Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 07:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 51  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 17:57 
Ekspert
Ekspert

Wesoly napisał(a):
Zuzanna napisał(a):
Alkor, o jakim środku piszesz, że stężenie 0,015% ?

Ps.u mnie to tylko Konkord Rosyjski nadaje się na ekologię, w zimie stoi w otwartym terenie, pąki nie przemarzły, grona zbite.

Flint 60g/400l
Collis 60g/400l
Topas 60g/400l
Vivando 80g/400l
Galactico i kilka innych....

Ja zastosowałem ostatnio Zato w krótkiej przerwie między deszczami. Bardzo ciekawy ma opis na stronie producenta.
http://www.bayercropscience.pl/strony/2/i/427.php
W czeskim kalendarzu stężenie 0,015% , karencja 14 dni, działa głównie na prawdziwego, ale wykazuje również pewne działanie na rzekomego i szarą pleśń. Trudno mi powiedzieć w jakim stopniu ten oprysk wpłynął na zdrowotność roślin, ale nie narzekam. Spośród 110 odmian tylko dwie złapały na razie lekko rzekomego. Prawdziwego ani szarej pleśni nie widać.

:roll:

PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 18:11 
Ekspert
Ekspert

Posty lub ich fragmenty będące wycieczkami osobistymi wykasowałem. Kolejne w tym tonie poskutkują zamknięciem wątku.
Proszę o zachowanie spokoju i kontynuację, sam jestem ciekaw doświadczeń Kolegi Romana ("stromana"), strategii zwalczania szarej pleśni w szczególności.

P.S. Nie doczytałem, że krzewy zostały posadzone w ubiegłym roku, więc chwilowo nie jestem ciekaw. Jednak trochę za wcześnie na wyciąganie daleko idących wniosków wyłącznie na podstawie kilkuletniej uprawy ekologicznej innych roślin sadowniczych.

PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 18:27 
Kiper
Kiper

alkor napisał(a):
Ja zastosowałem ostatnio Zato w krótkiej przerwie między deszczami. Bardzo ciekawy ma opis na stronie producenta.
W czeskim kalendarzu stężenie 0,015% , karencja 14 dni, działa głównie na prawdziwego, ale wykazuje również pewne działanie na rzekomego i szarą pleśń. Trudno mi powiedzieć w jakim stopniu ten oprysk wpłynął na zdrowotność roślin, ale nie narzekam. Spośród 110 odmian tylko dwie złapały na razie lekko rzekomego. Prawdziwego ani szarej pleśni nie widać.

Interesujący opis.
Ja szukam coś konkretnie na rzekomego bo z prawdziwym u mnie spokój.
Chciałam trochę stosować chemiczne a trochę wspomóc się lżejszymi ale widzę, że pewnie nie obejdzie się około 18.lipca bez chemii.

PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 19:44 
czeladnik
czeladnik

Zuzanna napisał(a):
alkor napisał(a):

Interesujący opis.
Ja szukam coś konkretnie na rzekomego bo z prawdziwym u mnie spokój.
Chciałam trochę stosować chemiczne a trochę wspomóc się lżejszymi ale widzę, że pewnie nie obejdzie się około 18.lipca bez chemii.

Zato na pewno jest ok, z tej samej grupy jest amistar i jego wybieram, bo zato jest stosowany w bardzo małych dawach i trudno go odważać.
Mój program na rzekomego w tym roku:
- ok. 2 tygodnie przed kwitnieniem ridomil gold,
- bezpośrednio przed kwitnieniem amistar,
- bezpośrednio po kwitnieniu amistar,
- 2 tygodnie później mildex,
- 2 tygodnie później mildex.
- końcem lipca miedzian, na tym koniec chemi.

Jak do tej pory bez mączniaka. Grad zniszczył mi większość owoców, nie przejmuję się chemią.

Mildex zawiera fenamidone i fosetyl-Al. W wielu programach występuje pod nazwą verita - te same składniki i ich proporcje.
Nie będę stosował folpanu, bo niektóre programy nie dopuszczają go do ochrony odmian deserowych (a póki co tylko takie mnie interesują), mankozeb nie jest polecany po kwitnieniu. Zostaje jeszcze tanos, takie same składniki ale troszkę w innych proporcjach ma środek stosowany do ochrony winorośli pod nazwą equation pro. Generalnie nie ma czym pryskać. :?

PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 23:12 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
Winogrodniczek napisał(a):
...Nie wyobrażam sobie aby aurore nie pryskać niczym, przynajmniej u mnie. Bez żadnego oprysku to m. rz. zjadł by grona przede mną.

A jak się sprawuje u Ciebie Aurora z moich sztobrów ?

No cóż Zbyszku, aż wstyd pisać. W tym roku jeden sztoberek próbuje pokazywać że żyje. Na 6 sztuk tylko jeden mi się ukorzenił. Ale dzięki za szczere chęci.
Pozdrawiam - Zenon

PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2011, 10:59 
Kiper
Kiper

KiG napisał(a):

Zato na pewno jest ok, z tej samej grupy jest amistar i jego wybieram, bo zato jest stosowany w bardzo małych dawach i trudno go odważać.
Mój program na rzekomego w tym roku:
- ok. 2 tygodnie przed kwitnieniem ridomil gold,
- bezpośrednio przed kwitnieniem amistar,
- bezpośrednio po kwitnieniu amistar,
- 2 tygodnie później mildex,
- 2 tygodnie później mildex.
- końcem lipca miedzian, na tym koniec chemi.

Jak do tej pory bez mączniaka. Grad zniszczył mi większość owoców, nie przejmuję się chemią.

