Teraz jest środa, 7 maja 2025, 03:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 22 czerwca 2016, 19:27 
mistrz
mistrz

redfox napisał(a):
Ridomilem też nie pryskaj, chyba że w nocy. Musi trochę "być" na liściach a nie od razu wyschnąć.
Poza tym skoro to są sadzonki... nie przeliczaj na metry kwadratowe powierzchni. Przekroczysz dawkę.

No ja właśnie chyba sobie poparzyłem opryskiem. Robiłem to co prawda po godz. 21, ale temperatura była okolicach 20 stopni.

Ridomil 0,01% (jak na etykiecie) i dodałem na 10litrowy opryskiwacz 100ml Bormaxu, bo w badaniu wyszły mi niedobory. Trochę dziwne bo w zasadzie takie objawy mam tylko na Regencie. Solaris i Seyval, kilka listków delikatnie, a tegoroczne nasadzenia Seyvala też zupełnie nic nie ruszyło.

Już z rana niektóre liście tak wyglądały:

https://drive.google.com/open?id=0BwJHP ... GxsZEMxWE0

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2016, 19:34 
Ekspert
Ekspert

Wg mnie to masz ubitego grzyba.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2016, 20:18 
mistrz
mistrz

U mnie na młodzieży podobne mam zaschnięte plamy ale to sporadycznie.Dodam że wcześniej pryskałem amistarem po upatrzeniu podejrzanych żółtych plam.

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2016, 22:40 
mistrz
mistrz

Ale te plamy pojawiły się bezpośrednio rano po wieczornym oprysku, zdjęcie jest zrobione jeszcze dzień później jak już przyschły.

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 22 czerwca 2016, 23:35 
Ekspert
Ekspert

jokaer napisał(a):
Wg mnie to masz ubitego grzyba.
Nie sądzę. Ridomil, szczególnie w tak niskim stężeniu nie powinien poparzyć, ale w połączeniu z tym czymś, to Bóg wie? Tak czy siak moim zdaniem to poparzenia. Co do Amistaru to tym można bardzo szybko poparzyć. Jeśli chodzi o 250Sc to nigdy nie przekraczam 7,5 ml na 10l cieczy, Opti 20 ml. Koniecznie unikać oprysku w upały. Często pojawiają się informacje o konieczności badania gleby i uzupełnianiem składników. Bardzo dobrze jest wiedzieć co w glebie piszczy, ale trzeba też umiejętnie to zmieniać. Jak widać ludzie różnie to robią. Ten przykład pokazuje, że lepiej było nie badać i żyć w nieświadomości. Napiszę Wam taką herezję. 11 lat mam w jednym miejscu ok 150 odmian, nigdy nie badałem składu gleby i nie mam pojęcia jaki jest. Na wiosnę sypię Polimag S, czasami polifoska, co trzy lata wapno i dolistnie przy opryskach coś co mam sprawdzone, ze nie szkodzi w żaden sposób. Obecnie Florowit. Nie twierdzę, ze w glebie wszystko mam książkowo, pewnie nie, ale krzewy są dorosłe, maja odpowiednio silne systemy korzeniowe i głównie dzięki temu, a nie właściwemu składowi gleby, wszystkie odmiany mają liście wyłącznie w różnych odcieniach zieleni.

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2016, 06:46 
Ekspert
Ekspert

Ten Bormax jest na boraksie? Jakie ma pH? Nie powinno się łączyć alkalicznych nawozów z fungicydami. Mankozeb w szczególności jest wrażliwy na wysokie pH i szybciej się rozkłada. Ale oczywiście to nie musi być przyczyna oparzeń.

