Teraz jest czwartek, 17 lipca 2025, 00:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 19 lipca 2014, 14:08 
Kiper
Kiper

Bobi poczytaj dobrze forum - jest dużo o zwalczaniu mączniaków. Ja na Twoim miejscu zaczął bym jak najszybciej od mycia soda spożywczą lub lepiej kwaśmym węglanem potasu w stężeniu od 0,5 do 1 %, a potem profilaktyka ( siarkol, SNL ). Te grona bym oberwał bo już nic z tego nie będzie, a skupił bym się na radykalnym zwalczaniu mączniaków szczególnie prawdziwego. Jak w tym roku zwalczysz mączniaki to w przyszłym roku będzie lżej, ale regularne opryski profilaktyczne to podstawa bo co roku będzie to samo. Topsin akurat ma słabe działanie na mączniaka prawdziwego - lepiej by było zastosować jak nie SNL to chociaż sam amistar naprzemiennie z siarkolem.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: niedziela, 20 lipca 2014, 07:47 
Ekspert
Ekspert

Bobi napisał(a):
Dzisiaj choroba delej postepuje. Może nie ten środek? Może to jednak nie ta choroba?

Zdjęcia marne-głównie ściana, ale tak ewidentnych objawów mączniaka prawdziwego nie ma jak na poprzednich zdjęciach, czyli diagnoza i środek były dobre. Roślina jest po prostu zaniedbana, osłabiona i "głodna", widać liczne chlorozy. Popryskaj ją kilkakrotnie wieloskładnikowymi nawozami, florovit lub ekolist.

PostNapisane: niedziela, 20 lipca 2014, 07:58 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Bobi napisał(a):
Dzisiaj choroba delej postepuje. Może nie ten środek? Może to jednak nie ta choroba?

Zdjęcia marne-głównie ściana, ale tak ewidentnych objawów mączniaka prawdziwego nie ma jak na poprzednich zdjęciach, czyli diagnoza i środek były dobre. Roślina jest po prostu zaniedbana, osłabiona i "głodna", widać liczne chlorozy. Popryskaj ją kilkakrotnie wieloskładnikowymi nawozami, florovit lub ekolist.

Michał, na fotkach widać jednak, że jagody w gronach są porażone m. prawdziwym i nic dobrego to nie wróży, same nawozy na pewno nie pomogą :)

PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2014, 13:26 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za odpowiedzi, no i przepraszam za ich jakość, ale zdjęcia musiałem mocno kompresować bo forum nie puszcza większych niż 600x600 i chyba 100kB (lub 150). :)

Mam w sumie 5 odmian po dwa krzewy i najgorzej jest z Viktorią i Nero przy ścianie (po jednym krzewie). Mam jeszcze po jednym ich krzewie w odległości ok 2 m od tej ściany i na nich jest znacznie mniej tak porażonych pędów (gron). Najlepiej trzyma się Nadieżda AZOS (w tym roku pierwszy raz po 3 latach owocuje), Kordianka i Arkadia.

Proszę zatem o pomysł jak (co to znaczy) myć sodą? Każde grono płukać? Moczyć? Czy może juz po nich i po prostu poobrywać i wyrzucać? Taki lekki nalot widać na większości gron.

Staram się przynajmniej raz w tygodniu przeglądać krzewy i obrywać liście podejrzane, ale tylko dwa razy stosowałem oprysk Tapsinem. Widać że mączniak zaatakował znacznie później niż w zeszłym roku, ale jednak coś za mało zrobiłem.

Poradźcie co jeszcze mogę zrobić żeby uratować tegoroczne owoce. W środę wyjeżdżam na 3 dni i chciałbym jutro jeszcze coś przy nich porobić. Nie wiem gdzie i co kupić bo u nas tylko Castorama a w niej niewiele da się dowiedzieć w takich "specjalistycznych" tematach jak uprawa winogron.

Rozumiem że muszę zadziałać trzypłaszczyznowo teraz:
1. alkor - oprysk wieloskładnikowymi nawozami, florovit lub ekolist
2. radecki - myć sodą lub kwaśnym węglanem potasu w stężeniu od 0,5 do 1 % (gdzie to kupić? co myć skoro dalej radzisz żeby poobrywać grona bo nic juz z nich nie będzie?). Zapewne mocno porażone grona wyrzucić (wydaje sie że nie jest ich wiele, ale jak ocenić skalę... na zdjęciu dałem najgorzej wyglądające) ale czy wszystkie?
3. coś na powstrzymanie rozwoju - mocniejszego niz Tapsin na M. prawdziwego - profilaktyka (siarkol, amistar, SNL -gdzie kupujecie)?.

PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2014, 14:41 
Ekspert
Ekspert

Wiele a właściwie już nic do stracenia nie masz, jeśli nie masz na stanie środków ochrony roślin to użyj sody oczyszczonej jak radzi ktoś z poprzedników
- pewnie masz w kuchni, bez ważenia sypie się łyżkę stołową na jakieś 4litry wody + parę kropli płynu do naczyń lub jakiegoś innego zwilżacza.
Opryskaj tym solidnie grona i całe krzewy( możesz dodać nawóz dolistny) a potem przeczytaj ten artykuł i będziesz wiedział co dalej robić http://www.klinikaroslin.com/ochrona-wi ... -winorosli

PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2014, 17:33 
mistrz
mistrz

Bobi, oprysk to oprysk. Natomiast "oprysk myjący" to oprysk intensywny. Tak aby kapało z gron.

Opinia, że "z gron już nic nie będzie" oznacza to, że najprawdopodobniej już ich nie uratujesz ale próbować możesz.
Siarkol, Amistar, SNL to środki zapobiegawcze - przed infekcją. Topsin jest interwencyjny ale, jak wynika z wielu opinii działa słabo.

W twoim przypadku:
-dzisiaj oprysk myjący sodą
-w środę porawka
-po powrocie Alkalin KB+Si co tydzień (zamów jeszcze przed wyjazdem)
-po likwidacji nalotu - środek wgłębny i interwencyjny.

Cała tajemnica polega na tym, że po dopuszczeniu do infekcji jaką masz teraz, znacznie trudniej jest ją zlikwidować. Czasami jej likwidacja może być wręcz niemożliwa ("z gron nic nie będzie").
Natomiast stosując profilaktykę lub chociażby interweniując w jej początkowej (widocznej) fazie działania są łatwiejsze, a przede wszystkim pozwalają na użycie mniejszej ilości oprysków i co ważniejsze mniej radykalnych środków. Czyli na przykład powierzchniowych, a nie wgłębnych.

Druga tajemnica jest taka, że mając infekcję jaką masz, w przyszłym sezonie, a szczególnie na jego początku musisz "popryskać" dokładniej niż "normalnie i "mądrzej" niż w tym roku.

W Casto. niczego się nie dowiesz! Dowiesz się wiele natomiast, czytając Klinikę i forum...

PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2014, 21:26 
Ekspert
Ekspert

maciek19660714 napisał(a):
Siarkol, Amistar, SNL to środki zapobiegawcze - przed infekcją. Topsin jest interwencyjny ale, jak wynika z wielu opinii działa słabo.

W twoim przypadku:
-dzisiaj oprysk myjący sodą
-w środę porawka
-po powrocie Alkalin KB+Si co tydzień (zamów jeszcze przed wyjazdem)
-po likwidacji nalotu - środek wgłębny i interwencyjny.

Maćku warto nieco doprecyzować twoje stwierdzenia co do postępowania jeżeli chodzi o oprysk po interwencji sodą. Czy proponujesz powtórny oprysk tym środkiem jako utrwalenie czy miałeś na myśli powtórzenie oprysku siarkolem który do tej pory był stosowany jako oprysk uzupełniający po sodzie mający rolę wyniszczenia ośrodków grzyba.

PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2014, 21:48 
Ekspert
Ekspert

Janku, aby użyć siarki to trzeba mieć siarkol albo chociaż nawóz siarkowy dolistny a Bobi na razie raczej nie ma :)

PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2014, 22:27 
Ekspert
Ekspert

Siarkol jest jednym z najbardziej dostępnych środków na rynku więc warto stosować pewne procedury które się już sprawdziły .... :)

PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2014, 00:13 
mistrz
mistrz

jano napisał(a):
Maćku warto nieco doprecyzować twoje stwierdzenia co do postępowania jeżeli chodzi o oprysk po interwencji sodą. Czy proponujesz powtórny oprysk tym środkiem jako utrwalenie czy miałeś na myśli powtórzenie oprysku siarkolem który do tej pory był stosowany jako oprysk uzupełniający po sodzie mający rolę wyniszczenia ośrodków grzyba.

Nie sądzę by jeden oprysk sodą tu pomógł. To poważna infekcja, trwająca już dwa lata. Ponadto w grę wchodzi dokładność oprysku (wszystkie liście, góra dół - Bobi nie wie nawet co to oprysk myjący...)

Drugi oprysk sodą - ze względu na wyjazd i właśnie brak czegoś innego ale nie siarki. Wydaje mi się, że siarka po takiej infekcji, byłaby za słaba. Tu jednak mogę się mylić...

