Teraz jest środa, 29 października 2025, 17:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 15:10 
Kiper
Kiper

I stało się, to w co mało kto chciał wierzyć. Inspektorzy rozpoczęli kontrolę winnic, także tych gdzie wino produkuje się na potrzeby własne. Co tu dużo ukrywać jest źle

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 15:45 
Ekspert
Ekspert

Źle w sensie, że używane są środki niedopuszczone u nas do ochrony winorośli?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 16:20 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="dominikams"]Źle w sensie, że używane są środki niedopuszczone u nas do ochrony winorośli?

Ja myślę, że nikt niedozwolonych środków nie używa. Inna rzecz, jak ktoś ma pecha i winnicę między kukurydzą, ziemniakami, żytem i sadem wiśniowym. Ile tego różnego cholerstwa potrafi znieść, w głowie się nie mieści.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 16:20 
Ekspert
Ekspert

Napisz coś więcej. To znaczy zarejestrowali winnice? Albo kiedyś zarejestowali a potem wyrejestrowali. Chyba nie szukają po internecie adresów a potem jeżdżą oglądać winnice? A może czatują w krzakach i wyskakują jak zobaczą kogoś z opryskiwaczem.

Paweł
ps. Maciej widzisz ja mam dobrze. Szwagier i sąsiad ma obok zboże i to oni mi opryskali Amistarem. Złośliwcy :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 16:33 
przedszkolak
przedszkolak

ja miałem kontrole 3 tygodnie temu. Powiem szczerze, że nie wiem jak mnie odszukali. Zadawali beznadziejne pytania, za dużo w przepisach się nie znali ale zabrali mi 2h.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 17:01 
Ekspert
Ekspert

Ale wyjaśnili co miała wykazać ta kontrola? Czy tak się po prostu wprawiają? :wink:

PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 17:26 
czeladnik
czeladnik

[quote="doktorek"] ... także tych gdzie wino produkuje się na potrzeby własne.

Ciekawe na jakiej podstawie kontrolują winnice niekomercyjne ;)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 18:38 
Kiper
Kiper

Na podstawie "Ustawy o ochronie roślin uprawnych". Przepisy ustawy wbrew powszechnemu przekonaniu wcale nie dotyczą wyłącznie podmiotów gospodarczych. W świetle przepisów inspektorzy mają prawo wejść nawet do przydomowych ogródków i to wyłącznie za okazaniem legitymacji

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 18:40 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"][quote="dominikams"]Źle w sensie, że używane są środki niedopuszczone u nas do ochrony winorośli?

Ja myślę, że nikt niedozwolonych środków nie używa. Inna rzecz, jak ktoś ma pecha i winnicę między kukurydzą, ziemniakami, żytem i sadem wiśniowym. Ile tego różnego cholerstwa potrafi znieść, w głowie się nie mieści.

Oczywiście, Ja Aliette ostatnim razem stosowałem na trawnik i na moje biedne wysychające iglaki.

Ale tak z ciekawości czy ktoś wie jaką ma odpowiedzialność inspektor PIOR lub ta instytucja, jeśli po ich wizycie zaatakuje winnicę np mączniak właściwy z rzekomym i jeszcze szara pleśń. Bo ja na razie nie pozwalam sobie na wpuszczanie osób do winnicy, które włócząc się po różnych patogennych obszarach mogą mi coś zasiać w winnicy i wszystko mam zdrowe. Ale jak ktoś wejdzie z jakimś nakazem to czym się powinien wylegitymować, że jest sterylny?

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 19:11 
Kiper
Kiper

Poczytałem !

i sama legitymacja nie wystarcza - choć z legitymacją i upowaznieniem to mogą wleźć praktycznie wszędzie.

Art. 92. 1. Główny Inspektor i wojewódzcy inspektorzy oraz ich zastępcy, a także państwowi inspektorzy, są uprawnieni do:

1) wstępu na wszystkie grunty, w tym leśne, oraz do wszelkich pomieszczeń, środków transportu i obiektów, w których są lub były uprawiane, wytwarzane, przewożone lub przechowywane rośliny, produkty roślinne lub przedmioty, a także środki ochrony roślin, materiał siewny i opryskiwacze, oraz na teren portów, przystani, lotnisk, stacji kolejowych, urzędów pocztowych, przejść granicznych, w celu przeprowadzenia kontroli wynikających z przepisów ustawy i przepisów o nasiennictwie;

2) kontroli dokumentów, żądania pisemnych lub ustnych informacji, wyjaśnień oraz dostępu do wszelkich danych, w tym również prowadzonych w formie elektronicznej, mających związek z przedmiotem kontroli i dotyczących spraw ochrony roślin i nasiennictwa;

3) bezpłatnego pobierania, za pokwitowaniem, prób roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów, środków ochrony roślin lub materiału siewnego, w ilości niezbędnej do wykonania badań.

