i przykrywamy trawą, żeby piasek nie sypał się do szczeliny, przez którą podgląda się czy się coś zlapało. Zasypujemy wszystko ziemią i wbijamy obok patyk, żeby było wiadomo, gdzie to zakopaliśmy. Patyk lekko pochylam w stronę pułapki. Łatwiej ją znaleźć. Nie wkładamy pułapek do tuneli, które idą po zakręcie lub z górki. Zakładam pięć pułapek, jak tylko pojawią się pierwsze kopce. Jak się uda wybadać tunel, to zakopuję jedna za drugą, bo sprytny kret często zasypuje pierwszą. Nie wiadomo też z której strony przyjdzie. Kilka pułapek zrobiłem sam, bo trafia się kret, który się nie zmieści do tych kupnych. W sezonie złapę tak ok osiem kretów. Można też zaprosić kunę. Nie będzie nic: kretów, ptaków, myszy, ale będzie buszowała na poddaszu i psuła poszycie ;)

PostNapisane: sobota, 28 lipca 2018, 18:20 
nowicjusz
nowicjusz

Ja mam odstraszacze z Greenmilll-a i działają ;) mają tylko jedną wadę a mianowicie po wbiciu ich do ziemi zaczynają działać w 100% dopiero po miesiącu ;) ale nie zawsze mogą się sprawdzać. Kiedyś miałem z innej firmy i faktycznie efektu było zero - krety szalały dalej ...

PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2018, 17:25 
nowicjusz
nowicjusz

U nas solarne odstraszacze na krety sprawdzają się rewelacyjnie . Warto spróbować kupić 1-2 aby sprawdzić.

PostNapisane: sobota, 4 sierpnia 2018, 09:15 
nowicjusz
nowicjusz

U mnie trzy koty robią za łapki na krety i siatek od ptaków od dawna już nie zakładam. Koty robią robotę. Szpaki szerokim łukiem omijają działkę.

PostNapisane: wtorek, 7 sierpnia 2018, 10:25 
mistrz
mistrz

Dziękuję wszystkim za cenne podpowiedzi.Od lat stosowałem "cylindry" z siatki przeciw kretom przy sadzeniu drzewek owocowych (z pozytywnym skutkiem). Niestety sadząc kilkadziesiąt sadzonek winorośli w tym roku sądziłem,że nie będę miał z nimi do czynienia bo nie będę musiał podlewać sadzonek (wcale albo bardzo rzadko). Pogoda spłatał mi jednak w tym roku psikusa i stanęły upały od polowy kwietnia prawie bez opadów. Efektem tego była konieczność podlewania tegorocznych sadzonek i wizyta kreta, który załatwił mi sadzonkę Kameleona ( w 3 dni zżółkła i zrzuciła liście). Nie była to wina przelania bo obok rośnie 50 sadzonek innych odmian tak samo traktowanych i nic (na szczęście) im się nie stało. Wokół samej sadzonki Kameleona nie było kopcy, ale w ziemi w promieniu metra od niego znalazłem kilka korytarzy "skubańca", a dzisiaj centralnie przy tej sadzonce uwalił mi 2 kopce. Póki co kupiłem solarny odstraszacz z firmy Green.... i właśnie go zainstalowałem. Ciekawe czy będzie w miarę skuteczny..? Przy następnych nasadzeniach ( w przyszłym roku) będą z pewnością "cylindry" z siatki. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 1