Teraz jest środa, 20 sierpnia 2025, 06:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Galati 2010
PostNapisane: środa, 3 marca 2010, 12:53 
czeladnik
czeladnik

Misza napisał(a):
Nie, Sulikol K to 50% siarki koloidalnej.
Ciecz kalifornijska to Sulka .
Masz rację. Na usprawiedliwienie powiem,że informację tą wziąłem z wykazu zarejestrowanych w Słowacji środków na rok 2009 gdzie w pierwszym zestawieniu przy Sulikolu i Sulce napisano " calcium polysulphid ".W dalszych opisach jest już " sira ".Mea culpa. Jednak i w tym opracowaniu zaleca się dla Kumulusu i Thiovitu 0,6 % przed kwitnieniem i 0,4 % po kwitnieniu.Te środki odpowiadają chyba naszemu Siarkolowi. Pozdrawiam Bogumił

PostNapisane: środa, 3 marca 2010, 13:12 
Ekspert
Ekspert

Faktycznie stężenia zalecają wyższe , chociaż w karcie produktu, dla winorośli wynosi 0,3% (Kumulus WG).
Zastanawia mnie jednak dlaczego stosowane preparaty siarkowe bardziej skoncentrowane (80% S) stosuje się w stężeniu 0,6% , a te mniej skoncentrowane (50% S) w stężeniu 0,5% :roll: W drugim przypadku wagowa zawartość siarki w roztworze jest prawie dwukrotnie niższa niż w pierwszym.

PostNapisane: środa, 3 marca 2010, 15:56 
Kiper
Kiper

Bardzo, ale to bardzo uważałbym w tym roku na opryski. Obawiam się, że po zeszłym roku i akcjach Inspekcji Ochrony Roślin niestety ale wolna amerykanka (bez względu na to jak bardzo logiczna) się skończyła. Kontrole Inspekcji w tym roku to więcej niż 200 %, a recydywa, obawiam się, to dużo bardziej dotkliwe konsekwencje niż w latach poprzednich.

PostNapisane: środa, 3 marca 2010, 18:51 
Kiper
Kiper

EMIR napisał(a):
Zuzanna napisał(a):
Bogumił,czy owoce deserowe myją , jak mam to rozumieć-na krzakach
Zawsze byłem przekonany,że niższa karencja przy winogronach deserowych wynika z faktu ich mycia przed spożyciem.Ja myję je w kuchni pod bieżącą wodą ale jak wolisz można to zrobić na krzaku. Pozdrawiam Bogumił

Miałam na myśli winnice towarowe.
Niższa karencja przy winogronach deserowych nie wynika z faktu ich mycia przed spożyciem.

PostNapisane: czwartek, 4 marca 2010, 14:57 
czeladnik
czeladnik

Zuzanna napisał(a):
Niższa karencja przy winogronach deserowych nie wynika z faktu ich mycia przed spożyciem
Oficjalnie napewno masz rację.W kartach rejestracyjnych środków podawany jest jeden okres karencji czyli zarówno dla winogron deserowych jak i przerobowych. Ja swoje przekonanie opierałem m.in na pracy RM "Uprawa winorośli" cytuję "owoce opryskane Miedzianem 50 mogą być spożywane po 7 dniach pod warunkiem dokładnego umycia. W przerobie na wino obowiązuje karencja 35 dni. " W Polsce urzędowa wyższa karencja dla winogron przerobowych nie istnieje. Co najwyżej możemy nieoficjalnie ją sobie zalecać i jej przestrzegać.Szukałem uzasadnienia dla tego wydłużonego okresu i poza pracą Janusza Mazurka "Biologia i zwalczanie mączniaka prawdziwego" cytuję "...bądź siarkę z założeniem że w produkcji na wino ostatni zabieg powinien być przeprowadzony na 21-30 dni przed zbiorem w zależności od zastosowanego stężenia.Siarka może bowiem niekorzystnie wpływać na rozwój drożdży wykorzystywanych w produkcji wina" innego wyjaśnienia nie znalazłem. Czyli nie można tego nazywać karencją która , dotyczy szkodliwości dla zdrowia ludzi.Na koniec powiem że zarejestrowane u nas okresy karencji są dla mnie niewiarygodne.Wymienię tylko te 14 dni dla środków zawierających mankozeb. Pozdrawiam Bogumił

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1