krisu09 napisał(a):
A co do genotoksyczności propionianu wapnia - do wiadomości:
https://www.researchgate.net/publicatio ... llium_cepaCo do genotoksyczności propionianu wapnia...
Z racji, że używam PW propionian wapnia od zeszłego roku a unikam mankozebu, miedzi w każdej postaci i innych mocniejszych specyfików to nawet nieszkodliwy PW starałem się wnikliwie sprawdzić.
Na obecny stan wiedzy nie zgodzę się z sugestią, że PW jest genotoksyczny na człowieka czy winorośl.
Zamieściłeś link do badania Pani profesor na temat:
Evaluation of genotoxic effects of sodium propionate, calcium propionate and potassium propionate on the root meristem cells of Allium cepa
Dotyczy to genotoksyczności merystemu (powstawania komórek twórczych) korzeni cebuli.
Tutaj masz dopuszczenie w USA, ichniejsza FPA:
https://www.fda.gov/media/132886/downloadPoczytaj jak badano Propionian Wapnia, wstrzykiwali, podawali doustnie myszom, chomikom, świniach, królikach i innych. Sprawdzali pod kątem genotyczności, toksyczności, neurotoksyczności i innych.
Tutaj masz Europejski Urząd ds Bez. Żywności:
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3779Konkluzja ogólna:
Panel EFSA ANS przedstawia opinię naukową dotyczącą ponownej oceny bezpieczeństwa kwasu propionowego (E 280), propionianu sodu (E 281), propionianu wapnia (E 282) i propionianu potasu (E 283), które są dopuszczone jako dodatki do żywności w UE i zostały wcześniej ocenione przez SCF i JECFA. JECFA ustalił ADI na poziomie "nie ograniczonym". SCF stwierdził, że propionian potasu może zostać dodany do wykazu środków konserwujących i ustalił ADI na poziomie "nieokreślonym". Propioniany są substancjami naturalnie występującymi w normalnej diecie. Panel uznał, że hiperplazja żołądka leśnego zgłaszana w długoterminowych badaniach u gryzoni nie jest istotnym punktem końcowym dla ludzi, ponieważ u ludzi nie występuje ten organ. W oparciu o odnotowaną obecność odwracalnej rozproszonej hiperplazji nabłonka w przełyku panel uznał, że wartość LOAEL dla 90-dniowego badania na psach wynosi 1 % kwasu propionowego w diecie, a wartość NOAEL - 0,3 % kwasu propionowego w diecie. Panel uznał, że nie ma obaw w odniesieniu do genotoksyczności i rakotwórczości. Panel stwierdził, że obecna baza danych nie pozwala na wyznaczenie ADI dla kwasu propionowego - propionianów. Ogólne średnie i 95 percentylowe narażenie na działanie kwasu propionowego - propionianów wynikające z ich stosowania jako dodatków do żywności (główny czynnik narażenia) wynosiło odpowiednio 0,7-21,1 i 3,6-40,8 mg/kg masy ciała/dzień. Panel zauważył, że stężenie wywołujące efekt w miejscu kontaktu w 90-dniowym badaniu na psach (1 % kwasu propionowego w diecie) jest trzykrotnie wyższe niż stężenie kwasu propionowego - propionianów w żywności na najwyższym dozwolonym poziomie, i stwierdził, że w przypadku żywności w postaci, w jakiej jest spożywana, maksymalne stężenia kwasu propionowego i jego soli przy ich obecnie dozwolonych zastosowaniach i poziomach stosowania jako dodatków do żywności nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa.
I to jest nt spożywania a nie nt pryskania. Zatem jest to środek bezpieczny na obecny stan badań i dostępnej wiedzy.
Są nowe badania, że proponiany mogą powodować cukrzycę (lecz po zjedzeniu), co przy ilości spożywanego chleba, ciast przez społeczeństwo może potwierdzać, że jest jednym z czynników dokładającym się na choroby cywilizacyjne.