Teraz jest poniedziałek, 26 stycznia 2026, 16:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 22 września 2012, 14:35 
nowicjusz
nowicjusz

U nas na zające i na sarny stosują elektryczne pastuchy, tutaj jest o elektrycznym pastuchu na sarny i zające, ale i tak najwięcej na zające ogrodniczy stosują siatki leśne tylko musi to być siatka leśna z odpowiednim zagęszczeniem oczka, minimum 50 cm od ziemi z oczkiem co 5 cm. Ale rzeczywiście problem jest jak przyjdą duże śniegi wtedy zajace przez taką siatkę przechodzą jak napada dużo. Tak siatka leśna na zające jak ta pod linkiem to dobra sprawa i najtańsza rzecz, stanowi odrazu dobre ogrodzenie sadu przecikwo innym zwierzętom i ludziom też.

PostNapisane: piątek, 27 grudnia 2013, 08:43 
nowicjusz
nowicjusz

To prawda ze skutecznością pastucha. Ja u siebie zakładałem jeszcze mocny poziom na dole na dziki, bo niestety też mi się ładowały do sadu. Gdyby ktoś chciał podaję adres do poradnika montażu: http://www.elektryczny-pastuch.pl/montaz-pastucha.html

PostNapisane: piątek, 27 grudnia 2013, 09:13 
przedszkolak
przedszkolak

Potwierdzam skuteczność pastucha.
Zwierzęta go nie widzą, więc nawet jak jest nisko to nie próbują go przeskakiwać.
Odnotowaliśmy kilka podejść (zerwane pojedyncze linie) w pierwszych dniach działania pastucha, od tamtej pory (1,5 roku) nic go już nie tyka... :mrgreen:

PostNapisane: piątek, 27 grudnia 2013, 12:40 
czeladnik
czeladnik

Też miałem problem z sarnami w tym roku (chyba w sierpniu jak grona zaczęły się wybarwiać). Znajomy myśliwy poradził mi żeby w workach na warzywa (można je kupić w sklepie ogrodniczym) porozwieszać ludzkie włosy. Zapach człowieka jest bardzo odstraszający dla dzikich zwierząt. Poszedłem więc do fryzjera i dostałem trochę obciętych włosów które rozwiesiłem w kilku miejscach. Rozsypałem też środek odstraszający sarny. Nie wiem co bardziej pomogło, ale było skuteczne. Potem nie miałem już problemu i nic nie podjadało gron.

PostNapisane: piątek, 27 grudnia 2013, 15:26 
czeladnik
czeladnik

Dobrym i sprawdzonym przeze mnie sposobem na sarny jest mydło toaletowe. Tnę je małą piłką na kilka części, tj. ze 150 gramowego mydełka wychodzi mi około 16 sztuk małych mydełek, które zawijam w grubszą folię i zawiązuję. Cienka i biodegradowalna folia tu się nie sprawdzi ponieważ szybko zostaje uszkodzona. Przed zawinięciem mydełek w samej folii robię kilka dziurek małym wkrętakiem przez które ulatnia się zapach. Tak przygotowane mydełko przywiązuję do młodych drzewek na wysokości około 50-70cm nad ziemią i od dwóch lat nie mam żadnych uszkodzeń spowodowanych przez sarny. Wcześniej każde posadzone drzewo było zawsze pogryzione i uszkodzone przez sarny.

PostNapisane: piątek, 27 grudnia 2013, 20:43 
Ekspert
Ekspert

Mirko napisał(a):
Dobrym i sprawdzonym przeze mnie sposobem na sarny jest mydło toaletowe. Tnę je małą piłką na kilka części, tj. ze 150 gramowego mydełka wychodzi mi około 16 sztuk małych mydełek, które zawijam w grubszą folię i zawiązuję. Cienka i biodegradowalna folia tu się nie sprawdzi ponieważ szybko zostaje uszkodzona. Przed zawinięciem mydełek w samej folii robię kilka dziurek małym wkrętakiem przez które ulatnia się zapach. Tak przygotowane mydełko przywiązuję do młodych drzewek na wysokości około 50-70cm nad ziemią i od dwóch lat nie mam żadnych uszkodzeń spowodowanych przez sarny. Wcześniej każde posadzone drzewo było zawsze pogryzione i uszkodzone przez sarny.

A jak często uzupełniasz "wkłady"?

PostNapisane: piątek, 27 grudnia 2013, 22:46 
czeladnik
czeladnik

kuneg napisał(a):
Mirko napisał(a):

A jak często uzupełniasz "wkłady"?

Zakładam wczesną wiosną, a jesienią uzupełniam braki. W zasadzie takie mydełko przy użyciu porządnej folii wytrzyma cały rok, chyba że wcześniej znajdą i zjedzą je ptaki :) .

PostNapisane: sobota, 28 grudnia 2013, 07:53 
mistrz
mistrz

Mirko napisał(a):
Zakładam wczesną wiosną, a jesienią uzupełniam braki. W zasadzie takie mydełko przy użyciu porządnej folii wytrzyma cały rok, chyba że wcześniej znajdą i zjedzą je ptaki :) .

Gdybyś to mydełko zamocował w przeciętej na pół i powieszonej do góry nogami w małej butelce po wodzie to przypuszczam, że ptaki nie dobrałyby się do niego i byłaby ochrona przed deszczem.
Trzeba bowiem wziąć pod uwagę, że teraz "wytrzymuje" jedynie rok ponieważ rozpuszcza się po wpływem wody, ponadto nie wiadomo jak ten proces wpłynie na glebę po kilku, kilkunastu latach stosowania tej metody.

