Teraz jest sobota, 21 czerwca 2025, 14:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 51  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 14 grudnia 2013, 00:56 
Kiper
Kiper

Danielu, czy mógłbyś wyjaśnić co masz na myśli? Przecież krzemiany są solami...
Natomiast w kwestii sodu absolutnie się zgadzam, że jest zbędny, a wręcz szkodliwy.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: sobota, 14 grudnia 2013, 18:45 
Ekspert
Ekspert

Veteran5 napisał(a):
Danielu, czy mógłbyś wyjaśnić co masz na myśli? Przecież krzemiany są solami... ...

Napisałem już wcześniej: gleba nie jest miejscem powstawania krzemianów. Niekiedy do zajścia takiej czy innej przemiany/reakcji chemicznej, konieczne są specjalne warunki - katalizator, wysoka temperatura, ciśnienie, itp. Takie specjalne warunki dotyczą właśnie krzemianów, glinokrzemianów i innych minerałów genetycznie związanych z procesami zachodzącymi w głębi ziemi. Nie będę się nad tym tutaj rozwodzić bo to nie forum mineralogiczne.

PostNapisane: sobota, 14 grudnia 2013, 21:11 
Kiper
Kiper

Danielu, a jakich to specjalnych warunków potrzeba do wymiany jonowej... Jeśli myślisz o krzemianach jako o minerałach, to źle się zrozumieliśmy, gdyż ja mam na myśli krzemiany jako klasę związków chemicznych, a do minerałów odniosłem się jako przykład. Owszem, ze szkła wodnego w glebie nie utworzą się krystaliczne krzemiany(w sensie minerały), ale krzemiany jako związki chemiczne powstaną, choćby np. krzemian magnezu - nie będzie miał formy krystalicznej, ale postać amorficzną, ale tak, czy siak będzie nierozpuszczalnym(w tych warunkach) krzemianem. Żeby przekonać się naocznie wystarczy do szkła wodnego wlać trochę roztworu dowolnej rozpuszczalnej soli magnezu - wytrąci się amorficzny krzemian magnezu. Dodatkowo samo zakwaszenie szkła wodnego powoduje kondensację kwasu krzemowego w żel krzemionkowy(uwodniona forma krzemionki), dzięki czemu w roztworze pozostaje już bardzo mało rozpuszczalnego kwasu krzemowego.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: sobota, 14 grudnia 2013, 23:57 
przedszkolak
przedszkolak

Hmm ciekawe rzeczy, ileż można się dowiedzieć po pytaniu żółtodzioba. Z tego co widzę mało na forum jest o szkle wodnym, więc zachęcam do dyskusji.
Zdaję się, że Siarkol też wchodzi do ekologicznych, jeśli to siarka elementarna to myślę, że w stosownych ilościach też nie spowoduje niczego złego w glebie?

Paweł

PostNapisane: niedziela, 15 grudnia 2013, 20:15 
Ekspert
Ekspert

Veteran5 napisał(a):
.... Jeśli myślisz o krzemianach jako o minerałach, to źle się zrozumieliśmy, ..

Ok, nie skojarzyłem, że pijesz do szkła wodnego oraz zmyliły mnie te granaty i topazy.
Co ciekawe, słyszałem gdzieś, że same minerały ilaste mogą być stosowane w charakterze powłok chroniących liście przed infekcjami. Oczywiście, taki minerał musi być odpowiednio spreparowany, głównie pod kątem uzyskania przezroczystej powłoki.

PostNapisane: czwartek, 29 maja 2014, 14:42 
mistrz
mistrz

Jak tam doświadczenia ekologicznych winoogrodników ?

W zeszłym sezonie K2CO3 okazał się w miarę skutecznym preparatem na szarą pleśń i m. prawdzwiego. Polecam kupić na allegro worek 25kg i mieć zapas na kilka lat, właśnie tak zrobiłem.

