Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 16:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 października 2007, 11:50 
Kiper
Kiper

[quote="zdzicholo"][quote="TomekK"]
Jeżeli to prawda, to dlaczego filoksera nie występuje w Polsce od kilkudziesięciu lat?

Prawda jest okrutna - jeżeli są odpowiednie warunki dla występowania jakiegoś gatunku to on jest, jezeli nie - to go nie ma. Nikt dotychczas nie podał wiarygodnej, sprawdzonej informacji na temat występowania filoksery w Polsce.
Ja radzę sadzić własnokorzeniowe i to szybko zanim jakiś spryciarz nie zaproponuje ustawy ułatwiającej życie szkółkarzom i importerom sadzonek.

Pozdrawiam
Tomek

No cóż Tomku, po Twojej odpowiedzi na informacje S.Krasochiny w wątku
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... p;start=75

otrzymałem taką odpowiedź, której wcześniej nie miałem serca wpisywać:

"Конечно, если Ваш "специалист" по филлоксере такой умный - то и на здоровье, пусть таким умным и остается. Согласитесь, что таких людей - которые все всегда обо всем знают - слишком много. Надо к ним относиться с пониманием. Я написала то, что хорошо знаю, и с удовольствием почитаю , если он найдет где-то другие сведения."

Nie jestem żednym specjalistą, nie wiem jak mnie przedstawiłeś (obawiam się, zę niezbyt przychylnie :?). Jestem biologiem i to o czym piszę opieram na zdobytej wiedzy i doświadczeniu. Trudno mi dyskutować z takim stawianiem sprawy jak przedstwiła ta Pani - żadnych konkretów tylko inwektywy :-(. Nic nie mam do tej całej Krasochiny, mieszka w kraju w którym jest znacznie cieplej niż u nas, nie ma tam zbyt wielu zbielicowanych gleb więc może są tam rejony gdzie filoksera ma odpowiednie warunki rozwoju i występuje.
Jescze raz chciałem podkreślić: jeżeli są waruki występownania to dany gatunek występuje a jak nie to nie. (Mogą się adaptować ale to jest proces który trwa nie sto lecz kilkaset tysięcy lat). W Polsce nie występuje, żadne poważne czasopismo entomologiczne nie potwierdziło takiego faktu.

[quote="leff"]
Gdyby była to widać by było b. szybko, o ile dobrze pamiętam to na tych odmianach występuje forma liściowa. Nawet kopać w poszukiwaniu narośli nie trzeba.
Bardzo mądrze napisane.

Ci którzy czerpią korzyści ze sprzedaży sadzonek będą na siłę forsować swoje teorie wbrew oczywistym faktom, boję się dnia w którym zakręcą w głowach posłom i ograniczą wolność w kolejnym aspekcie działalności gospodarczej i rolniczej. Trzeba się spieszyć i sadzić bo przyszły sejm może mieć "ciągotki" do uchwalania takich ustaw.

Pozdrawiam
Tomek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 października 2007, 11:56 
Kiper
Kiper

[quote="СВетлана"]Как в Польшу попала или попадет филлоксера? Да с посадочным материалом из России и других стран. Вы же завозите посадочный материал из Украины, от нас и т.п. - думаете, не завозите филлоксеру?

Jeżeli przywiozłeś to się pochwal, zrób fotki, będziemy mieć w końcu udokumentowaną filokserę w Polsce.

J

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 października 2007, 17:29 
Ekspert
Ekspert

[quote="leff"]
Jeżeli przywiozłeś to się pochwal, zrób fotki, będziemy mieć w końcu udokumentowaną filokserę w Polsce.

Filoksery u siebie nie zauważyłem w żadnej postaci. Sadzonki od Krasochiny sadziłem w piachu, dodatkowo wcześniej obrabiałem je Basudinem.
Z drugiej strony już jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że nie warto rozprowadzać nowości ze wschodu.
I leff - dzięki Tobie widzę, że okres kwarantanny dla nowych odmian muszę zwiększyć do minimum 5 lat, po co niby wcześniej coś rozpowszechniać?
Moim zdaniem ryzyko tego, że filoksera przeżyje u nas jest bardzo duże tym bardziej, że należy brać pod uwagę fakt taki, że wielu z nas uprawia winorośl w tunelach foliowych.

pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 października 2007, 19:08 
Kiper
Kiper

Jakoś mnie nie pasjonuje pościg za coraz nowszymi superodmianami ze wschodu. Tak że nie bardzo tym mnie tym zmartwiłeś.

J

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 października 2007, 20:24 
Kiper
Kiper

delete

Ostatnio edytowano czwartek, 31 stycznia 2008, 23:01 przez Zbyszek1B, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2007, 07:26 
mam prośbę, jak już coś cytujecie w cyrylicy, zróbcie króciutkie tłumaczenie; nie wszyscy mieli szansę uczyć sie ruskiego

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2007, 16:51 
Kiper
Kiper

[quote="zbigu"]mam prośbę, jak już coś cytujecie w cyrylicy, zróbcie króciutkie tłumaczenie; nie wszyscy mieli szansę uczyć sie ruskiego

Zbigu sprobuj tego:
http://babelfish.altavista.com/tr
Dostalem od Daniela (DW). Nie jest to rewelacja, ale zawsze cos :D

Pozdrawiam
Rafal.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2007, 18:14 
Rafał dzięki , ale tłumaczenie za pomocą translatorów może przynieść więcej szkody niż korzyści.