PostNapisane: sobota, 28 grudnia 2013, 10:41 
nowicjusz
nowicjusz

Ja jestem po roku stosowania pastucha i mogę śmiało polecić to rozwiązanie. Na sarny w mojej okolicy nie działały inne metody (włosy, psia sierść, mydło, smalec, etc.) dopiero pastuch załatwił sprawę. Ważne tylko, aby pod pastuchem nie dopuścić do rozrostu trawy bo dotykając przewodów doziemiają i osłabiają jego działanie.

PostNapisane: sobota, 28 grudnia 2013, 13:20 
czeladnik
czeladnik

maciek19660714 napisał(a):
Mirko napisał(a):

Gdybyś to mydełko zamocował w przeciętej na pół i powieszonej do góry nogami w małej butelce po wodzie to przypuszczam, że ptaki nie dobrałyby się do niego i byłaby ochrona przed deszczem.
Trzeba bowiem wziąć pod uwagę, że teraz "wytrzymuje" jedynie rok ponieważ rozpuszcza się po wpływem wody, ponadto nie wiadomo jak ten proces wpłynie na glebę po kilku, kilkunastu latach stosowania tej metody.

Woda praktycznie mydełka nie rozpuszcza bo jest zabezpieczone folią i po roku jest go wizualnie tyle samo co przed założeniem, a wagowo nie mierzyłem ubytku w wyniku możliwego niewielkiego rozpuszczenia. W następnym roku, tj. wiosną zdejmuję stare mydełka, a zakładam nowe w celu odświeżenia zapachu :) . Może i ta wymiana po roku na nowe mydełka nie jest konieczna ale nie odważyłem się na ryzyko związane z uszkodzeniem drzewek przez sarny.
Nie twierdzę, że jest to najlepsza metoda zabezpieczenia drzewek przed sarnami ale w moim przypadku do tej pory się sprawdza. Miejsce w którym posiadam działkę upodobały sobie sarny i przebywają tam od wiosny do jesieni i to w odległości do 100m od drzewek. Wielokrotnie je przeganiałem ale zawsze wracały. Pośrednio od strony zachodniej i bezpośrednio od strony północnej mojej działki jest duży sad, a działka z kilkoma drzewkami i krzewami owocowymi oraz winoroślą nie jest jeszcze ogrodzona.

PostNapisane: niedziela, 5 stycznia 2014, 16:22 
Kiper
Kiper

Właśnie przed chwilą czytałem w książce dla rolników i studentów firmy ulmer-Weinbau
na stronie 141 że najlepszym skutecznym środkiem odstraszającym zające i sarny jest świński smalec.
Ten się na stamy smaruje tego zapachu zwierzęta nie cierpię.
Pozdrawiam serdecznie
georg
ps.moje wydanie jest stare z 1977 jest w wielu potrzebach aktualne, ja ją dostałem za darmo
od znajomego winiarza nowe wydanie na pewno jest drogie koło 80E.

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 11:03 
przedszkolak
przedszkolak

Mam ten sam problem,w zeszłym roku kochane sarenki zeżarły mi młode pędy winorośli,ogołociły wszystko w jeden dzień :( Niestety nie stać mnie póki co na siatkę,ale wcześniej,niż później musze siatkę zakupić.Czy ktoś z forumowiczów może mi doradzić ,gdzie tanio można taki zakup nabyć?.

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 12:04 
Ekspert
Ekspert

Może nie dbasz o nie :mrgreen: ?
Ja mam koniczynę w międzyrzędziach, gorczycę i rzepik ozimy obok - i nic mi nie obgryzają.
Ot czasem jakiś pęd ugryziony sporadycznie na czubku - ale na zasadzie spróbowania (podobno winorośl jest gorzka)

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 13:25 
przedszkolak
przedszkolak

O nie? -dbam,czyli o moje latorośle i sarenki,także.France przychodzą pod sama winnice,smakują im młode pędy.Jakieś metody w tym roku muszę wypróbować ,najlepiej te skuteczne. :D.

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 18:27 
przedszkolak
przedszkolak

Ja kupowałem tu http://ogrodzenia24.eu/, wtedy było najtaniej, dokładnie kupiłem tą siatkę http://ogrodzenia24.eu/siatka-lesna-1601215-l-50-m-p-327.html. Nie kupuj tej z szerszymi oczkami bo sarna potrafi przez nie przejść, wiem bo wcześniej kupiłem właśnie http://ogrodzenia24.eu/siatka-lesna-1501230-l-50-m-p-131.html i się nie sprawdza, także nie warto oszczędzać.

-- poniedziałek, 24 lutego 2014, 18:27 --

Ja kupowałem tu http://ogrodzenia24.eu/, wtedy było najtaniej, dokładnie kupiłem tą siatkę http://ogrodzenia24.eu/siatka-lesna-1601215-l-50-m-p-327.html. Nie kupuj tej z szerszymi oczkami bo sarna potrafi przez nie przejść, wiem bo wcześniej kupiłem właśnie http://ogrodzenia24.eu/siatka-lesna-1501230-l-50-m-p-131.html i się nie sprawdza, także nie warto oszczędzać.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 24 lutego 2014, 18:27 przez wojcio, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1