Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 14:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2021, 09:39 
nowicjusz
nowicjusz

Witam forumową brać.

W związku z tym, że w zeszłym roku miałem dużą presję MP i MRz, w tym roku postanowiłem nieco mocniej i bardziej zapobiegawczo potraktować moje krzaki opryskiwaczem.
Sporządziłem kalendarz oprysków na ten rok na moją winnicę. Opierałem się głównie na publikacjach z różnych źródeł jak i po części na tym forum :wink:
W tamtym roku pryskałem jedynie siarkolem, miedzianem i alkalinem, czyli czysto ekologicznie. Efekt był taki, że rondo zjadłem nie ja a mączniak prawdziwy. Nie podzielił się nawet gronkiem, vinifery miały liście w żółte kropy a resztę zaczęła masakrować szara. Winnica była regularnie przycinana, odchwaszczana itp.
W tym roku pasowało by wybić to paskudztwo bez żadnych skrupułów.

Proszę was o sprawdzenie czy te moje wypociny mają sens, co byście dodali, a co odjęli. Wszelakie uwagi mile widziane.
I mam jeszcze pytanie co do mieszania tych środków. Które można zmieszać i zaaplikować raz, żeby nie latać z opryskiwaczem co drugi dzień? Wiem, że siarkol można pomieszać z kaptanem, więc może tak wypaść, że jeden oprysk mniej.
Niektóre z tych oprysków, zwłaszcza na końcu myślałem nie stosować jeśli nie będzie objawów wystąpienia choroby.

Załączniki:
Opryski kalendarz.pdf [411.21 KiB]
Pobrane 635 razy

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2021, 11:48 
mistrz
mistrz

A o tym czytałeś ? https://zielonepogotowie.pl/pl/p/Polyve ... ny-5-g/799 Na stronie producenta jest mniejszy opis https://www.target.com.pl/produkty/poly ... ozdobnych/ bardziej w kierunku trawnika ale słyszałem że plantatorzy truskawek sobie chwalą. MP i SP no i podlewać można

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2021, 13:02 
nowicjusz
nowicjusz

marek39 ciekawa opcja z tym grzybkiem. Ale doczytałem się, że nie działa na rzekomego? Masz jakieś doświadczenia ze stosowania tego produktu?

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2021, 16:06 
Kiper
Kiper

Z doświadczenia wiem, że będzie ci ciężko zmieścić tyle oprysków w okolicach kwitnienia.

Zrobiłbym tak:

1. Oprysk myjący przy pękaniu łusek (na wełnę bym się bał 3%, szczególnie że sa upały)
2. Alkalin KB+Si na kilka liści (0,5%)
3. Ridomil 0,2% przed kwitnieniem (można zmieszać z Siarkolem 0,3%)
4. Switch w pełni kwitnienia (nie stosowałem, u mnie jeszcze szarej nie było)
5. Po kwitnieniu Amistar (ja stosowałem Zato, radzono mi też Signum)
6. Groszek - Alkalin
7. Potem to już tylko Siarkol lub Miedzian zapobiegawczo, w zalezności od presji. Mozna chyba też próbowac Switcha, bo ma krótką karencję.

Podobny plan zastosowałem w zeszłym roku i zadziałał, a w poprzednich latach miałem regularną masakrę MRZ + MP.

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2021, 22:41 
nowicjusz
nowicjusz

Co do myjącego to już wykonany. Nigdy nie pryskam w upalny dzień, jak już to zawsze wieczorem i nigdy nie zdarzyło mi się przypalić wełniastego.
Czyli przed kwitnieniem na rzekomego proponujesz układowy a na prawdziwego powierzchniowo. Z tego co czytałem to układowy amistar na prawdziwka (jak również na rzekomego) właśnie dobrze jest pyknąć zara przed kwitnieniem, dlatego że wtedy jest największa presja a czasem zdarzają się opady i nic nie da psikanie siarkolem czy alkalinem. Więc układowy środek na zmienną pogodę w okresie mocnej presji prawdziwego ma większy sens niż kontaktowy. Poprawcie mnie ja się mylę. Później, w okresie dojrzewania jagody wiadomo że mamy ograniczony repertuar co do środków. Najważniejszy jest okres przed kwitnieniem i po.