Alkalin po powrocie, raz lub dwa i potem wgłębny. Może się tak zdarzyć, że i druga soda nie pomoże, a trzeba wziąć pod uwagę, że jest ona szkodliwa dla roślin.

Tak bym zrobił mając taką wiedzę jaką mam. Zauważyłem, że poważne infekcje są bardzo trudne do zwalczenia, a Bobi ma raczej trudną i ponadto dwuletnią...

Jeżeli masz doświadczenie co do siarki po sodzie to napisz, chętnie to sprawdzę przy okazji. A okazję mam teraz akurat u taty...

PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2014, 08:05 
Ekspert
Ekspert

Maćku, przy tych temperaturach jakie teraz są siarka paruje i jest w stanie lepiej wniknąć w grona, działa jakby gazowo, ale czy jest w stanie pomóc w tej sytuacji nie wiem, nie będę zgadywał.
U siebie po węglanie potasu dałem siarkę, tylko, że dodatkowo coś tam zwiało z pomidorów i nie będę wnikał co lepiej zadziałało i czy dostatecznie wcześnie aby jagody nie popękały przy dalszym wzroście.

PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2014, 21:49 
mistrz
mistrz

Tak wiem, siarka działa w formie gazowej ale z tego co pamiętam z zeszłorocznej rozmowy z Doktorkiem nie w dzień, a "ranną rosą". Zwilżona nocą, nad ranem wysycha i wtedy właśnie wytwarzają się opary siarki. Czy paruje także w dzień, przy wysokich temperaturach tego nie wiem.

Co do kolejności zestawienia, które podałem to absolutnie się przy nim nie upieram. Przypuszczam, że są różne wariacje ze środkami początkowymi; sodą, wodorowęglanem potasu, Alkalinem, a potem siarką czy środkiem układowym jako ostatnimi. Wszystko zależy zapewne, od stopnia zaawansowania infekcji.

W zeszłym roku pierwszą infekcję MP zwalczyłem dwoma opryskami Astvit ale nie dałem po nich siarki (połowa sierpnia) tylko Alkalin x3 i po dwóch tygodniach miałem drugą, którą już nie tak łatwo było zlikwidować. Teraz wiem, że spokojnie mogłem dać siarkę bo winobranie mam na koniec listopada.

PostNapisane: środa, 23 lipca 2014, 00:10 
nowicjusz
nowicjusz

No już po pierwszym myciu (wczoraj). Zlałem wszystko że krzewy i owoce ociekały starając się żeby każda strona liści i gron była mokra. Grona trochę się broniły jakby były zaimpregnowane ale tym więcej dostały mikstury.

Użyłem mieszanki sody, florowitu i odrobiny płunu do naczyń.

Niestety siarkolu jeszcze nie mam. Alkalinu też nie. Udało mi się natomiast na miejscu kupić Amistar ale ostatnio o nim nie piszecie. Jak wrócę to w sobotę kolejny etap tylko cxym? Poprawić sodą czy od razu siarkol albo Alkalin?

Nie wiem jeszcze co użyć potem jako środek wgłębny bo chyba nie wymienialiście czego używacie. Ridomil?
I co interwencyjnie? Score 250?
Tapsin jeszcze używać?

PostNapisane: środa, 23 lipca 2014, 08:40 
Ekspert
Ekspert

Interwencyjnie, systemicznie na m. prawdziwego Topas 100 EC w stężeniu 0,02% (2 ml na 10 l wody) - i to na jawie :D

PostNapisane: środa, 23 lipca 2014, 09:38 
Ekspert
Ekspert

Bobi napisał(a):
Nie wiem jeszcze co użyć potem jako środek wgłębny bo chyba nie wymienialiście czego używacie.

W przypadku tak wczesnej infekcji m. prawdziwego najlepiej użyć systemicznych środków wyniszczających z grupy triazoli lub pirymidyn. Z pierwszej grupy w małych opakowaniach dostępne są Domark 100EC, Falcon 460EC, Score 250 EC, z drugiej Nimrod 250EC. Stężenie w każdym przypadku to 0,03% (0,3ml/l). Dopiero po wyleczeniu systematyczna ochrona siarką. Opryski interwencyjne wodorowęglanami, węglanami, czy innymi alkalinami są dobre w późniejszym terminie, kiedy minie niebezpieczeństwo porażenia jagód, czyli mniej więcej od połowy sierpnia.
Acha, Falconu nie można stosować do ochrony odmian deserowych.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1