Niestety u mnie już pojawił się m. rzekomy mimo jednego oprysku miedzianem i stąd moja prośba czy ktoś ma potwierdzoną skuteczność w zwalczaniu rzekomego Betachikolem lub Timorex Gold ?? A może inny skuteczny preparat na rzekomego, oczywiście z tych ekologicznych :)

-- Cz maja 29, 2014 11:42 pm --

Jak tam doświadczenia ekologicznych winoogrodników ?

W zeszłym sezonie K2CO3 okazał się w miarę skutecznym preparatem na szarą pleśń i m. prawdzwiego. Polecam kupić na allegro worek 25kg i mieć zapas na kilka lat, właśnie tak zrobiłem.

Niestety u mnie już pojawił się m. rzekomy mimo jednego oprysku miedzianem i stąd moja prośba czy ktoś ma potwierdzoną skuteczność w zwalczaniu rzekomego Betachikolem lub Timorex Gold ?? A może inny skuteczny preparat na rzekomego, oczywiście z tych ekologicznych :)

PostNapisane: piątek, 30 maja 2014, 21:05 
nowicjusz
nowicjusz

Jakoś sobie radzą :-)

Drżę o winnicę, bo na altanowych pojawiła mi się czarna plamistość, czy tez nekroza kory. Nie mam pojęcia co z ekologicznych środków może to zwalczać...

Pozdrawiam
Marek

PostNapisane: sobota, 31 maja 2014, 08:32 
Ekspert
Ekspert

Moczarek napisał(a):
Nie mam pojęcia co z ekologicznych środków może to zwalczać...

Z ekologicznych to chyba łopata i ognisko.. :(

PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 14:21 
Ekspert
Ekspert

A ja mam pytanie, czy mogę opryskać samym siarczanem miedzi, tak profilaktycznie,
teraz kiedy liści już nie ma. Czy trzeba sporządzać tą ciecz bordoską?

Chodzi mi przede wszystkim o mączniaka rzekomego.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: sobota, 8 listopada 2014, 05:08 
przedszkolak
przedszkolak

jokaer napisał(a):
A ja mam pytanie, czy mogę opryskać samym siarczanem miedzi, tak profilaktycznie,
teraz kiedy liści już nie ma. Czy trzeba sporządzać tą ciecz bordoską?

Chodzi mi przede wszystkim o mączniaka rzekomego.

W tej chwili opryski na rzekomego środkami które podajesz nie mają większego sensu.
" P. viticola zimuje w postaci tzw. oospor, czyli zarodników przetrwalnikowych, na opadłych liściach i częściach porażonych gron na powierzchni ziemi. W mniejszym stopniu grzyb może zimować w postaci grzybni spoczynkowej w pączkach oraz w nie opadłych liściach i fragmentach pędów."

doktorek napisał(a):
Rzeczywiści ciecz bordoska jest niezastapiona jesli chodzi o zwalczanie form przetrwalnikowych. Prosze jednak w przypadku jak widzę licznego korzystania ze stron internetowych większa uwage zwrócić na biologię organizmów a nie wyłacznie sposób działania preparatów. W warunkach polskich maczniak prawdziwy zimuje w postaci grzybni w pakach więc dostęp cieczy roboczej jest tylko częściowy. W warunkacc Europy Zachodniej za infekcje bardziej odpowiadają formy przetrwalnikowe tzw. kleistotecja, które u nas nie maja większego znaczenia. w przypadku zaś mączniaka rzekomego przeciwnie zimuja formy przetrwalnikowe oospory ale nie na pedach ale na opadłych liściach i fragmentach gron wiec opryski cieczą bordoską niestety w tym drugim przypadku raczej nie załatwią w duzym stopniu tworów odpowiedzialnych za infekcję pierwotną. zainteresowanych szczegółamii biologi zapraszam do mojego artykułu o maczniakurzekomym , który lada moment powinien ukazac sie na stronie Winnnic Polskich. Chętnie potem odpowiem w miarę mozliwości na wszelkie niejasności