Mildex zawiera fenamidone i fosetyl-Al. W wielu programach występuje pod nazwą verita - te same składniki i ich proporcje.
Nie będę stosował folpanu, bo niektóre programy nie dopuszczają go do ochrony odmian deserowych (a póki co tylko takie mnie interesują), mankozeb nie jest polecany po kwitnieniu. Zostaje jeszcze tanos, takie same składniki ale troszkę w innych proporcjach ma środek stosowany do ochrony winorośli pod nazwą equation pro. Generalnie nie ma czym pryskać. :?

Ja też mam tylko deserowe.
Nie wiedziałam, ze Folpan nie jest polecany w uprawie deserowych.
Zaglądłam na słowacki program i nie widzę tam verity, może była w ubiegłym roku bo w tym jej nie widzę.Tanosa też nie ma a w ubiegłym roku był.
W niemieckim w drugiej połowie lata to w tym roku tylko Universalis i Pergado.Ale revus-składnik Pergado słabo działa na rzekomego.

Ja w tym roku 8.lipca dałam Universalis .Póżniej ekologiczne.Już 18 lipca śladowa infekcja rzekomym.
24 lipca infekcja na kolejnym krzewie.
25 lipca Miedzian-zmył go deszcz po 1 dniu.Jeszcze raz Miedzian.

Fajnie, że piszesz jaki program to można porównać i korygować swoje błędy.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 8 sierpnia 2011, 11:50 przez Zuzanna, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2011, 11:33 
Ekspert
Ekspert

KiG napisał(a):
...Nie będę stosował folpanu, bo niektóre programy nie dopuszczają go do ochrony odmian deserowych...

A możesz napisać skąd masz takie informacje? Ogólnie widze że na zachodzie mankozeb zastąpiono folpanem a i restrykcje przy odmianach przerobowych są większe więc zupełnie nie rozumiem kto i dlaczego tak stwierdził.
Może ktoś się wypowie jeszcze w temacie nie na temat :).

PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2011, 14:15 
Ekspert
Ekspert

Folpet (składnik wielu preparatów) jest rakotwórczy. Takie przynajmniej wyniki uzyskano w badaniu folpetu na myszach. Polskie karty charakterystyki dla preparatów zawierających folpet są skrócone, tzn. nie zawierają wszystkich danych. Karty pełne, które sporządzono zgodnie z wymaganiami UE, zawierają dodatkowe informacje na temat działania środka na różne organizmy oraz podają ewentualne zagrożenia.

PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2011, 19:59 
czeladnik
czeladnik

Space99 napisał(a):
KiG napisał(a):
...Nie będę stosował folpanu, bo niektóre programy nie dopuszczają go do ochrony odmian deserowych...

A możesz napisać skąd masz takie informacje?

Na przykład wielokrotnie wskazywany na tym forum program: http://www.rwz.de/fileadmin/downloads/R ... 3-02_3.pdf
Polecam analizę kolumny "Zulassung in..."

Poza tym w karcie charakterystyki folpan ma oznaczenie R40 (ograniczone dowody działania rakotwórczego).

PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2011, 20:10 
czeladnik
czeladnik

Zuzanna napisał(a):
Zaglądłam na słowacki program i nie widzę tam verity, może była w ubiegłym roku bo w tym jej nie widzę.Tanosa też nie ma a w ubiegłym roku był.

Program dostępny na galati.sk nie ma wyszczególnionej verity i tanosa przy poszczególnych fazach rozwojowych, ale oba występują w tabelce pripravky na ochranu vinica.....

Verita występuje np. w tym programie: http://www.omya-agro.ch/C12574E2002CF54 ... eutsch.pdf

PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2011, 20:52 
czeladnik
czeladnik

W jakim stężeniu stosować Tanos? Jaką ma karęcje?

Pozdrawiam
Zbyszek z Leszna

PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2011, 07:21 
Ekspert
Ekspert

Wg Słowaków Tanos 50 WG stosuje się w stężeniu 0,04% (0,4 g/l). Karencja to 28 dni.

PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2011, 20:38 
czeladnik
czeladnik

Bardzo dziękuje.
Pozdrawiam
Zbyszek z Leszna

PostNapisane: sobota, 13 sierpnia 2011, 20:46 
Ekspert
Ekspert

Waham się co teraz zrobić ,mączniak pojawił się na prawie wszystkich odmianach . Latanie po odmianach z coraz to innym opryskiem to mi się nie chce . Na razie wystarcza przycinanie pasierbów i niektórych starych liści . Kusi mnie by czymś prysnąć ,jednak niektóre jagody dojrzewają .Chyba prysnę te krzewy co nie mają owoców , moze w jakiś bezwietrzny dzień .Zbyszek

PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2011, 14:40 
mistrz
mistrz

Witam,

Jak tam przygotowania do nowego sezonu?

Niedawno została zaktualizowana lista oprysków ekologicznych:
http://www.ior.poznan.pl/index.php?strona=19&wiecej=26

Co ciekawe wypadł Tiotar a jest Siarkol :)

Ciekawym środkiem może też być Timorex gold 24 EC - zawiera olejek z drzewa herbacianego i zwalcza mączniki więc może być przydatny, niestety karta informacyjna dotyczy tylko pomidora, ogórka i sałaty. Może doktorek będzie wiedzał coś o nim więcej.

Szukam dalej biochikolu 020 PC czy ktoś wie gdze można go dostać ???

Acha i jakie planujecie ekologiczne programy ochrony na przyszły rok ??

ps. Ponawiam moją prośbę o pisanie na temat na tym wątku

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 51  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1