Teraz jest niedziela, 1 czerwca 2025, 08:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: GFV ?
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2009, 09:15 
Ekspert
Ekspert

Krzew ma 4 lata , nie wykopywałem go wcześniej w celu dalszej obserwacji. Każdego roku dorasta maksymalnie do 60 cm. Przypuszczam , że to wirus/wirusy. W tym roku stos plus dezynfekcja gleby.

Obrazek

Obrazek

Czteroletni krzew w całej okazałości :
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2009, 10:56 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Poza "zig-zagiem" nie widać, np na liściach, typowych objawów zawirusowania. Może to wirus, a może akurat w tym miejscu ktoś Ci kiedyś zakopał akumulator, worek cementu, czy inny lepik, papę i gruz.
Z ciekawości zbadałbym sobie pH tuż pod krzewem, nawet zgrubnie - zwykłym kwasomierzem glebowym.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2009, 12:00 
Ekspert
Ekspert

Macieju, kształt jaki przyjmują liście nie musi przypominać książkowych wachlarzy , choć niektóre z nich są nawet zbliżone. Napewno nie są to typowe liście Muskata Letniego. Nie upieram się przy wirusie , nawet wolałbym, żeby to była przypadłość fizjologiczna. Co do stanowiska -żadnych cementów , lepików itp. z pewnością tam nie ma. Przed chwilą, jak mi zasugerowałeś, zmierzyłem pH wierzchniej warstwy i na głębokości 40 cm, wyniosły odpowiednio 6,98 i 7,10 , zresztą krzewy rosnące w bezpośrednim sąsiedztwie rozwijają się normalnie.
Charakterystyczne jest to ,że pierwsze kilka międzywęźli ma normalną długość i liście są niezmienione , a od pewnego momentu zaczynają się nieprawidłowości .

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2009, 12:07 
przedszkolak
przedszkolak

A czy takimi zwykłymi paskami do badania pH roztworów chemicznych da radę sprawdzić pH gleby? :?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2009, 12:19 
Ekspert
Ekspert

[quote="Halski"]A czy takimi zwykłymi paskami do badania pH roztworów chemicznych da radę sprawdzić pH gleby? :?

Da radę. Do próbki gleby musisz wlać trochę wody destylowanej , ewentualnie demineralizowanej ( nigdy kranówki) , dobrze wymieszać , poczekać aż się trochę ustoi i mozesz sprawdzać za pomocą pasków.

P.S. Myślę , że warto przeczytać artykuł i przyjrzeć się przykładowym zdjęciom , czasem obecność wirusa może objawiać się bardzo niewinnie.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2009, 14:33 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]Macieju, kształt jaki przyjmują liście nie musi przypominać książkowych wachlarzy (...) Nie upieram się przy wirusie , nawet wolałbym, żeby to była przypadłość fizjologiczna. Co do stanowiska -żadnych cementów , lepików itp. z pewnością tam nie ma. Przed chwilą, jak mi zasugerowałeś, zmierzyłem pH wierzchniej warstwy i na głębokości 40 cm, wyniosły odpowiednio 6,98 i 7,10 , zresztą krzewy rosnące w bezpośrednim sąsiedztwie rozwijają się normalnie.

Kuba,
ja się z kolei nie upieram przy glebie - zresztą sprawdziłeś i widać, że przynajmniej pH jest ok. Zniekształcenia liści, jak i zresztą inne objawy chorobowe, tudzież w ogóle krzew, jego formowanie itd. w ogóle rzadko wyglądają, jak w książce. Przynajmniej u mnie ;)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2009, 14:34 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="olmek"]
Da radę.

No to super. Takie badanie wyniesie zdecydowanie taniej niż zakup kwasomierza (chociaż pewnie będzie mniej dokładne), a wody zdemi ci u mnie dostatek.
Dzięki za poradę

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2009, 16:22 
Ekspert
Ekspert

Moje ML też słabo rosną - chyba przypadłość odmianowa, ale nie aż tak słabo.
Natomiast przedstawione obrazki wyglądają jak moja Wiktoria - też ma takie krótkie międzywęźla.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2009, 18:36 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Zniekształcenia liści, jak i zresztą inne objawy chorobowe, tudzież w ogóle krzew, jego formowanie itd. w ogóle rzadko wyglądają, jak w książce. Przynajmniej u mnie ;)

A dużo masz tych wirusów :?: 8O

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł: Re: GFV ?
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2009, 19:56 
Kiper
Kiper

[quote="olmek"]Krzew ma 4 lata , nie wykopywałem go wcześniej w celu dalszej obserwacji. Każdego roku dorasta maksymalnie do 60 cm. Przypuszczam , że to wirus/wirusy. W tym roku stos plus dezynfekcja gleby.