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2016, 09:47 
mistrz
mistrz

Misza napisał(a):
Ten Bormax jest na boraksie? Jakie ma pH? Nie powinno się łączyć alkalicznych nawozów z fungicydami. Mankozeb w szczególności jest wrażliwy na wysokie pH i szybciej się rozkłada. Ale oczywiście to nie musi być przyczyna oparzeń.

to jest nawóz Intermagu: http://intermag.pl/nawozy/nawozy-mikroe ... ukt/bormax

na opakowaniu napisali tylko, że to boroetanoloamina, czyli chyba odczyn zasadowy

W instrukcji napisane też jest, że można go łączyć z ś.o.r ale lepiej przeprowadzić test, no to zrobiłem test na wszystkich i mam nauczkę ;) ciekawe, że tylko regent tak mocno ucierpiał.

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2016, 10:01 
Ekspert
Ekspert

Czy masz spalone liście wierzchołkowe?

Czy którykolwiek liść ma spalone brzegi blaszki liściowej?

Jeśli nie, to nie jest to poparzenie.

To jest albo ubicie grzybni, albo spalanie tkanki liściowej w miejscach gdzie była osłabiona działaniem np.grzyba.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2016, 10:31 
mistrz
mistrz

Jola chyba faktycznie masz rację, teraz wyłapałem kilka młodych liści, na których widoczna jest dość zaawansowana infekcja.
https://drive.google.com/open?id=0BwJHP ... GxsZEMxWE0

Trochę zabagatelizowałem sprawę M. RZ. bo na Solarisie i Seyvalu (2 ostatnie zdjęcia) były dosłownie 2-3 małe przyschnięte plamki i w ubiegłym roku nie było szkód przy czymś takim.

Wychodzi na to, że dzisiaj będę musiał powtórzyć Ridomil tylko tym razem w większym stężeniu 25g na 10L.

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2016, 12:16 
Ekspert
Ekspert

Dla mnie to typowe poparzenia. Żadnego mączniaka nie widze.

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2016, 12:31 
Ekspert
Ekspert

Szaman- w zeszłym roku moje winorośle miały pecha :sick: nie wszystkie, ale Muscaris okazał się wyjątkowo wrażliwy. :(

Oparzenia opryskiem to przede wszystkim nekroza brzegów blaszki liściowej i spalone wierzchołki. liście są zwinięte i upalone...

Blaszka liściowa nawet jak jest osłabiona z powodu braków minerałów, tez może ineczej reagować.

Generalnie zdrowy liść, spalony, to jak pisałam wyżej.

To zdjęcie https://lh4.googleusercontent.com/xraeu ... w1416-h618 przemawia za moim tokiem rozumowania.

Młody liść i blaszka nie spalona, normalnie gdyby oprysk był za mocny, parzący, to byłby juz ususzony i brzegi podwiniete.

Ale nie powinieneś pryskać Ridmilem tylko innym srodkiem i nie tak zaraz, chyba że od spodu jest biały nalot, jednak nie sądzę, bo Ridomil zadziałał.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2016, 12:50 
mistrz
mistrz

Nalotu nie ma. Problem chyba w tym, że nie ma chyba zarejestrowanych w Polsce środków na M.Rz. z innej grupy (nie mankozeb). Przynajmniej ja nie znam.

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2016, 14:03 
Ekspert
Ekspert

Poczytaj od post166209.html#p166209 w dół.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2016, 14:22 
Ekspert
Ekspert

Żaden grzyb nie reaguje tak szybko po oprysku, nekrozą liści, a na pewno nie w przypadku mączniaka rzekomego.

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2016, 14:46 
Ekspert
Ekspert

Cytat z czerwca zeszłego roku:
bombadil napisał(a):
Kurcze, ale w takim razie Misza czemu popaliło rośliny?!
Asekuracyjnie stężenia pozostałych środków dałem niższe od zalecanych przez producenta. Jak pisałem wcześniej, nie pierwszy raz podawałem taką miksturę. Alkaliny i Bormax stosowałem w poprzednich latach. Paradoksalnie teraz po rzeczonych uszkodzeniach przydałoby się prasnąć Asahi :cry:

szaman napisał(a):
Ridomil 0,01% (jak na etykiecie) i dodałem na 10litrowy opryskiwacz 100ml Bormaxu, ...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1