Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 20:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 czerwca 2008, 07:27 
Kiper
Kiper

[quote="zbigu"] Nie oczekuj jednak od wszystkich podobnej działalności.

Nie oczekuję od wszystkich, niczego takiego nie napisałem.
Zwracam uwagę na fakt, że straszący filokserą to ci sami co walczą o lepsze jutro polskiego winiarstwa ze skutkiem żadnym.

Pozdrawiam
Tomek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 czerwca 2008, 08:14 
Kiper
Kiper

Przysłuchując się dyskusji pomyślałem, że postaram się zrobić coś mam nadzieje obiektywnego. Po artykule o mączniaku prawdziwym obiecuję napisać obszerny tekst o fillokserze na podstawie tego co o tym gatunku pisze się na całym świecie. To chyba najlepszy sposób aby ostudzić całkowicie niepotrzebne emocję. Przypominam że rolą każdej nauki a szczególnie przyrodniczej jest wątpienie w to co widzimy. stąd tak bardzo potrzrebne sa obiektywne oparte na dowodach statystycznych badania naukowe. To że nam się wydaję iż coś widzimy albo że coś zostało zaobserwowane to wszystko za mało. To trzeba po prostu udowodnić. Jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe publikacje o fillokserze w języku rosyjskim (w angielskim mam już sporo) to bardzo proszę o kontakt

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 czerwca 2008, 11:46 
mistrz
mistrz

Dla osób, które szafują stonką ziemniaczaną w przykładach przypomnienie jak to było z rozprzestrzenianiem się tego owada. Nie od początku uprawy ziemniaka występowała stonka. W Polsce ten problem pojawił się po wojnie.
http://www.iop.krakow.pl/gatunkiobce/default.asp?nazwa=opis&id=60&je=pl
Myślę, że w dobie globalnej wioski (zakupy internetowe, przesyłki kurierskie) tyle czasu na rozprzestrzenianie się filoksery nie będzie trzeba czekać. No i oczywiście jak to ktoś wcześniej zauważył rosnący obszar nasadzeń też będzie miał na to wpływ.
Dlatego lepszy byłby tytuł dla tego wątku nie „filoksera prawda czy mit” ale „filoksera kiedy i w jakim stopniu będzie to stanowiło zagrożenie dla naszych winnic?”

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 czerwca 2008, 20:42 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="alkor"] ...posiadają prawdopodobnie instytuty pracujące nad nowymi odmianami itp. Instytuty takie, z tego co wiem, u nas nawet nie istnieją.
No ja nie mogę!!! A Polski Instytut Winorośli i Wina?! A Jutrzenka?
Na Białorusi, po śmierci Łojki niestety chyba troszkę zmalało zainteresowanie badaczy i instytutów winoroślą. Jakby tak Aleksandr Grigorievich się zainteresował...

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 czerwca 2008, 21:09 
Kiper
Kiper

Skasowany

Ostatnio edytowano piątek, 27 czerwca 2008, 11:43 przez PawelL, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 czerwca 2008, 05:02 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"][quote="alkor"] ...posiadają prawdopodobnie instytuty pracujące nad nowymi odmianami itp. Instytuty takie, z tego co wiem, u nas nawet nie istnieją.
No ja nie mogę!!! A Polski Instytut Winorośli i Wina?! A Jutrzenka?
Na Białorusi, po śmierci Łojki niestety chyba troszkę zmalało zainteresowanie badaczy i instytutów winoroślą. Jakby tak Aleksandr Grigorievich się zainteresował...
Wybacz Macieju, Jutrzenka, Czekoladowa, Iza Zaliwska, Danmarpa Polonia. Ale to chyba rezultaty poczynań zapaleńców amatorów, a nie świadomych prac selekcyjnych biologów, genetyków i innych specjalistów.
To są tylko moje domniemania dlatego tak często używam określeń typu: chyba, prawdopodobnie itp :roll:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 czerwca 2008, 13:15 
Ekspert
Ekspert

[quote="alkor"] Wybacz Macieju, Jutrzenka, Czekoladowa, Iza Zaliwska, Danmarpa Polonia...
...Jadwiga - jedyna polska vinifera.
A tak w ogóle, to żartowałem. Faktycznie zarejestrowaliśmy (chyba) jedną jedyną odmianę - Danmarpę.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 czerwca 2008, 13:51 
Kiper
Kiper

Jest jeszcze 'Triumf' też Urbańskiego, nawet starsza od 'Jadwigi' bo 1888.

J

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2008, 18:05 
Kiper
Kiper

[quote="Maciej"]Jakby tak Aleksandr Grigorievich się zainteresował...

Się zainteresował, sadzą w tym roku 20 ha. Kristaly i Płatowskij.

