Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 11:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 51  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2021, 23:41 
przedszkolak
przedszkolak

Dziękuję za poinstruowanie :wink:
Temat szeroki, który mnie bardzo interesuje. Myślę, że można tu czerpać z wszelkich "nurtów" ogrodnictwa ekologicznego w jakimś stopniu, ale z głową.

W ubiegłym roku zakładałem niewielki sad / jagodnik / winnicę. Przez brak czasu nie zdążyłem w 2 pasach pomiędzy drzewkami owocowymi wysiać trawy i dość mocno zarosło to chwastami. Teraz znowu długo zbierałem się do oprysku na mszyce i jedyne co zrobiłem to w wolnej chwili posypałem większe kolonie mączką bazaltową, którą miałem pod ręką. Co ważne w tej sprawie - kilka dni temu pojawiła się przy mszycach duża ilość biedronek. Nie wiem z czego to wynika, ale być może właśnie z tych chwastów, jednak kilka metrów dalej mam wysianą sporą łąkę kwietną, więc w tym też można upatrywać zachęty. Tak czy tak bioróżnorodność (w różnym zakresie i doborze roślin) ma znaczenie.

W przypadku np. upraw warzyw nie mam specjalnego problemu ze ślimakami, choć jedyne co wysypuję przeciwko nim to mączka bazaltowa / popiół i to w niewielkiej ilości. Sąsiedzi wysypują masę niebieskich granulek i ciągle mają problem. U mnie tylko po większych ulewach uda im się coś nadgryźć. Myślę, że mają na to wpływ przede wszystkim ptaki. Obserwowałem z synkiem jak kos zbiera ślimaki. Najpierw przylatuje do wodopoju a przy okazji złapie kilka ślimaków. To taki mały off top. Mam świadomość, że nie wszystkie choroby da się "uregulować" w sposób naturalny, ale przy odpowiedniej agrotechnice, współpracy z naturą można mieć nieco łatwiej, choć nie wiem czy słowo łatwiej w tym przypadku jest w punkt :D

PostNapisane: środa, 7 lipca 2021, 05:03 
Kiper
Kiper

Na ślimaki dobrze działają rozsypane fusy z kawy, a także pokruszone skorupki jajek. Omijają takie uprawy.

PostNapisane: piątek, 9 lipca 2021, 10:30 
Ekspert
Ekspert

Przedwczoraj wykonałam oprysk glukonianem miedzi przeciw m.rzekomemu.
Na ulotce jest informacja, że można stosować dla winorośli.

Owszem podziałało na grzyba, ale nie mogę stwierdzić czy podziałał ten preparat czy podziałało słońce i upał.
Trzeba jednak więcej zabiegów w różnych warunkach wtedy będzie można stwierdzić z całą pewnością o skuteczności.

Podawałam już linki do poczytania tutaj post244400.html#p244400

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 9 lipca 2021, 11:44 
mistrz
mistrz

Poszperałem o tym specyfiku troszkę i faktycznie, okazuje się, że można osiągnąć podobną efektywność co i przy wodorotlenku miedzi. Dobra wiadomość, to że chitozyna też dobrze działa, a pewnie formulacja rozszerzona jeszcze lepiej (kompleks COS-OGA).
Cały raport tu:
https://www.researchgate.net/publicatio ... wny_mildew

A podsumowując. Skuteczność względem miedzi tradycyjnie stosowanej do oprysków na liściach i na gronach:

glukonian miedzi: 110% 100%
chitozyna: 65%. 90%

Przyszły sezon będzie pod znakiem glukonianu miedzi :)

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2021, 07:14 
czeladnik
czeladnik

https://www.weinobst.at/dam/jcr:295a955 ... 6-2016.pdf

Z powyższej publikacji wynika spora fitotoksyczność glukonianu, który powoduje wyrażnie mniejszą masę gron. Dodatkowo w winie i soku notuje się najwyższą pozostałość miedzi.
W mojej ocenie ten glukonian wypada cienko.

