Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 06:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 13 lipca 2014, 21:02 
Kiper
Kiper

Trochę kombinujecie ;) Wystarczy ogrodzic czymś białym. U mnie problem saren zginął po ogrodzeniu dwóch winnic taśmą bandownicą.

PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2015, 19:21 
nowicjusz
nowicjusz

Bardzo proszę o odpowiedź. Słyszałam, że ogrodzenie z takiej siatki leśnej http:// zmoderowano ochroni drzewka przed sarnami. Czy moglibyście doradzić, który rozmiar siatki wybrać?

Ostatnio edytowano sobota, 16 stycznia 2016, 13:39 przez Space99, łącznie edytowano 1 raz
reklama?

PostNapisane: środa, 2 grudnia 2015, 14:52 
Kiper
Kiper

Sarne powstrzyma już 1m siatka, jeśli jelenie to i 2 może być za mało, jeśli zające to dobrze by byla u dołu z mniejszych oczek u góry z większych Ale i tak potrafią się podkopać . Informacja od leśników więc pewna. Mam nadzieję, że pomoglem koledze.

PostNapisane: środa, 2 grudnia 2015, 15:00 
Ekspert
Ekspert

michal278 napisał(a):
Sarne powstrzyma już 1m siatka,

Jesteś tego pewien?

PostNapisane: środa, 2 grudnia 2015, 15:06 
Kiper
Kiper

NAPISAŁEM sarne nie łanie. To jest odpowiedź od 2 zaprzyjaźnionych leśników co mają z tym na codzień do czynienia w szkólkach i są myśliwym. Sarna nie jest duża i mniej skocznia niż jeleń! Zresztą u sąsiada jest 110 i nie widziałem by koziolek dał radę ja przeskoczyć, zawsze ucieka bokiem. Jeszcze raz kwestia sarna czy jeleń czy łoś. Ten ostatni to mocne ogrodzenie i też potrafi połamać, wiem co mówię bo mam działkę w raju tych trzech zwierząt.

PostNapisane: środa, 2 grudnia 2015, 15:17 
Ekspert
Ekspert

Ja mam siatkę 1,20 i już dwa razy sarny były na terenie w mojej obecności. A ile razy były jak mnie nie było?
Jeleni w mojej okolicy nie ma.

PostNapisane: środa, 2 grudnia 2015, 17:23 
Ekspert
Ekspert

U mnie na ogrodzenie całości to raczej nie ma co liczyć.
Natomiast doskonale sprawdziła się w tym sezonie niesamowicie prosta sprawa.

Wszystkie winorośle ogrodziłam sznurkiem przyozdobionym paskami płótna umoczonymi w smalcu.
Te zwierzęta nie znoszą takich zapachów. Przez cały sezon letni w tym roku nie miałam sarnich wizyt przy winoroślach i drzewkach.

Działa póki jest smalec. W sumie dość długo, bo deszcz tak szybko go nie wypłukuje.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 10:40 
Kiper
Kiper

Kol. Van Klompf widac lesnicy się pomylili albo coś poknocili, jak tu ufac ludziom. Spytałem się trzeciego ten mówi 1.6 starczym. :)

PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 19:51 
nowicjusz
nowicjusz

Jak nie ma jelenia, przed sarnami grodzi się 160cm. Jeleń, jak musi, przeskoczy 200, ostatnio skakał tak przy mnie, zaczepił przodem, lądował na plecach. Dzik przez siatkę light i medium przechodzi jak przez masło. Jak siatka gruba nie jest wkopana, kładzie się grzbietem do siatki, rapetami odpycha i przeciska się pod spodem. To inteligentne bestie są.

Typ siatki opisany np 160/23/15L - to 160cm wysoka, 23 druty poziomo, pionowe co 15cm. L=light, M=medium

PostNapisane: piątek, 4 grudnia 2015, 07:21 
przedszkolak
przedszkolak

Ja pogrodzone mam taka siatką:

http://allegro.pl/sl-siatka-lesna-150-1 ... 83706.html

Producent. Mam dużo ogrodzenia i zależało mi na taniości . Rejon pola w niedalekiej odległości od Puszczy Bolimowskiej. Przed założeniem ogrodzenia widywałem na tym polu po kilkanaście saren na raz . Po założeniu przez pewien okres (widziałem ślady na śniegu od strony zewnętrznej)próbowały wchodzić. Bez skutku. Z sarnami mam spokój . Siatkę naprężałem ręcznie słupki co 4,5 metra.
Zające niestety wchodzą, ale to tak mała populacja, że większych szkód nie wyrządzają . Dzik przeszedł ogrodzenie bez problemu , zrobił ogromna dziurę .
Z rozmów z myśliwymi ustaliłem ,że zwierzęta maja swoje przyzwyczajenia , swoje szlaki . Jak dwa razy się nie uda wejść to będą pamiętały i już będą mijać .
Największe szkody wyżarza sąsiad który próbuje oprawiać - miedzę :x :x . Miał pretensje jak przed wojną o "orczykowe" :shock: . Zawadził w kilku miejscach siatkę ciągnikiem ale naprawiłem . Taką ma mentalność .
Jego kury przechodzą przez siatkę i drapią mi przy roślinach tam gdzie posypane jest kompostem . Tak że na kury nie ma rady. Któregoś dnia wezmę psa myśliwskiego kolegi i będzie "berek gryziony" :D

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 21:49 
Kiper
Kiper

Powiem tak.. (wydaje mi się że wiem co mówię bo jestem myśliwym) ... sarna (czyt. koza, koźle, rogacz), czy jeleń (czyt. byk, łania, ciele) przychodzą tylko w miejsca atrakcyjne żerowo tzn. zioła, świeża koniczyna na jesieni itp. winorośl sama w sobie nie jest atrakcyjna dla tej zwierzyny (wiem bo już niejednokrotnie wykładałem jako karmę letnie cięcie winnicy w miejscach odwiedzanych przez sarny i jelenie) z racji iż na wiosnę czy w lecie kiedy winorośl jest zielona, zwierzyna ta ma wystarczająco dużo ziół i innych roślin w lesie czy na łąkach. Natomiast jeśli chodzi o zimę to sarny czy jelenie pobierają karmę w postaci kory z drzew i krzewów wyłącznie iglastych a nie liściastych.