Można spryskać 5% roztworem mocznika krzewów i nieusuniętych resztek liści, opadłych owoców. Mocznik powoduje ich szybki rozkład i mineralizacje przez co, ogranicza infekcję.
Więcej o zwalczaniu kiedy i czym można doczytać: http://www.klinikaroslin.com/ochrona-wi ... -winorosli

Pozdrawiam

"Lepiej mieć Parkinsona i trochę wylać, niż mieć Alzheimera i zapomnieć wypić."

http://www.fotosik.pl/u/jacek2402/album/2233914

PostNapisane: sobota, 8 listopada 2014, 06:51 
Ekspert
Ekspert

Będę ciąć sztobry, dlatego też chciałam opryskać czymś dezynfekującym,
bo trudno malować pędzelkiem cięte winorośle.

Mocznik tak, jak najbardziej sprawdza się kiedy nie jest się w stanie wygrabić wszystkich liści,
co jest chyba normalne. Jednak żeby oprysk mocznikiem przyniósł spodziewane b.dobre efekty,
na roślinach powinny być jeszcze liście.

Choć zgadzam się, że te opadłe też można opryskać.

Chcę jednak dopytać o ten siarczan. Bo ja rozumiem to tak, że w przypadku oprysku w stanie ulistnionym jest ryzyko poparzenia, dlatego łączy się go z wapnem.
Jeśli liści nie ma, to chyba nie powinien uszkodzić części zdrewniałych?

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: sobota, 8 listopada 2014, 11:09 
przedszkolak
przedszkolak

Wydaje mi się, że nie po to łączy się go z wapnem. Idąc za wikipedią wytwarza się jakiś nietrwały związek kompleksowy (i to on ma te właściwości grzybobójcze), wnioskuje to z tego, że wiki piszę że "...już po jednym dniu ciecz bordoska traci swoje właściwości".

Paweł

PostNapisane: sobota, 8 listopada 2014, 13:31 
Ekspert
Ekspert

Wcięło mi post :shock:
Piszę jeszcze raz.

Zastanawiałam się nad tym i to jeszcze nie dowodzi, że tylko połączenie siarczanu z wapnem jest działające.
Może być tak, że wapno kompletnie neutralizuje grzybobójcze działanie siarczanu miedzi.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: sobota, 8 listopada 2014, 14:36 
Kiper
Kiper

jokaer napisał(a):
Wcięło mi post :shock:
Piszę jeszcze raz.

Zastanawiałam się nad tym i to jeszcze nie dowodzi, że tylko połączenie siarczanu z wapnem jest działające.
Może być tak, że wapno kompletnie neutralizuje grzybobójcze działanie siarczanu miedzi.

Jakby wapno neutralizowało działanie grzybobójcze siarczanu miedzi to bez sensu było by stosowanie go w cieczy bordoskiej.

Ja na Twoim miejscu zastosował bym miedzian - w większym stężeniu ma podobno właściwości bakteriobójcze, a na pewno nie zaszkodzi. O tej porze walka z rzekomym to tak jak pisał jacekb - walka z resztkami liści. Ja się staram zawsze wygrabić i spalić jak najwięcej - mocznikiem nie pryskałem, ale sposób jest potwierdzony naukowo i doświadczalnie w przypadku parcha np. jabłoni.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: sobota, 8 listopada 2014, 15:13 
Ekspert
Ekspert

No i wyjaśniła się sprawa.

Cały czas nurtował mnie problem oprysków związkami miedzi, bo chyba to wiadomo,
że są duże ograniczenia. Łatwo popalić liście.

No i Madej pisze wyraźnie:

wapno po to się dodaje do siarczanu miedzi, żeby zneutralizować jego silnie kwaśny odczyn.
Bo to jest właśnie przyczyna dla której liście mogą zostać popalone.
No i właśnie dlatego, że następuje neutralizacja, roztwór wapna i siarczanu nie może długo stać.

Pozdrawiam- Jola.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 51  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1