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2021, 08:46 
Ekspert
Ekspert

Wrzuciłam do translatora, przeczytałam i nigdzie się nie doczytałam tego co Ty piszesz w sposób tak jednoznaczny :shock:

Dodam, że badanie robiono trzy tygodnie po opryskach: grupa potraktowana tlenochlorkiem miedzi, glukonianem miedzi i kontrolna bez miedzi.
W ostateczności napisano i cytuję :

Cytuj:
ItteILUNGEN KLOSTERNEUBURG 66 (2016):106-112KOVAČIČ et al.--- 110 ---zastosowanie 6000 g Cu++ na ha i sezon nie stanowi zagrożenia dla przestrzegania prawnego limitu pozostałości Cu w winie. Jedynym problemem powinna być potencjalna fitotoksyczność miedzi układowej, która według naszych obserwacji może opóźniać wzrost winorośli i rozwój jagód. Wpływ miedzi na środowisko w uprawie organicznej winorośli można by zmniejszyć dzięki nowym formom miedzi, a w konsekwencji zmniejszyć pozostałości miedzi w glebie i roślinach. Po całym sezonie stosowania nowych preparatów podobnych do glukonianu Cu w ilości 6 kg Cu++/ha/sezon nie oczekujemy wzrostu zawartości pozostałości Cu w winie.

Te 6kg miedzi dotyczy właśnie glukonianu miedzi.

Gdzie piszą o trującym działaniu tego związku :?: po za wpływem na wielkość jagód i wzrost winorośli.
Piszą, że może mieć wpływ fitotoksyczny.

Stwierdzono:

Cytuj:
Liście potraktowane działającym ogólnoustrojowo glukonianem Cu zgromadziły mniej Cu niż liście potraktowane tlenochlorkiem Cu. Spodziewaliśmy się odwrotnego wyniku. Głównym powodem może być wyższy wskaźnik translokacji z liści do innych tkanek winorośli.

Cytuj:
Ochronę winorośli miedzią przeprowadzono w dwóch formach: (a) tlenochlorek Cu 35% (Cupra blue Z) oraz (b) glukonian Cu 8% (Labicuper) w dawce 6 kg Cu++/ha/sezon (maksymalna dawka w ekologicznej uprawie winorośli w Słowenii) w porównaniu z kontrolą (c) z fungicydami niezawierającymi miedzi. Doświadczenie założono jako losowy system blokowy z czterema powtórzeniami (260 roślin na powtórzenie; 650 m2). W czasie dojrzewania winogron do każdej iteracji wybrano losowo pięć winorośli, aby ocenić plon (liczbę i wagę winogron). Analizowano zawartość miedzi w liściach, moszczu winogronowym i winie. Wydajność na winorośl została zmniejszona dzięki zastosowaniu Labicuper. Największą zawartość Cu stwierdzono w winoroślach traktowanych tlenochlorkiem Cu w liściach (2601 mg/kg) iw soku (8,25 mg/l), natomiast w winoroślach traktowanych Labicuperem (18,75 mg/kg). kg) znaleziono w skórkach jagód. W soku z winogron macerowanych stwierdzono niską zawartość Cu. Zawartość miedzi w winach butelkowanych po wszystkich zabiegach była znacznie poniżej 0,25 mg / l (dopuszczalna wartość graniczna 1 mg / l).

Na zawartość miedzi wpływ ma: przebieg pogody, opady oraz sposób prowadzenia winnicy, brak zadarnienia podwyższa stężenie.

Ja opryskałam na razie dwa razy i przyjęłam dawkę 1800 ml/ha na 500 litrów wody czyli 3,6 ml na 1l.
Ciekawa jestem bardzo, aczkolwiek nie bardzo będę miała z czym porównać, chyba tylko ze wspomnieniami, jakie jagódki były w ub roku.

edit Największą zawartość stwierdzono, nie w winie i soku tylko w skórkach. Natomiast w soku macerowanym niską zawartość.

No chyba, że ja juz nie umiem czytać :shock:

Pozdrawiam- Jola.

Ostatnio edytowano piątek, 16 lipca 2021, 09:03 przez jokaer, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2021, 08:56 
mistrz
mistrz

Wpływ na wielkość jagód i wczesność, wydaje się istotną sprawą.
Ciekaw jestem obserwacji forumowiczów w tym względzie.
Ktoś oprócz Joli nabył i stosuje na winnicy?

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2021, 11:26 
czeladnik
czeladnik

Jolu, nie wiem czemu tak mocno stajesz w obronie glukonianu ale z cytowanej publikacji (Pertot et al. ,2002 and 2006;Juang (...) wynika ze glukonian miedzi jest fitotoksyczny.
W swoim poprzednim poście nie wspomniałem ani słowem o "trującym" działaniu miedzi.Nie ma tez nic o tym trującym działaniu w cytowanej publikacji. Ale chyba doskonale zdajemy sobie sprawę o toksyczności dla gleby oraz jakie spustoszenie w organiźmie człowieka potrafi wywołać nadmiar miedzi. Jeśli o tym nie wiesz mogę tu powrzucać troche informacji. Dobrze że ciągle szukamy, ale świadomość sporych pozostałości w soku, owocach czy winie poprostu jest dla mnie nie do przyjęcia. Sądzę ż gdyby na produktach owocach i winie wpisywano tabelkę z pozostałościami fungicydów w tym związków miedzi, to coś wreszcie by ruszyło. Uświadomiony konsument niech sam wybierze czy chce się tą miedzią szprycować Niech wie co je/pije.
Ps
Pisząc o najwiekszej zawartości miedzi w soku po stosowaniu glukonianu miałem na myśli tabele 2
W roku 2012 to właśnie sok z gron opryskiwanych glukonianem zawierał najwięcej pozostałości miedzi.