W większości krajów winiarskich winnice nie są ogradzane a między rzędami plątają się zarówno sarny jak i jelenie i jakoś szkód nie wyrządzają. To, że tam sobie poskubią trochę świeżej trawy to winorośli nie zaszkodzi. Ja mam porobione tak zwane wskoki do winnicy dla zwierzyny ( łowieckie zboczenie) po to by gadzina mogła swobodnie wejść i wyjść 8) Gorsze są owce i kozy - te domowe :wink:, ale te nie znają co to wskok (jeszcze).

Moim zdaniem nie ma się co obawiać o dziką zwierzynę, chyba że macie inne doświadczenia.
Acha, jeśli chodzi o dziki, to ta gadzina jest nieobliczalna :D
Jeszcze jedno, nie wysypujcie odpadów typu obierki z ziemniaków, marchewki, jabłek itp. zaraz w okolicy swoich posesji bo odwiedziny dzikiej zwierzyny gwarantowane.

... ot taki łowiecki wywód :D Darz Bór

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 22:09 
Ekspert
Ekspert

szawapier napisał(a):

Moim zdaniem nie ma się co obawiać o dziką zwierzynę, chyba że macie inne doświadczenia.

Ja mam. Jeszcze przed ogrodzeniem, do najdalej wysuniętej w stronę lasu części mojej winnicy podchodziła sarenka. Z racji mnogości uprawianych odmian, dzięki tej sarence, dowiedziałem się, że odmiany różnią się nie tylko smakiem gron ale i smakiem części zielonych. Pewnej nocy sarenka opędzlowała wszystkie wierzchołki latorośli tylko jednej odmiany. Normalnie jakby potrafiła czytać z oznaczników :) . Nie pamiętam dokładnie która to była, więc nie napiszę. Generalnie zgadzam się, że winorośl nie szczególnie zwierzynie smakuje, ale ta jedna odmiana chyba jednak coś w sobie miała.

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 22:19 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):

Ja mam. Jeszcze przed ogrodzeniem, do najdalej wysuniętej w stronę lasu części mojej winnicy podchodziła sarenka. Z racji mnogości uprawianych odmian, dzięki tej sarence, dowiedziałem się, że odmiany różnią się nie tylko smakiem gron ale i smakiem części zielonych. Pewnej nocy sarenka opędzlowała wszystkie wierzchołki latorośli tylko jednej odmiany. Normalnie jakby potrafiła czytać z oznaczników :) . Nie pamiętam dokładnie która to była, więc nie napiszę. Generalnie zgadzam się, że winorośl nie szczególnie zwierzynie smakuje, ale ta jedna odmiana chyba jednak coś w sobie miała.

Sarna w swojej bazie żerowej potrzebuje co najmniej 200 gatunków ziół. widocznie potraktowała tą ową odmianę jako jedno z tych ziółek :D

PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2016, 22:20 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
Pewnej nocy sarenka opędzlowała wszystkie wierzchołki latorośli tylko jednej odmiany. Normalnie jakby potrafiła czytać z oznaczników :) . Nie pamiętam dokładnie która to była, więc nie napiszę. Generalnie zgadzam się, że winorośl nie szczególnie zwierzynie smakuje, ale ta jedna odmiana chyba jednak coś w sobie miała.

Miałem podobnie... sarny opędzlowały mi tylko jedną odmianę winorośli...że o młodych dębach nie wspomnę...i cały rząd młodych daglezji, zupełnie jakby wiedziały, że chce się nimi od sąsiada osłonić.

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2016, 07:58 
przedszkolak
przedszkolak

bialywoj napisał(a):
kapitan napisał(a):
Pewnej nocy sarenka opędzlowała wszystkie wierzchołki latorośli tylko jednej odmiany. Normalnie jakby potrafiła czytać z oznaczników :) . Nie pamiętam dokładnie która to była, więc nie napiszę. Generalnie zgadzam się, że winorośl nie szczególnie zwierzynie smakuje, ale ta jedna odmiana chyba jednak coś w sobie miała.

Miałem podobnie... sarny opędzlowały mi tylko jedną odmianę winorośli...że o młodych dębach nie wspomnę...i cały rząd młodych daglezji, zupełnie jakby wiedziały, że chce się nimi od sąsiada osłonić.

U mnie było podobnie, upodobała sobie Europleviena i Ladany2 w środku szpaleru. Poradziła sobie z ogrodzeniem ok 1,5m. Dokonała redukcji latorośli tuż przed kwitnieniem. Zasmakowała także w fasolce szparagowej i groszku cukrowym.
Regularnie kontroluje przyrosty na odmianach na paru odmianach rosnących na siatce. Beta jednak nie smakuje.

"Lepiej mieć Parkinsona i trochę wylać, niż mieć Alzheimera i zapomnieć wypić."

http://www.fotosik.pl/u/jacek2402/album/2233914

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1