PostNapisane: wtorek, 11 maja 2021, 00:56 
Kiper
Kiper

W kontekście siarki nie chodziło mi o czas samego oprysku, ale o jej sposób działania. Im większy upał tym mocniej paruje i silniej działa, a 30 stopni jest podobno górną granicą bezpieczeństwa jej stosowania. Jutro ma tyle u mnie być...

Co do wyboru kolejności środków - myślę, że skutecznie zadziałają dowolne kombinacje. Wszystko to są mocne chemie, które przyprawiają o palpitacje serca tych bardziej ekologicznych winogrodników ;).

Ale żeby się dyskusja toczyła, to załóżmy że mamy cztery możliwe terminy oprysków:

1. 12-15 liści, widoczne wyraźnie pojedyncze kwiatostany
2. tuż przed kwitnieniem (pierwsze kwiatostany się otwierają)
3. pełnia kwitnienia
4. po kwitnieniu

Termin 1 można trochę przyśpieszyć, termin 4 opóźnić, ale terminy 2 i 3 są bardzo blisko siebie - dzieli je około tygodnia. Trzymając się odstępów 2 tygodnie między zabiegami trzeba wybrać tylko jeden z nich. Ja zastosowałem Ridomil w terminie 1, a potem Zato w terminie 2 i 4, czyli 2 x strobiluryny w krytycznych momentach. U Ciebie jest taki myk, że musisz tam jeszcze zmieścić Switch... Dobra wiadomość jest taka, że Switch działa też na prawdziwka, więc teoretycznie wszystko powinno być ok :)

Przy okazji, to MRZ lubi wilgoć i deszcze. Prawdziwek woli upały. Zauważyłem też, że u mnie pojawiał się dopiero gdzieś na przełomie czerwca/lipca, natomiast rzekomek potrafił przypałętać się już w maju.

PostNapisane: wtorek, 11 maja 2021, 05:33 
Ekspert
Ekspert

Ja bym się po pierwsze skupił na dobraniu środków w pary. Tak żeby działały na MP i MRz i można je było łączyć w jednym oprysku.

A ilość oprysków zależy jeszcze od odmian... Czy ukłądamy ten plan dla Vinifer, czy może wrażliwszych hybryd czy dla typowych "pancerniaków".
Od tego będzie zależała ilość potrzebnych oprysków.

PostNapisane: wtorek, 11 maja 2021, 06:28 
Ekspert
Ekspert

Jak na złość powaliła mnie rwa kulszowa i nie zrobiłem oprysku siarką.
Teraz otwierają się w zasadzie na wszystkim pierwsze pąki i pojawiają listki.

Czy nie jest za późno żeby prysnąć Siarkolem - teraz chyba już zdecydowanie
niższe stężenie niż 3%?

Ew. zamiast tego jak pisze Kapitan Topsinem 0.2%?

W końcu jak z tą siarką - wydawało mi się, że już wyszła z mody ;)

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: wtorek, 11 maja 2021, 18:29 
nowicjusz
nowicjusz

Czyli już się jakaś koncepcja rodzi. :D
Chodzi mi o to aby stworzyć kalendarz zabiegów profilaktycznych na choróbska na cały sezon. Nie zawsze jest czas latać i sprawdzać czy jakaś choroba się pojawiła czy nie. Zwykle jak już zauważę to jest już za późno. Wole profilaktycznie prysnąć i zrobić wino niż nie prysną i zrobić sobie tylko smaka :wink:
Co do vinifer i hybryd. Nie zaszkodzi profilaktycznie prysnąć vinifere na prawdziwego jak i hybryde na rzekomego ;)

Tupisac dobrze to kombinujesz. Czyli na rzekomka trzeba wcześniej psyknąć.