J

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2008, 18:16 
Ekspert
Ekspert

[quote="leff"][quote="Maciej"]Jakby tak Aleksandr Grigorievich się zainteresował...

Znaczy się czytuje winogrona.org :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2008, 21:19 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"] ...Jadwiga - jedyna polska vinifera.
A tak w ogóle, to żartowałem. Faktycznie zarejestrowaliśmy (chyba) jedną jedyną odmianę - Danmarpę.

Z tego co mi wiadomo to Danmarpa nie została zgłoszona do rejestracji a tylko do ochrony prawnej czy jakoś tak. Tak na wiosnę usłyszałem od osoby z COBORU.

Jeżeli chodzi o filokserę - miałem możliwość zwiedzenia kilku winniczek koło Azowa. W niektórych winniczkach, między innymi u naszego rodaka była filoksera, w innych nie. Zresztą forma liściowa widoczna była tylko na nielicznych krzewach - głównie na podkładkach rosnących w szkółce. Jak było z formą korzeniową nie wiem, w większości z winnic rosły krzewy na własnych korzeniach.

Jeśli Białorusini sadzą aż takie ilości Kristaly i Płatowskij to ciekawe skąd mają sadzonki. Bo Płatowskij dopiero od niedawna jest w obrocie a w Nowoczerkassku filokserę mają w dość dobrej kondycji.

pozdrawiam
Zdzich

PS. Przepraszam wszystkich chętnych do przetestowania filoksery w naszych warunkach - chciałem sprowadzić sadzonki od naszego rodaka niestety wszystkie sadzonki jakie będzie robić w przyszłym roku ma już sprzedane.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 września 2008, 21:21 
Kiper
Kiper

Z Nowoczerkasska.

J

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 września 2008, 08:11 
Ekspert
Ekspert

[quote="leff"][quote="Maciej"]Jakby tak Aleksandr Grigorievich się zainteresował...

A może sadzonki już zakupili? :wink: :wink:
http://forum.vine.com.ua/showthread.php ... #post28975
"Здравствуйте!
Я хочу предупредить всех, но особенно - жителей северных территорий, слабо разбирающихся в сортах и качестве посадочного материала.
Сегодня я была на апробации у одного фермера-виноградаря. Так вот. К нему приехали оптовики и просят срочно выкопать 100 тысяч штук саженцев по 8 рублей за штуку, чтобы вызревание у саженца было хоть две почки. Повезут на север, продадут там прямо сейчас (а что - на севере уже холодно) под видом Талисмана, Лоры ,Аркадии, Виктора и других сортов, любых ,какие спрашивать будут. А вырастет потом Бианка в лучшем случае, а то и Левокумский, а то и вообще неизвестно, что. И торгаши будут говорить - саженцы из Новочеркасска (а откуда еще, если от этого фермера до нас 30-40 км). На мой вопрос: а зачем Вы это делаете, Вы ведь Вы прекрасно знаете, куда пойдут эти саженцы, что люди будут обмануты и т.п., был дан ответ по пунктам :
1. Мне сейчас срочно нужны деньги.
2. Моральный аспект меня не интересует - этим ушлым оптовикам продам не я, так мой сосед.
3. А люди сами дураки, должны понимать, что еще рано саженцы покупать и думать, где и чего они покупают.
Получается, что это все равно произойдет, и я никак не могу повлиять на этот процесс, хотя мне ужасно неприятен такой факт наглого обмана, но я могу только предупредить. Я не знаю, где и в каком конкретном месте это все будет продаваться, но хочу сказать - люди, покупайте саженцы только у известных в виноградарстве людей , лично или по почте, но с рекомендациями от других садоводов, что вот этот продавец меня не обманул. Пересортица бывает везде, но не наглый же обман! Старайтесь не покупать саженцы с машин на рынках и в магазинах. И помните, что нормально вызревшая школка качественных саженцев винограда даже у нас, на юге , выкапывается не раньше начала октября!!! Ну вот и все, что я могу сделать в данной ситуации.
с уважением, СВетлана"
Bo tak na 20 ha to mi wychodzi, że 100 tysięcy sadzonek byłoby w sam raz.

Ostatnio edytowano czwartek, 25 września 2008, 15:16 przez zdzicholo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 września 2008, 09:48 
Kiper
Kiper

Może?

Mieli sadzić w tym roku.

Link wymaga logowania.

J

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 września 2008, 19:36 
Kiper
Kiper

W internecie ukazał się bardzo, bardzo ciekawy tekst o fylokserze autorstwa Pana Wojciecha Bosaka Zachęcam do lektury http://www.vinisfera.pl/wino,420,149,0,0,F,news.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1