Jak myślę jest tylko jeden sposób aby udowodnić , że filoksera w naszym kraju ma szansę rozwoju. Proszę pokazać w której winnicy ktoś ma z tym świństwem problem. Rozumiem , że nikt za bardzo by się nie przyznawał. Dlatego wystarczy zwykłe zapewnienie, że coś takiego widział na własne oczy.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2007, 20:24 
mistrz
mistrz

Ludzieeeeeeeeeeeeee................!!! Nie prowokujcie losu!!! Przecież współczesna,wszechstronnie wykształcona filoksera czyta nasze forum!!! Po co zapraszać ją,obiecując piekne, zdrowe winnice, sprzyjający klimat, itd. Ona sama nas znajdzie,ale chodzi o to,żeby jak najpózniej...

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2007, 21:22 
Ekspert
Ekspert

Może pogadamy o inwazji szarańczy wędrownej, jest chyba bardziej realna niż ta filoksera! :wink:
(zaraz mi się dostanie że sobie robię j... z tak ważkiego problemu)
Ja się tam nie boję, mam taką glebę że winorośl ledwie daje sobie radę w tym drobniusim piasku a co mówić jakaś tam filoksera :lol:

Ja używam tego do tłumaczenia http://translatica.pwn.pl/?lang=pl lepsze to niż nic

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 października 2007, 22:16 
Ekspert
Ekspert

UWAGA!!!!!
To może być filoksela !!!
Sadzonka gołokorzenna Kieszy - 1 chociaż wypuściła młode latorośle - padła !!!!
Przyczyn nie badałem - więc może to być - FILOKSELA !!!!
STRZEŻCIE SIĘ :!: :!: :!: :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 października 2007, 07:52 
Ekspert
Ekspert

[quote="zbigu"]
Jak myślę jest tylko jeden sposób aby udowodnić , że filoksera w naszym kraju ma szansę rozwoju. Proszę pokazać w której winnicy ktoś ma z tym świństwem problem. Rozumiem , że nikt za bardzo by się nie przyznawał. Dlatego wystarczy zwykłe zapewnienie, że coś takiego widział na własne oczy.

A czytałeś uważnie?
[quote="Heniek"]
...
A w Mierzęcinie Pan Kuleba mówił, że dogrzebał się w archiwach niemieckich, że filokserę zanotowano na jakiejś winnicy koło Nowego Miasteczka (to jest pod Nową Solą)

Heniek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 października 2007, 09:40 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Dyskusja na temat filoksery zabrnęła chyba w ślepy zaułek. Myślę, że możecie dać sobie już spokój, zanim zrobi się z tej dyskusji jakaś zadyma :roll:
Temat został naświetlony wszechstronnie, wypowiedzieli się fachowcy - doktorek, leff i inni, a jak ktoś wierzy w coś jak w harmonię przedustawną, to i zdjęciami z datą i współrzędnymi geograficznymi przekonać się nie da. Ja takich zdjęć na swojej winnicy chyba nie zrobię, prawie wszystkie krzaki mam szczepione - jedynie kilka deserówek rośnie na własnych korzeniach. Jak ktoś wierzy w możliwość wystąpienia filoksery - niech sadzi szczepione, jeśli nie wierzy - nieszczepione. Za kilka - kilkanaście lat okaże się, kto miał rację. (Sądzę, że niezależnie od filoksery warto zapoznać się ze wszystkim, na co wpływ może mieć podkładka, dla mnie to póki co znacznie ważniejsze, niż zabezpieczenie przed filokserą).
To samo dotyczy przecież doboru odmian. Są twardziele, którzy do dziś twierdzą, że vinifer w Polsce uprawiać się nie da. I zupełnie nie przekonuje ich ani 24ha owocująca winnica w Miękini obsadzona wyłącznie viniferami, ani 7ha winnica w Mierzęcinie, ani dziesiątki małych winniczek z Pinot Noir, Gris, Traminerem, Rieslingiem itd.

PS. Madej o filokserze pisze w 1957 roku (Winorośl, wyd. III) w pierwszym zdaniu tak: Ten bardzo groźny szkodnik winorośli dotychczas w Polsce nie występuje, może jednak być do nas zawleczony, toteż należy się z nim zapoznać.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 października 2007, 10:36 
Ekspert
Ekspert

[quote="leff"]Jeżeli przywiozłeś to się pochwal, zrób fotki, będziemy mieć w końcu udokumentowaną filokserę w Polsce.

Tak na marginesie to filokserę może do Polski zawlec każdy i nie tylko ze wschodu. Sadzonki czy łoza sprowadzane z Czech, Słowacji, Niemiec, Austrii i innych państw europejskich są, w równym stopniu jak rosyjskie czy ukraińskie, doskonałym przenośnikiem tej zarazy. Ponadto osoby bywałe w zainfekowanych winnicach (np. winobranie we Francji) również mają duże szanse na jej przywleczenie. Jak bowiem wiadomo, filokserę można z powodzeniem przenieść na ubraniu czy butach.

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 października 2007, 15:30 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"](...) Jak bowiem wiadomo, filokserę można z powodzeniem przenieść na ubraniu czy butach.

Daniel

Można, można.
Wszystko można !!!
Tylko spodni przez głowę się nie da ubrać :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1