Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 19:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 17 lipca 2021, 10:42 
czeladnik
czeladnik

PW zastosowany gdy większość odmian miała kilka liści. Odmiany z późnym startem zostały dopryskane.
Kolejny oprysk po kwitnieniu, mała część podczas kwitnienia. Dwa kolejne opryski po większych ulewach. Oprysk na wszystkie odmiany identyczny.
Trzy odmiany reagują negatywnie: Garold, Krasa Bałok i Liwia, lecz to nadal do obserwacji, szukanie innego czynnika.
Stosuję dawki maksymalne 1,8-2%, po których nie widać uszkodzeń na liściach. Powyżej podanych dawek liście są poparzone, szczególnie gdzie zamiast mgiełki pryśnie się mocniej i ciecz ścieknie.

W ubiegłym roku najbardziej podatne na MRZ były Kiszmisz Łucz. i Siegerrebe. Wówczas opryskałem dopiero w połowie lipca, gdy MRZ był obecny na liściach.
Na dzisiaj nie ma infekcji MRZ na podanych odmianach, lecz może to również wynikać z nabytych doświadczeń i:
- opóźnionego startu wiosny - krótszy okres wegetacji i rozwoju mączniaków
- znaczniejszego przerzedzenia latorośli - przewiew
- zastosowania turbiny, która dużo dokładniej i szybciej rozpyla drobinki
Po ubiegłorocznych doświadczeniach wynika, że PW pomaga utrzymać w zdrowiu krzewy podczas widocznej infekcji, lecz nie wysuszy dużej grzybni po pierwszym oprysku a dopiero po trzech w maksymalnych dawkach w niedługich okresach czasu. Małe infekcje wysusza.
Obecny rok to działanie prewencyjnie, aby nie pozwolić rozwinąć się grzybni. Do końca sezonu jeszcze ponad 2 miesiące, więc w październiku będzie czas na wnioski.

PostNapisane: sobota, 17 lipca 2021, 11:39 
mistrz
mistrz

W poprzednich latach bardzo dokuczała mi szara pleśń. W tym roku do każdego oprysku (siarka, OW, HT) dodaje ok. 30% wyciąg z pokrzywy. Były prowadzone badania na fasoli, gdzie wykazano ponad 70% skuteczność oprysków z 2% wyciągu pokrzywy w walce z szarą pleśnią.
20 litrowe wiadro wypełniam do 3/4 ściętą pokrzywą, zalewam zimną wodą do pełna i po ok 24 godzinach daję 5 dm3 do 15 dm3 opryskiwacza. Nie ma żadnych oznak poparzeń przy takim stężeniu wyciągu, a grona są wyjątkowo zdrowe w tym roku.
Rombika już podskubuję, Szarada prawie w całości wybarwiona. Zapowiada się b. dobry rok.

PostNapisane: sobota, 17 lipca 2021, 12:12 
mistrz
mistrz

Łukasz oprysk PW dajesz 1,8-2%?
Ja znalazłem i stosuję stężenie 0,2% - 2 ml PW na 1 litr cieczy roboczej.

Krzysztof

PostNapisane: sobota, 17 lipca 2021, 12:39 
czeladnik
czeladnik

krzysztof1970 napisał(a):
Łukasz oprysk PW dajesz 1,8-2%?
Ja znalazłem i stosuję stężenie 0,2% - 2 ml PW na 1 litr cieczy roboczej.

Tak stosuję maksymalnie 2%, 200ml na 10L opryskiwacza.
W poprzednim roku, gdy MRZ pojawił się zacząłem "książkowo" od 0,3%, lecz grzybnia lekko zareagowała. Później były próby 1%, 2% i 3%. Im większe stężenie tym lepsze efekty. Przy 3% nie polecam, efekt jak opisałem powyżej - liście popalone.
Przy większym stężeniu liście mają dodatkową dawkę łatwo przyswajalnego wapnia.

PostNapisane: sobota, 17 lipca 2021, 13:16 
mistrz
mistrz

Dzięki :clap:
Też mi się wydawało to stężenie niskie. Ale nie chciałem się wymądrzać bo informacje miałem, że 0,2%. Jutro prysnę 2%.