-- piątek, 16 lipca 2021, 11:26 --

jokaer napisał(a):
Cytuj:
Czy próbowałaś PW stosować z protektorem, mydłem czy innym płynem?

Dodaję Protectora. Nie mam czasu na gotowanie krochmalu.
Teraz jak nie pada to jakiś inny adiuwant dałam,
żeby z kolei nie zakleić tych moich dobroczynków :roll:

Ja już wspominałam mam w tym roku dość zapuszczoną winnicę.
Tak gdzie są owoce to jest ogarnięte, ale reszta to...
Przycinałam Gewurztraminera i co przycięłam to pryskałam tym PW.
Raz pół rządku zostawiłam specjalnie, żeby zobaczyć czy sam upał go upali.
Nie. Natomiast po oprysku kłaczki spalone.

A co do genotoksyczności propionianu wapnia - do wiadomości:
https://www.researchgate.net/publicatio ... llium_cepa

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2021, 11:31 
Ekspert
Ekspert

Krisu, przepraszam, nie, tak to może wyszło, ale suma summarum :wink: , wychodzi na to, że w winie i tak tej miedzi jest mniej.
No i do gleby się tyle nie dostaje, bo jednak dawka jest mniejsza.

Na stronie tego środka Activicur, który kupiłam jest informacja , że ten środek nie powoduje fitotoksyczności
w przeciwieństwie do innych.
A tym artykule jest wymieniony inny środek.
To tak po prawdzie, trzeba by zrobić takie badania w stosunku do tego środka Activicura.
Albo piszą prawdę, albo nie :?

No i ciekawi mnie jeszcze kwestia taka. Mianowicie oni podają, że ten Activicur działa przez 12 dni.
Co z tą miedzią po 12 dniach? ja nie wiem .

No i to mnie ciekawi
Cytuj:
Na dostępność miedzi (Cu) wpływają również jony antagonistyczne: wysoka zawartość azotu i fosforu utrudnia wchłanianie miedzi, a nadmiar cynku lub manganu może nasila niedobór jonów miedzi.

A ci od tego Activicura zalecają stosowanie tego środka razem z takim środkiem cynkowo manganowym Adimel.

Ciekawe jest również z kolei u mnie to, że w połowie winnicy mam bardzo dużo fosforu. Tak przynajmniej wyszło w badaniach.
Może ten fosfor blokuje miedź i stąd ta część winnicy bardziej choruje? Nie wiem :?
Tak sobie pomyślałam, że ten glukonian to nie będzie taki zły i trzeba go wypróbować.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2021, 12:02 
czeladnik
czeladnik

Jak widzisz, stosujemy środki o których wciąż mało mało wiemy. Dziekuje że szukasz, a szukasz mocno co widać na forum. Ja też szukam jakiegoś panaceum na rzekomego, ktory w mojej lokalizacji jest najgorszą bolączką. Moim celem nie jest wino lecz produkty nie zawierające alkoholu wiec np wprost wyciśnięty sok z gron pokrytych warstewką miedzi, zależnie od terminu oprysku, adiuwantów, postaci miedzi itp i tak da pewną ilość związków miedzi w produkcie.
Jola, nie ustawaj, szukaj dalej.

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2021, 16:56 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:

Nic mi to nie mówi. W tym sensie, że nie wiem jak to działa na winorośl.
W tym roku nie stosowałam, bo nawet nie mam kiedy.

:arrow: Propionian wapnia

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2021, 17:39 
czeladnik
czeladnik

krisu09 napisał(a):

Co do genotoksyczności propionianu wapnia...

Z racji, że używam PW propionian wapnia od zeszłego roku a unikam mankozebu, miedzi w każdej postaci i innych mocniejszych specyfików to nawet nieszkodliwy PW starałem się wnikliwie sprawdzić.
Na obecny stan wiedzy nie zgodzę się z sugestią, że PW jest genotoksyczny na człowieka czy winorośl.

