Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 01:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 15:41 
mistrz
mistrz

No właśnie tak jak w powyższej informacji na stronie wskazanej przez jokaer, Orvego opisany jest do pomidora i ogórka, zdaje się ,że także dla ziemniaka (w niektórych opisach też występuje). Nie wiadomo jak to wygląda dla winorośli czy tutaj też byłby tylko 1 dzień karencji.

PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 17:49 
Ekspert
Ekspert

garbom napisał(a):
No właśnie tak jak w powyższej informacji na stronie wskazanej przez jokaer, Orvego opisany jest do pomidora i ogórka, zdaje się ,że także dla ziemniaka (w niektórych opisach też występuje). Nie wiadomo jak to wygląda dla winorośli czy tutaj też byłby tylko 1 dzień karencji.
Jak chcemy cos wiedzieć o karencji środka niezarejestrowanego w Polsce na winorośl to albo szukamy danego środka w innym kraju gdzie jest zarejestrowany albo szukamy chociaż po substancjach czynnych użytych w tym środku. Nie sugerujcie się warzywami tam zawsze jest karencja najczęściej kilkudniowa i nie ma to odniesienia do winorośli (wystarczy poczytać ulotki).
A teraz Was rozczaruję tą "ekologicznością" wspomnianego środka, bo Orvego u Słowaków ma na winorośl 35 dni karencji http://www.galati.sk/doc/2016/Pripravky-2016-SK.pdf (Dużo fajnych informacji np na http://www.galati.sk )
Na stronie wskazanej przez jokaer jest do pobrania ulotka i tam też jest napisane o karencji Orvego - 35 dni.

PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 18:03 
mistrz
mistrz

No i niestety karencja Orvego nie daje szans na stosowanie na mączniaka krótko przed zbiorami owoców. :(

PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 19:57 
Ekspert
Ekspert

No i toteż ja poleciałam miedzianem jeszcze teraz, raptem opryskałam trzy rzędy po 25 krzaczków
i zużyłam na to 15 litrów. Ściemniło się i koniec oprysków.

Czyli dobrze mówiłam, 5 l Timorexu u mnie na jeden rządek :eh:

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 20:42 
mistrz
mistrz

Miedzian jest stosowany od dawna (wiem to z forum a nie z autopsji), dziękuję Jolu za przypomnienie. :) Problemem (przynajmniej dla mnie) jest jego karencja-7 dni, dlatego próbuję znaleźć przy Waszej pomocy środek o znacznie krótszym okresie karencji, który można zastosować interwencyjnie w razie nagłej presji mrz. tuż przed zbiorami. :) Nie wiedziałem,że przy jednorazowych interwencyjnych opryskach wychodzi tyle płynu, ponownie dzięki za info. :)

PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 20:46 
Ekspert
Ekspert

Rzekomy atakujacy krocej niż tydzień czy nawet dwa przed zbiorem jest nieszkodliwy dla owoców. Nic nie robisz, po czym zbierasz i oceniasz drewnienie kiedy jest niedostateczne pryskasz ostro miedzią naprzemiennie z alkaliami potasowymi żeby krzewy złapały coś mrozoodpormości.

PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2018, 20:54 
Ekspert
Ekspert

Dokładnie, teraz rzekomy owocom nie szkodzi. To chodzi tylko , żeby krzewy nie straciły liści.
Bo raz, że owoce będą gorszej jakości, a dwa, że mogą pędy nie zdrewnieć i przemarznąć.
Już tak miałam dwa razy i byłam rok w plecy ze zbiorami, bo przemarznięty krzew w nowym sezonie to się odbudowuje, a nie owocuje :lol:

Pisałam w wątku Winobranie 2018, że właśnie zerwałam Acolona, bo go dopadł dość znacznie rzekomy,
owoców garstka, więc nie było sensu trzymać, a krzewy opryskałam Ridomilem.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 11:17 
mistrz
mistrz

No to w razie czego miedzianem go (mrz.) się załatwi jak inne środki takie jak np. Evasiol zawiodą . :)