Krzysztof

PostNapisane: sobota, 17 lipca 2021, 14:35 
czeladnik
czeladnik

Propionian wapnia 1kg w proszku, ma trwałość ponad 4 lata. Przepis:
PW propionian wapnia 150gr i 2ml octu 10% i 1L deszczówki. Ja robię wszystko razy cztery i trzymam w zbiorniku (opisz aby ktoś z domowników...).
Gotową ciecz zmieszać w stężeniu 0,2% do 2% na każdy litr deszczówki w zależności od potrzeb czyli 2ml do 20ml/1L.
Co do dawki 2% niech każdy sprawdzi wcześniej jeden krzew, aby nie było pretensji. Każdy ma inny opryskiwacz, rozpylacz czy metodę pryskania.
Przed samym pryskaniem wstrząsaj zbiornikiem opryskiwacza a najlepiej wlej trochę deszczówki, później gotowy PW i dopiero dopełnij deszczówką. Moja turbina po wlaniu do zbiornika część wlewa się do rurki dyszy, czego już nie wymiesza się - można popalić krzewy. Na początku używania turbiny pobielilem siarką jeden krzew i lekko poparzyło.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 17 lipca 2021, 15:46 
mistrz
mistrz

Oprysk robisz sam. Ważne jest pH końcowe przygotowanego roztworu. Aby preparat był stabilny pH powinno wynosić 6. Ja zamiast deszczówki używam wody demineralizowanej. Przed rozpoczęciem oprysku winorośli pierwszą partię "wydmuchuje" na trawę.

Krzysztof

PostNapisane: sobota, 17 lipca 2021, 17:22 
Kiper
Kiper

Dzięki, czyli rozumiem PW spożywczy spokojnie będzie ok, bo do tej pory od kredy jechaliśmy …

PostNapisane: sobota, 17 lipca 2021, 18:56 
Ekspert
Ekspert

Józef dzięki.
Zerknęłam do swoich notatek i okazuje się, że ja też pryskałam PW w ub roku 20ml/1 l .
I nic nie spaliłam tzn, przy okazji nie uszkodziłam liści.
Zamierzam opryskać w najbliższym czasie i dorzucę jeszcze magnezu z uwagi na te deszcze.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: poniedziałek, 19 lipca 2021, 10:20 
mistrz
mistrz

A jak wygląda skuteczność PW na mączniaka prawdziwego i szarą pleśń?

Krzysztof

PostNapisane: poniedziałek, 19 lipca 2021, 10:41 
czeladnik
czeladnik

Jozef napisał(a):
PW propionian wapnia 150gr i 2ml octu 10% i 1L deszczówki. Ja robię wszystko razy cztery i trzymam w zbiorniku (opisz aby ktoś z domowników...).
Gotową ciecz zmieszać w stężeniu 0,2% do 2% na każdy litr deszczówki w zależności od potrzeb czyli 2ml do 20ml/1L.
Co do dawki 2% niech każdy sprawdzi wcześniej jeden krzew, aby nie było pretensji. Każdy ma inny opryskiwacz, rozpylacz czy metodę pryskania.
Przed samym pryskaniem wstrząsaj zbiornikiem opryskiwacza a najlepiej wlej trochę deszczówki, później gotowy PW i dopiero dopełnij deszczówką. Moja turbina po wlaniu do zbiornika część wlewa się do rurki dyszy, czego już nie wymiesza się - można popalić krzewy. Na początku używania turbiny pobielilem siarką jeden krzew i lekko poparzyło.

Znalażłem taki oto tekst:
https://www.wykop.pl/wpis/31420535/wita ... -ogordnic/

"Ponieważ właściwości grzybobójcze ma jedynie niezdysocjonowany kwas propionowy musi istnieć pewność, że ciecz do oprysku ma pH poniżej 7. Dlatego oprysk musi być sporządzany na deszczówce"

Więc mówiąc o szkodliwości nie mówimy juz o propionianie wapnia ale o kwasie propionowym.

PostNapisane: poniedziałek, 19 lipca 2021, 16:42 
czeladnik
czeladnik

krisu09 napisał(a):
Jozef napisał(a):

Znalażłem taki oto tekst:
https://www.wykop.pl/wpis/31420535/wita ... -ogordnic/

"Ponieważ właściwości grzybobójcze ma jedynie niezdysocjonowany kwas propionowy musi istnieć pewność, że ciecz do oprysku ma pH poniżej 7. Dlatego oprysk musi być sporządzany na deszczówce"

Więc mówiąc o szkodliwości nie mówimy juz o propionianie wapnia ale o kwasie propionowym.