Zamieściłeś link do badania Pani profesor na temat:
Evaluation of genotoxic effects of sodium propionate, calcium propionate and potassium propionate on the root meristem cells of Allium cepa
Dotyczy to genotoksyczności merystemu (powstawania komórek twórczych) korzeni cebuli.

Tutaj masz dopuszczenie w USA, ichniejsza FPA:
https://www.fda.gov/media/132886/download
Poczytaj jak badano Propionian Wapnia, wstrzykiwali, podawali doustnie myszom, chomikom, świniach, królikach i innych. Sprawdzali pod kątem genotyczności, toksyczności, neurotoksyczności i innych.

Tutaj masz Europejski Urząd ds Bez. Żywności:
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3779
Konkluzja ogólna:
Panel EFSA ANS przedstawia opinię naukową dotyczącą ponownej oceny bezpieczeństwa kwasu propionowego (E 280), propionianu sodu (E 281), propionianu wapnia (E 282) i propionianu potasu (E 283), które są dopuszczone jako dodatki do żywności w UE i zostały wcześniej ocenione przez SCF i JECFA. JECFA ustalił ADI na poziomie "nie ograniczonym". SCF stwierdził, że propionian potasu może zostać dodany do wykazu środków konserwujących i ustalił ADI na poziomie "nieokreślonym". Propioniany są substancjami naturalnie występującymi w normalnej diecie. Panel uznał, że hiperplazja żołądka leśnego zgłaszana w długoterminowych badaniach u gryzoni nie jest istotnym punktem końcowym dla ludzi, ponieważ u ludzi nie występuje ten organ. W oparciu o odnotowaną obecność odwracalnej rozproszonej hiperplazji nabłonka w przełyku panel uznał, że wartość LOAEL dla 90-dniowego badania na psach wynosi 1 % kwasu propionowego w diecie, a wartość NOAEL - 0,3 % kwasu propionowego w diecie. Panel uznał, że nie ma obaw w odniesieniu do genotoksyczności i rakotwórczości. Panel stwierdził, że obecna baza danych nie pozwala na wyznaczenie ADI dla kwasu propionowego - propionianów. Ogólne średnie i 95 percentylowe narażenie na działanie kwasu propionowego - propionianów wynikające z ich stosowania jako dodatków do żywności (główny czynnik narażenia) wynosiło odpowiednio 0,7-21,1 i 3,6-40,8 mg/kg masy ciała/dzień. Panel zauważył, że stężenie wywołujące efekt w miejscu kontaktu w 90-dniowym badaniu na psach (1 % kwasu propionowego w diecie) jest trzykrotnie wyższe niż stężenie kwasu propionowego - propionianów w żywności na najwyższym dozwolonym poziomie, i stwierdził, że w przypadku żywności w postaci, w jakiej jest spożywana, maksymalne stężenia kwasu propionowego i jego soli przy ich obecnie dozwolonych zastosowaniach i poziomach stosowania jako dodatków do żywności nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa.

I to jest nt spożywania a nie nt pryskania. Zatem jest to środek bezpieczny na obecny stan badań i dostępnej wiedzy.

Są nowe badania, że proponiany mogą powodować cukrzycę (lecz po zjedzeniu), co przy ilości spożywanego chleba, ciast przez społeczeństwo może potwierdzać, że jest jednym z czynników dokładającym się na choroby cywilizacyjne.

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2021, 19:16 
czeladnik
czeladnik

Łukqsz, celne podsumowanie. Opowiedz prosze coś o dawkach, częstotliwości i ilości zabiegów. No i na jakich odmianach (w domyśle mam najbardziej podatne uprawiane u ciebie) podziałało i z jakim skutkiem. Oprysk prewencyjny czy interwencyjny?

PostNapisane: sobota, 17 lipca 2021, 08:29 
Ekspert
Ekspert

Józefie, byłbyś w stanie napisać jak wyglądały w tym sezonie Twoje działania?
Ile razy opryskiwałeś PW i kiedy?

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: sobota, 17 lipca 2021, 09:30 
mistrz
mistrz

W tym roku używam PW od początku czerwca. Pierwszy oprysk 6-8 liści; roztwór 0,2%. Kolejne opryski przed i po kwitnieniu siarka i miedź. W trakcie kwitnienia Serenade. Teraz w odstępach tygodniowych do końca sezonu PW prewencyjnie oraz Lecitec. Jak będą pojawiać się oznaki wegetacji grzyba będę stosował interwencyjnie IF sam lub IF + KSM. Jak na razie czysto. Jak PW, IF i KSM się sprawdzą to w przyszłym sezonie zrezygnuję z siarki i miedzi.

Krzysztof

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 51  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1