2. Do czynności, o których mowa w ust. 1, Główny Inspektor i wojewódzcy inspektorzy mogą upoważniać pracowników Inspekcji niebędących państwowymi inspektorami i osoby niebędące pracownikami Inspekcji.

Art. 93. 1. Państwowy inspektor wszczyna i prowadzi postępowanie kontrolne po okazaniu legitymacji służbowej i upoważnienia, o którym mowa w art. 91 ust. 1.

Art. 95. 1. W toku postępowania kontrolnego państwowy inspektor może w szczególności:

1) dokonywać oględzin roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów, materiału siewnego, środków ochrony roślin, opryskiwaczy, obiektów, pomieszczeń, środków przewozowych i innych rzeczy, w zakresie objętym kontrolą;

2) pobierać próby roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów, materiału siewnego i środków ochrony roślin, w celu poddania ich analizom laboratoryjnym;

3) dokonywać sprawdzania akt i dokumentów oraz ewidencji i informacji lub danych w zakresie objętym kontrolą, sporządzania ich niezbędnych kopii, potwierdzonych przez podmiot kontrolowany lub osoby, o których mowa w art. 94 ust. 1, oraz urzędowego tłumaczenia na język polski, w przypadku gdy są sporządzone w języku obcym;

4) dokonywać badania przebiegu określonych czynności;

5) legitymować osoby w celu stwierdzenia ich tożsamości, jeżeli jest to niezbędne na potrzeby postępowania kontrolnego;

6) żądać od podmiotu kontrolowanego lub jego przedstawiciela niezwłocznego usunięcia uchybień porządkowych i organizacyjnych;

7) żądać od podmiotu kontrolowanego lub jego przedstawiciela udzielania, w wyznaczonym terminie, pisemnych lub ustnych wyjaśnień w sprawach objętych zakresem kontroli;

8) przesłuchiwać osoby w charakterze strony lub świadka, jeżeli jest to niezbędne do wyczerpującego wyjaśnienia okoliczności sprawy;

9) zasięgać opinii biegłych, jeżeli jest to niezbędne na potrzeby postępowania kontrolnego;

10) zabezpieczać dowody.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 19:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="doktorek"]Na podstawie "Ustawy o ochronie roślin uprawnych". Przepisy ustawy wbrew powszechnemu przekonaniu wcale nie dotyczą wyłącznie podmiotów gospodarczych. W świetle przepisów inspektorzy mają prawo wejść nawet do przydomowych ogródków i to wyłącznie za okazaniem legitymacji

No ale jaki jest cel z takich wizyt i co z tego wynika? :roll:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 20:26 
Kiper
Kiper

To, że odwiedzili komercyjną winnicę jestem w stanie pojąć, ale prywatną?!?
doktorek: całe szczęście, że Wy na miedzianie, siarkolu i dithane jedziecie :D
maestrock: rejestrowałeś gdzieś winnice? Sprzedajesz owoce lub wino? Jak zakończyła się kontrola?

P.S. Smutna jest ta Polska rzeczywistość oraz nadgorliwość urzędników w kontrolach i karach :/

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 20:41 
Ekspert
Ekspert

Sorki ale czy ktoś napisał o karach ? Nikt nie lubi kontroli i nie tylko w Polsce .

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 20:43 
Kiper
Kiper

[quote="shron"]To, że odwiedzili komercyjną winnicę jestem w stanie pojąć, ale prywatną?!?
w ustawie to się nazywa towarową i tego należy się trzymać. Część przepisów ustawy dotyczy zabiegów w produkcji towarowej. Chyba dla inspektorów nie do końca dociera, że wiele z tych kilkuarowych plantacji to nadal plantacje amatorskie a degustacja wina na potrzeby własne nie jest wpisana w ustawie. A skoro nie jest wpisana to podlega nadinterpretacji itd itd....i mamy nie do końca jasne kontrole. Swoją drogą dlaczego przez lata nie kontrolowano przydomowych plantacji porzeczek, aronii, borówki amerykańskiej. jabłoni itd. Skąd nagle takie zainteresowanie amatorską uprawą winorośli.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 września 2009, 20:46 
Ekspert
Ekspert

[quote="doktorek"][quote="shron"]To, że odwiedzili komercyjną winnicę jestem w stanie pojąć, ale prywatną?!?
w ustawie to się nazywa towarową i tego należy się trzymać. Część przepisów ustawy dotyczy zabiegów w produkcji towarowej. Chyba dla inspektorów nie do końca dociera, że wiele z tych kilkuarowych plantacji to nadal plantacje amatorskie a degustacja wina na potrzeby własne nie jest wpisana w ustawie. A skoro nie jest wpisana to podlega nadinterpretacji itd itd....i mamy nie do końca jasne kontrole. Swoją drogą dlaczego przez lata nie kontrolowano przydomowych plantacji porzeczek, aronii, borówki amerykańskiej. jabłoni itd. Skąd nagle takie zainteresowanie amatorską uprawą winorośli.Ktoś dmucha na zimne ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1