PostNapisane: wtorek, 11 września 2018, 18:41 
czeladnik
czeladnik

sajko71 napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
Dodaj jeszcze, że opakowanie na 5l kosztuje 17-20zł. Przelicz to sobie np na 50l jak ja zużywam na oprysk. czyli 200zł jeden oprysk. Ekologia kosztuje. :mrgreen:
I to wydatek co 2 tygodnie. :wink:

Zastanawiam się czy inny wyciąg ze skrzypu polnego można zastosować do oprysku. Np zamiast evasiol 50ml zastosować poniższy 500ml lecz dużo tańszy:
https://www.ceneo.pl/37384242#tab=spec
Może ktoś orientuje się czy tym można zastąpić evasiol. Bo jeżeli tak, to jest to dużo wydajniejsza wersja.

jokaer napisał(a):
Dokładnie chodzi o krzem zawarty w skrzypie.
Jeśli ktoś ma " plantację" skrzypu, to sam może robić wyciągi.
Skrzyp najlepiej gotować.
wg dr Różańskiego
Cytuj:
Zioła bogate w krzemionkę nie wystarczy zaparzyć.
Konieczne jest gotowanie surowca przynajmniej przez 10 minut. Krzemionka długo rozpuszcza się w wodzie,
jednakże po przejściu do wyciągu staje się koloidalna i łatwo przyswajalna. Na 1 szklankę wody należy wziąć 1-2 łyżki surowca.

to oczywiście przepis w przypadku zażywania przez ludzi.

Z kolei jeśli chcemy opryskiwać rośliny, to w przepisach ekologicznych były receptury na skrzyp, ale połączony z pokrzywą.
Sam skrzyp wykazuje właściwie parzące dla liści i dodatek pokrzywy to neutralizuje.
I chyba nawet na forum tu było to opisywane.

Tutaj też jest alternatywa:
https://www.aleleki.pl/produkt/16008-du ... wanie.html

Może ktoś stosował/stosuje?

PostNapisane: wtorek, 11 września 2018, 19:29 
mistrz
mistrz

W takim razie spróbuję (dzięki wielkie) wykorzystać podpowiedź kolegi co do tego zamiennika ze skrzypu w przyszłym sezonie. :) Z 500 ml będzie 10 oprysków na cały sezon, a sama cena wraz z ewentualną przesyłką jest do zaakceptowania, a może w aptece też można nabyć ten środek ze skrzypu. :D

PostNapisane: środa, 12 września 2018, 10:42 
nowicjusz
nowicjusz

garbom napisał(a):
W którymś z naszych tematów na forum jackblack wspominał o środku Orvego na mrz. , który ma tylko jeden dzień karencji. Niestety w opisie nie ma on zastosowania do winorośli tylko na warzywa... . :(

ORVEGO
Initium® (300 g/l) =(ametoktradyna)
Dimethomorph (225 g/l)
stężenie 0,1%; 0,4–1,6 l/ha max . 3x karencja 35 dni lnitium®
tworzy trwałą tarczę ochronną poprzez adsorpcję do warstwy woskowej na powierzchni rośliny. Mniej niż 10% substancji aktywnej jest pobierana ,większość
pozostaje na powierzchni liści, gdzie łączy się z warstwą woskową i uwalniana przez długi czas, działa zapobiegawczo.
Pod wpływem wilgoci, np. rosy, Initium®
jest redystrybuowane z kryształów, co
zwiększa skuteczność działania.
Dzięki tej właściwości Initium® ma wyjątkowe działanie zapobiegawcze.

Tekst pochodzi z niemieckiego poradnika BASF dla winiarzy.
Niestety karencja dla winorośli to 35 dni.

PostNapisane: środa, 12 września 2018, 14:51 
mistrz
mistrz

Dzięki za info o karencji, przyjąłem wczoraj strategię walki z mrz. w przyszłym sezonie: najpierw opryski według SNL, a potem profilaktyka w postaci Evasiolu lub innego środka ze skrzypu (korzystając z informacji Józefa ) plus ewentualnie miedzian i mam nadzieje,że będzie lepiej niż w tym roku, gdzie był tylko SNL. :) Zastanawiam się tylko jeszcze czy teraz nie popryskać np. amistarem młode sadzonki częściowo naruszone przez mrz. by zmniejszyć presję patogenu w przyszłym roku? :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1