Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 04:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 13:43 
Ekspert
Ekspert

W sobotę wykopałem kilka młodych krzewów sibery i na jednym zauwazyłem takie coś na szyjce korzeniowej:
Obrazek

Z szyjki bardzo łatwo schodzi "kora" a pod nią jest jak widac biały nalot. U innych wykopanych krzewów pod "korą" kolor jest brązowy. Na zdjęciu poniżej juz nie widać białego nalotu.

Obrazek
Po stwierdzeniu tego czegoś sprawdzałem moje rosnące krzewy i wydaje mi się , że coś takiego zauwazyłem na szyjce jednego krzeu kristaly.

Proszę o podpowiedź co to może być. jeśli to jakiś grzyb, to jak myslicie , czy podlać czymś pozostałe krzewy? Mam 0,5 kg kaptanu, ale czy nie lepiej kupić np. Rovral i podlać wszystkie krzewy? Jakie stężenie środka zastosować.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 14:44 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Mam 0,5 kg kaptanu, ale czy nie lepiej kupić np. Rovral i podlać wszystkie krzewy?
Tomku, zarówno Katan jak i Rovral to środki kontaktowe o działaniu ochronnym, zapobiegawczym.Wydaje mi sie,że w tej sytuacji nie bedą skuteczne.Na mysl przychodzi mi tylko Topsin.

Ja bym zaniósł ta szyjkę np. do inspektoratu nasiennictwa i ochrony roslin,żeby sprawdzili w laboratorium co to za grzyb :wink:

Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 20:01 
Kiper
Kiper

Niestety ale wszystko wygląda na to że masz winorośl porażoną opieńka Armillaria mellea complex. Jeżeli tak to niestety krzew jest do wyrzucenia. Przykro mi mam nadzieję, że się mylę

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 08:22 
Ekspert
Ekspert

Krzew i tak miał być do wyrzucenia. Ale co zastosować profilaktycznie na pozostałe rosnące w sąsiedztwie?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 08:52 
Ekspert
Ekspert

Wprawdzie cytatowany fragment dotyczy innej rośliny - katalpy , ale to chyba nie ma znaczenia.

"Po ekspedycji materiału roślinnego ze szkółki trzeba dokładnie usuwać i niszczyć resztki roślinne, na których grzyb może przetrwać do następnego okresu wegetacji.
W miejscach po obumarłych roślinach nie należy sadzić podatnych na tego grzyba gatunków roślin.
W okresie wegetacji miejsca po obumarłych roślinach trzeba podlać jednym z preparatów: Agrigerm 2000 SL (2%), Agrosteril 110 SL (2%), Trisep 210 SL (0,5%), używając 2–4 l cieczy użytkowej na m2.
Drzewa rosnące w najbliższym sąsiedztwie zainfekowanych należy podlać jednym z fungicydów: Rizolex 50 WP (0,1%) lub Rovral Flo 255 SC (30 ml środka w 4 l wody/m2). "

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 09:03 
Ekspert
Ekspert

[quote="doktorek"]Niestety ale wszystko wygląda na to że masz winorośl porażoną opieńka Armillaria mellea complex. Jeżeli tak to niestety krzew jest do wyrzucenia. Przykro mi mam nadzieję, że się mylę

Czy mógłbyś wyjaśnić jakie są przyczyny występowania tego grzyba, czy podkładki też chorują na tę opieńkę?
pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 10:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]Wprawdzie cytatowany fragment dotyczy innej rośliny - katalpy , ale to chyba nie ma znaczenia.