Zgadza się. Dzięki za doprecyzowanie.
W linku efsa, który zamieściłem są badania nad e280 kwas propianiowy, e281, e282 prioponian wapnia i e283.
Powyższe "e" zaliczane są do jednej grupy, jako dodatki antypleśniowe do żywności i uznane za bezpieczne, a szczególnie brak efektów mutagennych o których mowa. Nie są także szkodliwe dla środowiska i szybko biodegradowalne.
Krowa tworzy podczas przeżuwania ponad 1kg kwasu propionowego dziennie i żyje:-)
Konkluzje owej grupy takie same.
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3779

PostNapisane: poniedziałek, 19 lipca 2021, 16:59 
czeladnik
czeladnik

krzysztof1970 napisał(a):
A jak wygląda skuteczność PW na mączniaka prawdziwego i szarą pleśń?
Na MP nie zaobserwowałem pozytywnych skutków.
Od czasu gdy wykopałem Kodriankę, to nie widziałem szarej pleśni. Może to być także skutek PW, lecz trudno wyrokować. Propioniany ogólnie mają działanie antypleśniowe. Czy dotyczy to także Szarej Pleśni pomimo nazewnictwa? Trzeba testować.
Gdy pojawi się SzP to sprawdzę efektywność. Jakby ktoś miał SzP to niech podzieli się efektami.

PostNapisane: poniedziałek, 19 lipca 2021, 19:40 
mistrz
mistrz

U mnie SzP raczej będzie, w 2020 była. Na koniec sezonu powiem jak działa PW.

Krzysztof

PostNapisane: czwartek, 22 lipca 2021, 07:37 
Ekspert
Ekspert

piterAdam napisał(a):

Testuję różne formuły oparte o receptury publikowane na forum ogrodniczym od 2016 roku, ze zmiennym szczęściem.

HT - nie udało mi się opracować formuły/stężenia wykazującej zadowalającą skuteczność w zwalczaniu MP/MRZ. Moje wnioski są tutaj zbieżne z wnioskami Józefa.

IF – nie podjąłem stosowania ze względu na złe doświadczenia ze stosowaniem krochmalu jako dodatku do oprysków.

W przypadku PW, KSM – poszedłem w kierunku łączenia PW z sorbinianem potasu, w jednym zabiegu, zamiast stosowania formuły KSM.
W tym roku stosowałem formułę o następującym składzie:
PW 0.2-0.3 %
Sorbinian potasu 0.3–0.4 %,
Siarczan magnezu 0.2-0.3% (obniża fitotoksyczność oprysku),
0.2 % witamina C, dla obniżenia ph cieczy roboczej (mam wodę ze studni o bardzo wysokim ph),
adjuwant protector: 0.05% (5 ml na 10l oprysku)
można dodać 0.3% lecytyny, sprawi to że oprysk dłużej będzie utrzymywał się na liściach, ponosząc skuteczność.

Całość tworzy mieszaninę o wystarczającej stabilności dla przeprowadzenia oprysku.

Formuła tak okazała się być całkiem skuteczna w zwalczaniu MP/MRZ na liściach. Moim zdaniem bardziej skuteczna od samego Serenade. Przy czym efekt zapobiegania nowym infekcjom jest znacznie silniejszy w odniesieniu do MP. W tym roku nie miałem praktycznie MP na odmianach węgierskich z amurem które normalnie lubią złapać MP na liściach mniej więcej od drugiej połowy Sierpnia.
Trudno mi powiedzieć na ile zabieg taki okaże się skuteczny w przypadku głębokiej infekcji MP na łodygach.
Staram się nie pryskać sorbinianem potasu owoców. Na owocach przeciwko szarej pleśni po jednym zabiegu switchem po kwitnieniu, wystarcza jeden zabieg PW + serenade. Tyle że u mnie na glinie presja szarej pleśni nie jest wysoka.

Zaciekawiło mnie to łączenie PW z sorbinianem potasu.

Pozdrawiam- Jola.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1