Obrazek

Obrazek

Czteroletni krzew w całej okazałości :
Obrazek

W moim 5-cio letnim miałem wyprowadzone dwa ramiona stałe grubości około centymetra,wyrosło z tego w ubiegłym roku coś co trudno nazwać latoroślami,wys od 30 do 50cm,z międzywęzlami co 1-2cm.Dałem sobie spokój i wykopałem.Obok rosną Chrupki sadzone razem z ML i wszystko jest ok.Ja zrzuciłem to na karb moich piachów,ale u Ciebie Kuba chyba glinka,a to by znaczyło że to jednak nie podłoże.Aczkolwiek w pierwszym roku miał przyrosty nie odbiegające od Chrupek,ale pod sadzonki kopałem spore dołki które wypełniałem ziemią ogrodniczą wymieszaną z kompostem,może jednak podłoże :?:

Pozdrawiam Leszek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2009, 20:16 
Ekspert
Ekspert

Miałem podobny przypadek z einsetem. Przez kilka lat wogóle nie rósł. Twój Kuba muskat to duży krzew w porównaniu z byłym moim. W końcu wykopoałem go i przesadziłem w dużą donicę. Przez rok latorośle wyrosły ok. 1,5 m. Podarowałem go cioci i po wsadzeniu u niej do gruntu krzew rozwija się bardzo łdnie.

Tytuł: Re: GFV ?
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2009, 14:02 
Ekspert
Ekspert

[quote="szpeciel"] Ja zrzuciłem to na karb moich piachów,ale u Ciebie Kuba chyba glinka,a to by znaczyło że to jednak nie podłoże.

U mnie również piach. Rozumiem , że krzewy mogą mieć trudności przez rok , dwa, nawet trzy :lol: , ale cztery , to już daje do myślenia. Wiosną startuje normalnie , nie męczy się od samego początku, dopiero później nie wiedzieć czemu nagle stopuje. Tak jest każdego roku.

[quote="tomekb1"] Twój Kuba muskat to duży krzew w porównaniu z byłym moim.

Jako bonsai , faktycznie duży :lol:

Tak się tylko zastanawiam , czy w Polsce problem zawirusowanych krzewów nie istnieje , czy tylko wobec trudności z wykonaniem testu szuka się każdej innej przyczyny :roll:
Może Janusz ( doktorek) dysponuje zestawem odczynników i antygenów do oznaczania tych najpopularniejszych GFLV , ArMV, GLRaV ?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2009, 14:41 
Kiper
Kiper

Testu do prób polowych są do dostania w firmie Tigger (Warszawa).Są to testy importowane z Wielkiej Brytani. Problem w tym, że od razu trzeba zakupić cały komplet ok 900 sztuk. Koszt takiego zestawu w granicach 2500-3000zł. Test polowy daje odczyt na zasadzie jest lub nie ma co oznacza, że jeżelki nie wiemy z jakim wirusem mamy do czynienia to trzeba wykonać kilka testów na najważniejsze wirusy

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2009, 14:50 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"][quote="Maciej"]Zniekształcenia liści, jak i zresztą inne objawy chorobowe, tudzież w ogóle krzew, jego formowanie itd. w ogóle rzadko wyglądają, jak w książce. Przynajmniej u mnie ;)

A dużo masz tych wirusów :?: 8O

Wirusów (chyba) nie mam wcale - ale pozostałe, tzn. objawy chorobowe, krzew i formowanie - owszem. Niektóre z nich rzadko, niektóre ciągle ;)
A zawirusowane krzewy widziałem gdzieś tam.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2009, 14:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="doktorek"]Testu do prób polowych są do dostania w firmie Tigger (Warszawa)...

Chyba znalazłem. Firma nazywa się Tigret.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1