"Po ekspedycji materiału roślinnego ze szkółki trzeba dokładnie usuwać i niszczyć resztki roślinne, na których grzyb może przetrwać do następnego okresu wegetacji.
W miejscach po obumarłych roślinach nie należy sadzić podatnych na tego grzyba gatunków roślin.
W okresie wegetacji miejsca po obumarłych roślinach trzeba podlać jednym z preparatów: Agrigerm 2000 SL (2%), Agrosteril 110 SL (2%), Trisep 210 SL (0,5%), używając 2–4 l cieczy użytkowej na m2.
Drzewa rosnące w najbliższym sąsiedztwie zainfekowanych należy podlać jednym z fungicydów: Rizolex 50 WP (0,1%) lub Rovral Flo 255 SC (30 ml środka w 4 l wody/m2). "

Dzięki - o to własnie mi chodziło. Tylko jeszcze pytanie - czy podlewać już teraz, czy za jakiś czas ?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 13:35 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"] - czy podlewać już teraz, czy za jakiś czas ?

Napisali ,że w okresie wegetacji , czyli raczej za jakiś czas. Kiedy dokładnie, nie mam pojęcia :roll:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 14:35 
Kiper
Kiper

Olmek przepraszam ten opis, który podałeś na pewno dotyczy katalpy i opieńki. To jak byk przypomina mi inną chorobę Verticillum. Jeśli byłbyś tak miły i podał mi źródlo tej informacji byłbym wdzięczny

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 15:16 
Ekspert
Ekspert

Czekam w takim razie niecierpliwie co koledzy ustalą . Koniecznie kontynuujcie dyskusję - ja muszę coś zrobic z tym grzybkiem. :cry: :cry: :cry:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 15:30 
Ekspert
Ekspert

http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=425
Opieńkowa zgnilizna korzeni.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 16:52 
Ekspert
Ekspert

Ojej. Kuba jak przczytałem, to chyba się załamałem...

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 17:33 
Ekspert
Ekspert

No dobra, a te krzewy które rosną i też mają tę białą grzybnię (naliczyłem ich w sumie ok. 10 sztuk - w tym dwa stare ok. 8 letnie) to trzeba by wykopać, czy też tylko podlewać Rovralem?

Poszedłem ich odkopać częściowo i zauważyłem, że ten biały nalot pod korą jest na każdym z tych dziesięciu krzewów na niewielkiej tylko części rośliny. Otóż zaczyna się na powierzchni ziemi i sięga wgłąb jakieś nie więcej niż 10 cm. Głębiej szyjka jest brązowa i nie ma tam wogóle białego nalotu. Pod "korą" szyjka jest brązowa.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 19:16 
Kiper
Kiper

To tak jak myślałem profilaktycznie opryskiwanie zdrowych roślin Rovralem to tak bardziej dla uspokojenia sumienia. Rizolex już prędzej tyle, że z tego co wiem środek wycofano i nie jest do dostania. Niestety pomimo wysiłków niw ymyślono skutecznego sposobu na opieńkę. Te pozostałe krzewy to ja bym zostawił ponieważ grzyb nie niszczy roślin nagle przez jakiś czas jeszcze pożyją ale z pewnością należy szykować się do odnowienia. Jeżeli krzewy będą zamierać to należy natychmiast je usunąć a miejsce po nich rzeczywiście można podlać Agrigermem lub Agrosterilem choć jak wiem nikt nie badał (ale mogę się mylić) skuteczności tych środków w stosunku do opieńki. są to zapewnie założenia teoretyczne. Natomiast z pewnościa skutecznym rozwiązaniem może być odkażanie gleby Basamidem. A tak naprawdę to najlepiej glebę spod porażonych roslin dobrze byłoby usunąć z uwagi na obecność bardzo trwałych struktur przetrwalnikowych tzw. ryzomorf. Może coś więcej powiedziałby gajowy. Toż to leśnik i na pewno ma największe doświadczenie z opieńkami

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 20:21 
Ekspert
Ekspert

Ponadto, na pierwszym zdjątku z lewej strony są jakieś zgrubienia na 2-u korzonkach. Tzn. wygląda to jak zgrubienia ale może to tylko światłocień. Warto się temu przyjrzeć z bliska. Jeśli są te zgrubienia to stawiam na filokserę.

Daniel

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1