Teraz jest środa, 31 grudnia 2025, 15:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Flint plus
PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 18:29 
przedszkolak
przedszkolak

Na stronie Bayer Crop. znalazłem informację o rejestracji w Polsce środka FLINT PLUS 64 WG . W Niemczech ma rejestrację na winorośl i jest z powodzeniem stosowany w zwalczaniu mączniaka prawdziwego . Ma ciekawy skład , mianowicie Kaptan - 60 % + trifloksystrobina 4% ( Zato 50 WG ) . Stosowany w dawce 1,85 kg / 500-750 l. wody na ha. Ze składu wynika że ma szerokie spektrum działania , powinien niszczyć oba mączniaki i szarą pleśń . Czyżby środek skuteczniejszy niz SNL ? Ja u siebie będę stosował go w maku polnym :lol: . Proszę ew . mnie sprostować bo chemik raczej ze mnie marny a mamy na forum kilku fachowcow i praktyków bardziej obeznanych w temacie .

Tytuł: Re: Flint plus
PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 18:42 
Kiper
Kiper

Wygląda to na niezły kontakt na rzekomego. Na pewno to jest na prawdziwego u Helmutów? Janusz pisze, że trifloksystrobina może być skuteczna na rzekomego, ale w przeciwieństwie do azoksystrobiny(w SNL) nie ma działania wgłębnego/układowego, ale doskonale przylega do liści. Ciekawe jak tu wygląda kwestia ochrony przed SzP, ale raczej nie spodziewam się zbyt wiele.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 20:16 
przedszkolak
przedszkolak

Cytuję ze strony firmowej : Środek o działaniu mezostemicznym i kontaktowym. Działanie mezostemiczne trifloksystrobiny polega na rozprzestrzenianiu się substancji aktywnej poprzez dyfuzję w fazie gazowej na powierzchni liści, wiązaniu się z powierzchniową warstwą wosków oraz częściowym działaniu wgłębnym połączonym z przemieszczaniem się w przestworach międzykomórkowych.
Ze strony Wirtualnej Kliniki Roślin można wyczytać że :Istnieją również doniesienia o dużej skuteczności trifloksystrobiny (Zato), która co prawda nie ma charakteru układowego, ale może być skuteczna nawet po wystąpieniu objawów chorobowych ( mączniak rzekomy ) i jest wymieniona jako środek przeznaczony do zwalczania mączniaka prawdziwego . Tamże Kaptan jest polecany jako środek kontaktowy na rzekomego , a z tego co pamiętam z wykładów Telewizyjnego Technikum Rolniczego był polecany naszym ojcom jako panaceum na mączniaka prawdziwego i szarą pleśń . Widać stare nie oznacza wcale że do ..... d....y. ( Topsin też pomalutku wraca do łask , trochę co prawda kuchennymi drzwiami ale jednak . Cena tez jest przystępna - coś ok. 78 zł za kilogramowe opakowanie . Noo to panowie Pflintem go , Pflintem a nie wrotyczem........ :lol: :lol: :lol:
Wszystko to dotyczy oczywiście zastosowań Pflinta w uprawach maku polnego rosnących na miedzach i w przydrożnych rowach :idea:

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2013, 20:40 
Kiper
Kiper

Przejżałem oferty w necie - nikt niestety nie oferuje mniejszych ilości niż 1kg.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

Strefa czasowa: UTC + 1