Koncepcja o zmieszaniu środków jest jak najbardziej przydatna praktycznie.

Jak ktoś coś wie to piszcie jeszcze.

PostNapisane: wtorek, 11 maja 2021, 19:25 
nowicjusz
nowicjusz

piotr85 to wszystko o czym piszesz, to ja to doskonale wiem.
Ale plan działania jeśli nie ma się czasu zbytnio to wypada mieć i w miarę możliwości się go trzymać. :wink:

PostNapisane: środa, 12 maja 2021, 07:37 
Ekspert
Ekspert

Fajne to forum, można czytać, czytać czytać i nadal guzik wiedzieć... :lol:

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: środa, 12 maja 2021, 09:17 
Ekspert
Ekspert

Zapewniam Cię, że wiedzy na forum jest wystarczająco, żeby utrzymać winnicę w zdrowiu. Na poprzednim zlocie w Żarkach rozmawialiśmy z kolegami jaką tematykę moglibyśmy poruszyć na kolejnym zlocie i jak rzucilem, że może o opryskach to nie wywołało to zainteresowania. Widać temat rozgryziony, że nie ma o czym gadać. Gdyby jednak komuś było mało to warto sięgnąć do programów ochrony z Czech i Słowacji.

Ostatnio edytowano środa, 12 maja 2021, 10:01 przez sajko71, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 12 maja 2021, 09:45 
nowicjusz
nowicjusz

Ło matko :lol: dobrze że Einstein nie słuchał takich filozofii bo skończył by jako latarnik.
Namiot mam, jeszcze materac, zapas konserw, transporter piwa i moge nocować na winnicy i obserwować czy nie wyłazi jakaś plamka. :?

Nie szukam graala tylko chce sobie rozłożyć składnie opryski, właśnie po to żeby jak najmniej pryskać, a jak najbardziej skutecznie i zapobiegawczo. I nie oznacza to też że przy okazji obserwować nie będę.

RolnikSam - na listki stężenie Siarkolu 3% odpada. Teraz 0,3%

PostNapisane: środa, 12 maja 2021, 09:56 
Ekspert
Ekspert

SoulRebel napisał(a):
Ło matko :lol: dobrze że Einstein nie słuchał takich filozofii bo skończył by jako latarnik.
Namiot mam, jeszcze materac, zapas konserw, transporter piwa i moge nocować na winnicy i obserwować czy nie wyłazi jakaś plamka. :?

Nie szukam graala tylko chce sobie rozłożyć składnie opryski, właśnie po to żeby jak najmniej pryskać, a jak najbardziej skutecznie i zapobiegawczo. I nie oznacza to też że przy okazji obserwować nie będę.

Może warto na początku nocować w winnicy. :lol: Wtedy może zauważysz,że zasada 10-10-24 powstała na podstawie wieloletnich obserwacji i warto o niej pamiętać a nie przyskać, bo akurat zaplanowałem w zimie w kalendarzu.
SoulRebel napisał(a):

Nie piewszy, nie ostatni na forum z takim podejściem. Wiele oprysków możesz pominąć,jeśli dobrze poznasz swoją winnicę i obserwując przyrodę.
P.S. Einstein z zawodu był fizykiem.

PostNapisane: środa, 12 maja 2021, 10:10 
nowicjusz
nowicjusz

Strategia 10:10:24 zakłada oprysk dopiero w momencie wystąpienia warunków odpowiednich do infekcji pierwotnej. I jest to strategia po infekcyjna, bo zakłada że infekcja wystąpiła bo są sprzyjające ku temu warunki. I jest ona również bardzo ważna. Natomiast ja skupiam się bardziej na strategii profilaktycznej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1