Teraz jest wtorek, 17 czerwca 2025, 03:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 51  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 25 maja 2011, 16:33 
Ekspert
Ekspert

Macieju,
ja chyba rozumiem o co Ci chodzi. Słowa "eko" i " naturalny" działają na niektórych lekko otumaniająco (delikatnie mówiąc).

Podobną sytuację zauważyłam odnośnie "włókna bambusowego" używanego w ubrankach i pieluszkach dla malutkich dzieci. Sprzedawcy w opisach produktów z dodatkiem tego włókna używają określeń "właściwości antyseptyczne, włókno naturalne, i.t.d.". Zazwyczaj są to wolne tłumaczenia z języka angielskiego. Niestety, to wszystko jest stekiem bzdur, bo "włókno bambusowe" jest włóknem celulozowym powstałym z bambusa w chemicznym procesie hydrolizy celulozy... czyli, najprościej mówiąc, jest to wiskoza z włókna bambusowego. Wszystkie wiskozy są klasyfikowane jako włókna sztuczne (nie mylić z syntetycznymi, bo te powstają z ropy lub węgla!). Polska wiskoza powstaje z celulozy drzewnej, ale u nas nikt tego nie nazywa włóknem sosnowym, świerkowym, czy dębowym, tylko wiskozą.

Wracając do tematu, stosuję w ogrodzie ŚOR o jak najkrótszym okresie karencji mając nadzieję na mniejszą ich szkodliwość dla małego dziecka, bo nigdy nie mam pewności, czy nie zeżre czegoś pod moją nieuwagę. Chcę zminimalizować ryzyko zatrucia.

PostNapisane: środa, 25 maja 2011, 23:10 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
anestle napisał(a):
Musisz pamiętać że tym wielkim koncernom zależy tylko na wyniku finansowym czyli wielkości sprzedaży, niekoniecznie na na zdrowiu i samopoczuciu konsumentów i użytkowników...

Mylisz się bardzo i to zarówno co do szczegółów (wynik finansowy ma bardzo niewiele wspólnego z wielkością sprzedaży) jak i generaliów: każdy koncern działa w kategoriach długookresowych - a w takiej perspektywie sukces może przynieść jedynie uczciwy, porządny biznes oparty na satysfakcji klienta dziś, jutro i pojutrze. W takich koncernach tworzy się całe programy, obsługiwane przez sztab ludzi, w celu pomiaru stopnia satysfakcji klienta i identyfikacji miejsc wymagających poprawy. Po drugie: każdy, kto działa w gospodarce i twierdzi, że zależy mu na czymkolwiek, poza zyskiem, jest niezwykle podejrzany. Albo kłamie, albo jest głupi i za chwilę zbankrutuje. Po prostu nie da się uzyskiwać dobrych wyników finansowych w długim okresie nie dbając o zadowolenie klienta.

kuneg napisał(a):
Macieju,
ja chyba rozumiem o co Ci chodzi.
Podobną sytuację zauważyłam odnośnie "włókna bambusowego"...

To też, ale mam na myśli szerszy aspekt: to, że coś jest całkowicie naturalne albo zupełnie syntetyczne nie ma żadnego związku z tym, czy jest zdrowe, szkodliwe, rakotwórcze, zapobiega rakowi, goi rany czy je wywołuje. Z przyjemnością zwalczam błędne przekonanie, rozpowszechniane uporczywie przez pseudoekologów, że naturalne=dobre, chemia=czyste zło.

Cytuj:
...stosuję w ogrodzie ŚOR o jak najkrótszym okresie karencji mając nadzieję na mniejszą ich szkodliwość dla małego dziecka, bo nigdy nie mam pewności, czy nie zeżre czegoś pod moją nieuwagę. Chcę zminimalizować ryzyko zatrucia.
To zupełnie zrozumiały i logiczny powód. Równie usprawiedliwione było by, gdybyś nie stosowała śor wcale. Tyle, że takie zachowanie ma niewiele wspólnego z racjonalną ochroną winorośli. To po prostu fajna zabawa w ogródek, która może przynieść mnóstwo radości, a do tego jeszcze trochę owoców czy wina.

PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 12:58 
mistrz
mistrz

czy ktoś wie gdzie można dostać Biochikol 02PC ten orginalny w butelkach 1 l za cenę około 50zł. Są w sprzedaży tylko te małe opakowania Substrala i innych drożyzn. Słyszałem że podobno skończyła im się licencja ??? Będą jeszcze sprzedawać ?

PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 15:31 
przedszkolak
przedszkolak

Tez szukam na wszystkie możliwe sposoby
podpowiedz Zbyszka żeby użyć Google-nic nie mogę znaleźć
obawiam się ze Zbyszek zrobił zapas i teraz nie wie ze to co podaje google wszystko jest albo nieaktualne albo brak w magazynie
jak ktoś ma namiary na działające jeszcze źródło tego środka to bardzo proszę o namiary i nawet może być trochę droższy
a co do olejków eterycznych to zamierzam zacząć ich używać
i nie można ich porównywać do typowej "ciężkiej"chemii ogrodniczej bo olejki stosowane w odpowiednich proporcjach są używane do leczenia wew. i zewn. ludzi wiec nie zaszkodzą roślinkom a mogą pomóc
pozdrawiam
Ela

PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 19:42 
Ekspert
Ekspert

Zdanek napisał(a):
czy ktoś wie gdzie można dostać Biochikol 02PC ten orginalny w butelkach 1 l za cenę około 50zł. Są w sprzedaży tylko te małe opakowania Substrala i innych drożyzn. Słyszałem że podobno skończyła im się licencja ??? Będą jeszcze sprzedawać ?

