Chciałem zapytać szanowne koleżanki i kolegów czy stosowaliście już w praktyce Evasiol na mączniaki ( bo moja wiedza na temat tego środka jest póki co tylko teoretyczna), i co o nim sądzicie. Bo zamierzam zakupić na przyszły sezon albo Evasiol albo Timorex Gold (też ekologiczny bez okresu karencji tak jak wspomniany wyżej Evasiol), tylko nie wiem który z nich lepszy...?

-- niedziela, 26 sierpnia 2018, 21:24 --
Evasiol to naturalny preparat ze skrzypu polnego przeciwko chorobom grzybowym roślin. Jest to preparat prosty i bezpieczny w użyciu, dozwolony do stosowania w uprawach ekologicznych. Wykorzystaj moc leczniczą ziela skrzypu bez konieczności samodzielnego przygotowywania maceratów!
Jakie choroby roślin zwalcza Evasiol?
Evasiol wykazuje lecznicze działanie w przypadku takich chorób roślin jak: parch jabłoni i gruszy, mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, kędzierzawość liści brzoskwini, sucha plamistość liści, septorioza, szara pleśń, zgorzel siewek, septorioza, zgnilizna twardzikowa. Preparat można stosować w uprawie drzew owocowych jak i warzyw.
Zalecane zastosowania Evasiol:
• jabłoń (parch jabłoni, mączniak)
• brzoskwinia (kędzierzawość liści brzoskwini)
• winogrona (drzewnik, mączniak prawdziwy)
• pomidor (sucha plamistość liści, septorioza)
• ogórek (mączniak prawdziwy)
Jak stosować Evasiol ?
Użycie preparatów ze skrzypu polnego jeszcze nigdy nie było takie proste. Wystarczy otworzyć opakowanie środka Evasiol i zawartość 50 ml rozpuścić w 5 litrach wody. Mamy już gotowy preparat do podlewania lub oprysku roślin!
Dawkowanie: 50 ml środka rozpuścić w 5 litrach wody.