Teraz jest niedziela, 28 grudnia 2025, 05:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Krety
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2011, 20:00 
nowicjusz
nowicjusz

Spodobał mi się patent Kapitana na bicie kreta prądem. Zrobię sobie to ustrojstwo i przetestuję na moich kretach.

PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2011, 20:13 
Ekspert
Ekspert

Irek-11 napisał(a):
Kret nie żywi się korzeniami.
Zjada szkodliwe pędraki.
Nie sądzę by zaszkodził twoim sadzonkom.

Space99 napisał(a):
...Ale tam gdzie sadze winorośla zawsze kretowi przeszkadzają i potrafi zasypać całą sadzonke kopcem już na drugi dzień (nie wiem jak korzenie)...

Pomijając fakt zakopcowania i czasami podniesienia sadzonki myślisz że jak ma na drodze młode korzenie winorośli to je omija? czy zasuwa prosto. Wiem czym się żywi .
A teraz wyobraź sobie jak tak zryje i podlejesz sadzonke (lub deszcz)
Tłumacze to któryś raz że nic fajnego patrzeć jak kret takie numery robi.

Dlatego sadze w dołkach wyłożonych siatkami stalowymi.

Mały przykład:
Miałem jeszcze miejsce pośrodku winniczki i wsadziłem sadzonke w tym roku a do okoła zero kopców (pod ziemią sieć korytarzy) i na drugi dzień kopczyk przy sadzonce... zebrałem tą ziemię delikatnie aby nie zasypać korytarza i co? na drugi dzień jeszcze większy kopiec (sadzonka cała zasypana). A nie sadziłem w siatce więc wykopałem ją wkopałem w siatce.
Na następny dzień mały kopczyk na granicy siatki :)
Prawdopodobnie do ziemi kompostowej którą sypie do dołków ściągają dżdżownice które mam wszędzie w ogródku a kret korzysta.

PostNapisane: środa, 13 kwietnia 2011, 21:25 
nowicjusz
nowicjusz

Dwa lata temu miałem duży problem z kretami, które jak na złość najbardziej kopały kopce właśnie w młodych krzaczkach. Krzak ładnie rósł, przełaził pod nim kret masakrując korzenie i roślina przestawała rosnąć,W walce z kretami przeszedłem różne metody walki: pułapki rurki-żywołapki, trucizny na krety, płyny odstraszające krety, odstraszacze elektroniczne, trucizny na pędraki, żeby krety nie miały co jeść i się wyniosły-i wszystko do niczego.
Jedyny stuprocentowy sukces odniosłem zakładając mechaniczne nożycowe pułapki na krety sprzedawane w ogrodniczym jako pułapki na nornice, bo krety są pod ochroną. Pułapka składa się z dwóch chwytaków wyglądających jak nożyce. Krety chodzą często tymi samymi korytarzami. W tunelu korytarza wstawiamy taką pułapkę zasypujemy ją ziemią i kret nie ma szans . Zlikwidowałem tak w trzy dni pięć kretów i jak się jakiś pojawi to zaraz go mam. Nastawiam dwie takie pułapki co skraca czas polowania na kreta . Sukces murowany.

PostNapisane: czwartek, 14 kwietnia 2011, 07:20 
Kiper
Kiper

misiek napisał(a):
Zlikwidowałem tak w trzy dni pięć kretów i jak się jakiś pojawi to zaraz go mam.

oj, nie ładnie :(

PostNapisane: czwartek, 14 kwietnia 2011, 18:13 
nowicjusz
nowicjusz

Może i nie ładnie, ale to co miałem z kretami to ja wiem. Inne środki niestety zawiodły.

PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2011, 09:33 
nowicjusz
nowicjusz

Założyłem pułapkę Kapitana i nic. Kret tam nie przyszedł. Na noc też włączyłem i nic. Boję się, że gdyby się w nocy złapał, to by licznik się przekręcił, bo jakby chodziło przez całą noc ... Poza tym jakby w nocy przyszedł jakiś kret dwunożny i przez przypadek z ciekawości się złapał, to bym trafił za kratki. Jak przeniosłem pułapkę w inne miejsce, to w poprzednim miejscu gdzie się nie złapał na drugi dzień był kopczyk. Widocznie krety mają uczulenie na tę pułapkę i chyba kupię nożyce na nornice - szybkie działanie, bezpieczeństwo, łatwiej założyć i nie ciągnie prądu.

PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2011, 10:09 
Ekspert
Ekspert

Oj dajcie już spokój tym kretom. Jeszcze rozumiem jak ktoś się wnerwia jak zryją mu wychuchany trawniczek przed domem - ale w winnicy? Potem będziecie płakać, że wam turkucie zeżarły korzenie.
Do tego prądem? jeszcze kogoś przy okazji zabijesz.

Jak wam tak bardzo przeszkadzają to weźcie się się za odstraszanie a nie za mordowanie tych futrzaków

"Aby zapobiec pojawieniu się wymienionych zwierząt w naszym ogrodzie, warto uprawiać rośliny takie jak wilczomlecz, czosnek, szachownicę cesarską, czy ostrzeń. Krety nie przepadają również za bazylią, łobodą i aksamitkami. Jeżeli mamy pewność że sprawcą zniszczeń jest mysz polna, karczownik lub nornica, możemy również zastawić pułapki lub rozsypać trutki pokarmowe, takie jak np. Normix (trutkę wkładamy bezpośrednio do otworów nor wydrążonych przez szkodnika). W przypadku kreta sprawa nie jest taka prosta, gdyż jest on zwierzęciem pożytecznym, znajdującym się pod częściową ochroną, nie powinniśmy więc go zabijać, a jedynie przepędzić z ogrodu."

PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2011, 12:37 
Ekspert
Ekspert

Tomek12 napisał(a):
Założyłem pułapkę Kapitana i nic. Kret tam nie przyszedł. Na noc też włączyłem i nic. Boję się, że gdyby się w nocy złapał, to by licznik się przekręcił, bo jakby chodziło przez całą noc ... Poza tym jakby w nocy przyszedł jakiś kret dwunożny i przez przypadek z ciekawości się złapał, to bym trafił za kratki. Jak przeniosłem pułapkę w inne miejsce, to w poprzednim miejscu gdzie się nie złapał na drugi dzień był kopczyk. Widocznie krety mają uczulenie na tę pułapkę i chyba kupię nożyce na nornice - szybkie działanie, bezpieczeństwo, łatwiej założyć i nie ciągnie prądu.

A kapitan "odstrasza" krety i to bezpowrotnie swoją pułapką od kilku lat. Pułapka ma w obwodzie wbudowaną żarówkę, która zapala się gdy kret zamknie obwód. Żarówkę można wpiąć w dowolnym miejscu, niezależnym od miejsca ustawienia pułapki. Można np nad łóżkiem. Jak ktoś twardo śpi może zamiast żarówki wpiąć dzwonek :lol: . Teoria, że kret omija pułapkę bo potrafi ją rozpoznać jest błędna. Krety sprawdzają korytarze systemowo. Jak wyczyszczą jedną strefę , przenoszą się na następną i dlatego poszedł w inne miejsce. Gdy tam wyczyścił to wrócił. Jak korytarze są puste wtedy kopie nowe. No i na koniec wyjaśnijmy-założyłeś swoją a nie moją pułapkę. Ja nad swoją pracowałem dość długo, w efekcie zmieniając jej konstrukcję całkowicie. No i jeszcze jedno. Instaluję pułapkę tylko wtedy gdy muszę, tzn gdy kret zagraża młodym sadzonkom lub za wiele sobie pozwala. Nauczyliśmy się żyć z moimi kretami w symbiozie. Gdy On sobie chodzi po starych kanałach, a ma ich mnóstwo, to ja mu ich nie zasypuję i ignoruję jego obecność. Obecnie mam jednego domownika :D .

PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2011, 21:26 
nowicjusz
nowicjusz

O.K. Pułapka jest moja. Żarówkę ma, dzwonek też mogę wpiąć. Pozostaje mi cierpliwie czekać. Nożyce też założyłem.

PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2011, 17:34 
przedszkolak
przedszkolak

Canin napisał(a):
Oj dajcie już spokój tym kretom. Jeszcze rozumiem jak ktoś się wnerwia jak zryją mu wychuchany trawniczek przed domem - ale w winnicy? Potem będziecie płakać, że wam turkucie zeżarły korzenie.

Jak wam tak bardzo przeszkadzają to weźcie się się za odstraszanie a nie za mordowanie tych futrzaków

"Aby zapobiec pojawieniu się wymienionych zwierząt w naszym ogrodzie, warto uprawiać rośliny takie jak wilczomlecz, czosnek, szachownicę cesarską, czy ostrzeń. Krety nie przepadają również za bazylią, łobodą i aksamitkami. Jeżeli mamy pewność że sprawcą zniszczeń jest mysz polna, karczownik lub nornica, możemy również zastawić pułapki lub rozsypać trutki pokarmowe, takie jak np. Normix (trutkę wkładamy bezpośrednio do otworów nor wydrążonych przez szkodnika). W przypadku kreta sprawa nie jest taka prosta, gdyż jest on zwierzęciem pożytecznym, znajdującym się pod częściową ochroną, nie powinniśmy więc go zabijać, a jedynie przepędzić z ogrodu."

Dzisiaj widziałem w TV jak odstraszają krety za pomocą karbidu. Wrzuca się bryłki karbidu do kreciego kanału, a pod wpływem wilgoci wydziela się gaz , który ponoć skutecznie krety odstrasza.

PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2011, 19:16 
Ekspert
Ekspert

krzysieks napisał(a):
Canin napisał(a):

Dzisiaj widziałem w TV jak odstraszają krety za pomocą karbidu. Wrzuca się bryłki karbidu do kreciego kanału, a pod wpływem wilgoci wydziela się gaz , który ponoć skutecznie krety odstrasza.

Ten gaz to wybuchowy acetylen. Wrzuca się karbid, wlewa wodę, czeka 5 minut i wrzuca zapaloną zapałkę. Gwarantowane, że kret wylatuje w powietrze razem z budynkiem sąsiada obok , którego kret zrobił korytarze :lol:

PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2011, 19:45 
Ekspert
Ekspert

Stosowałem tę metodę z karbidem na polu z marchewką, ale bez zapałki, tylko z samą wodą wlewaną do kanału i efekt był świetny. Powstały takie gejzery gazu, które pokazały gdzie mają ujścia korytarze kreta na powierzchnię. Kret się wyniósł z marchewki po tym zabiegu, ale przeniósł się na winniczkę :mrgreen: i stąd go już nie przeganiałem, bo niszczy skutecznie pędraki i turkucie, podgryzające korzenie młodych sadzonek winorośli. Jak to napisał wcześniej Kapitan mam teraz jednego domownika na winnicy :lol:

PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2011, 20:24 
Ekspert
Ekspert

U mnie karbid nie zadziałał ani razu.
Prawie całą puszkę zużyłem na krety, a można było sobie przypomnieć młode lata i postrzelać z karbidu i puszki po farbie :lol:

PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2011, 20:24 
przedszkolak
przedszkolak

Ja odgarniam dołek wsypuję do kanału 2 garści (ok 0.5 l) wapna i zasypuje ziemią. :P
2 lata miałem spokój a teraz muszę zrobić powtórkę :P

Wino pite z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

http://www.winogrona.org/index.php?title=Użytkownik:Lestan

PostNapisane: niedziela, 17 kwietnia 2011, 07:12 
nowicjusz
nowicjusz

No i doczekałem się. Kret przyszedł, tylko ruszył ziemią i popieściło go 220V. Pułapka działa! Trochę mi się go zrobiło szkoda. Chyba zostawię jednak te krety w spokoju, jeśli nie będą za bardzo szaleć aby tępiły pędraki i inne podgryzacze. Wyczytałem, że kret zjada też drobne kręgowce, a więc może i nornicę załatwi?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1