Tu mają cuda na kiju i Biochikol też: http://fhtomczyk.pl/search/?fraza=bioch ... aj+%C2%BB+
Sama u nich kupowałam wczesną wiosną.

PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 22:32 
przedszkolak
przedszkolak

kuneg napisał(a):
Tu mają cuda na kiju i Biochikol też: http://fhtomczyk.pl/search/?fraza=bioch ... aj+%C2%BB+
Sama u nich kupowałam wczesną wiosną.

No to miałaś farta teraz,nie jest tak łatwo
Biochikol 020 PC 1l
42,00 zł
(netto: 38.89)

!!!!!!!!!!!!! produkt niedostępny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pokaż koszyk pokaż koszyk ?

nr katalogowy: 28-01-10
jednostka miary: szt.
waga produktu: 1.2 kg
status produktu: tymczasowy brak na magazynie
stan produktu: nowy
zobacz ceny przesyłek

PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 00:25 
Ekspert
Ekspert

elzunia70 napisał(a):
produkt niedostępny

Widać wszystko już wyszło.

PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 05:18 
przedszkolak
przedszkolak

Niestety :cry:
to co możne zastąpić biochikol?
chodzi mi po głowie coś takiego ,
może ktoś z "chemią za pan brat" to oceni
żeby tak substancję czynną-chitozan 0,2g pozyskać z leków dostępnych w aptece np.
Chitozan FIT C
Olimp Chitosan 60kaps.
rozpuścić w odpowiedniej dawce wody(?) i bezpośrednio po rozpuszczeniu opryskiwać
trochę więcej zachodu ale co to dla "ekologicznych pomyleńców" myślę ze skoro ludziom nie szkodzi to i roślinkom nie powinno tylko czy pomoże? i jakie proporcje
co o tym myślicie?

PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2011, 06:12 
Ekspert
Ekspert

Artykuł na temat Timorexu razem z tabelami porównania skuteczności: http://www.ppr.pl/artykul-timorex-gold- ... zial-2.php

PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2011, 08:48 
mistrz
mistrz

kuneg napisał(a):
Artykuł na temat Timorexu razem z tabelami porównania skuteczności: http://www.ppr.pl/artykul-timorex-gold- ... zial-2.php

Uważaj Gosiu, dwa miesiące temu podaniem tego linka wywołałem kolejną rundę walki o definicję środków ekologicznych :D .
Poważnie mówiąc, tytuł wątka sugeruje, że jest to najlepsze miejsce na przedstawianie informacji o tego typu środkach, moim zdaniem warto je sprawdzić, tym bardziej że Biochikol jest praktycznie niedostepny.

PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2011, 13:34 
Kiper
Kiper

Co masz na myśli pisząc, że Biochikol jest niedostępny: jest wycofany, będzie wycofany czy co z nim nowego?
Stosowałam Timorex na melonach, po jego zastosowaniu znikło zarodnikowanie rzekomego co nie oznacza że pozbyłam się całkowicie infekcji.

PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2011, 13:59 
Ekspert
Ekspert

bombadil napisał(a):
...dwa miesiące temu podaniem tego linka ...
Jakąś pomroczność jasną chyba miałam, że nie zauważyłam :mrgreen:

Zuzanna napisał(a):
Co masz na myśli pisząc, że Biochikol jest niedostępny: jest wycofany, będzie wycofany czy co z nim nowego?
Skończył mu sie okres rejestracji.

PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2011, 14:02 
mistrz
mistrz

Zuzanna napisał(a):

Tak jak poprzednicy, szukałem Biochikolu w sieci oraz w sklepach w okolicy, niestety jest dostępny tylko w formie gotowego, dardzo drogiego preparatu Substrala.

PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2011, 14:34 
Kiper
Kiper

Dziękuję za informacje.
Miałam tego 1 litr , właśnie stosuję przemiennie z innymi zapobiegawczo.

PostNapisane: środa, 27 lipca 2011, 20:02 
nowicjusz
nowicjusz

Maciej napisał(a):
kuneg napisał(a):
...ależ jak najbardziej przyznaję się, że moje podejście do tematu nie jest w 100% ekologiczne.
Pozwolę się sobie nie zgodzić z tą opinią. Ekologia to nie sozologia ani ekozofia. Ekologia bada oddziaływania między organizmami a ich środowiskiem, uwzględniając przy tym ludzi jako organizmy.

Kwestia nomenklatury. Przykład słowa, które zmieniło, a w zasadzie poszerzyło swoje pierwotne znaczenie. I prawie wszyscy, poza nielicznymi wyjątkami rozumieją o co chodzi. Zważ, że w Polsce oficjalnie mówimy o rolnictwie ekologicznym, mamy produkty wytworzone metodami ekologicznymi. Z drugiej strony mamy np. herbatę ziołową, która de facto nie jest herbatą lub kawę zbożową, która nie zawiera kawy.
Macieju, a tymi ekologicznymi preparatami, których skuteczność opiera się wyłącznie na wierze stosujących ich naiwniaków, a do tego nie potwierdzona jest przez żadne badania, to też troszkę nie tak, jak Ci się wydaje.
Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 51  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1