Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 05:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 51  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 07:32 
Kiper
Kiper

Zbyszku, Dithane nie daje się po kwitnieniu, za póżno, pisano tu , ze praktycznie użycie tego srodka sprowadza się do terminu przed kwitnieniem.W niemieckim programie ochrony to jest przewidziany gdy latorośle mają około 15cm.

Z kolei widzę, ze na dużych wysokościach mączniak nie łapie. Jedna odmiana poszła na wiśnię.Jak w poprzednich latach była opryskiwana bo był mączniak ( była w szpalerku) tak teraz bez jakiejkolwiek ochrony, bez przycinania ( na drzewie) nie ma żadnych infekcji. Ale przecież krzewów nie będziemy puszczć na płoty i stodoły.

Ostatnio edytowano niedziela, 7 sierpnia 2011, 10:52 przez Zuzanna, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 08:38 
Ekspert
Ekspert

Jak widać potwierdza to co napisałem wcześniej. Każdy używając słowa ekologia ma na myśli co innego.
Jedni nie pryskają w ogóle, inni pryskają interwencyjnie, inni używają naturalnych środków, a inni stosują 1-3 nowoczesne i skuteczne opryski w sezonie małą ilością cieczy w stężeniach 0,015%

Całkiem sporo tych oprysków wykonałeś Zbyszku jak na ekologiczną winnicę. I udało Ci się zwalczyć prawdziwego i rzekomego interwencyjnymi opryskami miedzią i siarką?
Trudno też Dithane nazwać środkiem ekologicznym. Z jakiejś przyczyny ma on aż 42 dni karencji.

Nikt nie straszy nowicjuszy, ale niech z drugiej strony nikt nie próbuje im wmówić że winnicę można utrzymać w zdrowiu tylko przy pomocy grabi, kadzidła i święconej wody.

Ja winiarzem nie jestem, ale czy wino na dithanie jest lepsze od wina na pestycydach?

Ja nie namawiam do pryskania tym czy tamtym środkiem. Namawiam do czytania, zapoznania się z cyklem życiowym zarówno winorośli jak i jej patogenów. Zrozumienie tego pozwala zmniejszyć ilość oprysków, zwiększając ich skuteczność.

Jak we wszystkim najważniejszy jest zdrowy rozsądek, a wszelkie radykalne i skrajne poglądy są często "nie najlepsze".

Przykładem takiej ortodoksyjnej ekologii są samochody elektryczne, tak promowane choćby w Warszawie.
Ile trzeba spalić węgla w elektrowni żeby wyprodukować prąd dla takiego samochodu. Ile toksycznych substancji zawierają ogromne akumulatory takich pojazdów, o stosunkowo niedużej trwałości, które trzeba pewnie kilka razy wymieniać w ciągu życia takiego pojazdu. Gdzie tu ekologia?
Bardziej ekologiczne jest pewnie Tico z instalacją gazową. :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 08:45 
Kiper
Kiper

alkor napisał(a):
Trudno też Dithane nazwać środkiem ekologicznym. Z jakiejś przyczyny ma on aż 42 dni karencji.

56 dni karencji wg Niemieckich programów ochrony.

PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 09:45 
Ekspert
Ekspert

Jeszcze lepiej!
Jest jakiś środek który ma dłuższą karencję?

PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 10:41 
Kiper
Kiper

Wszystkie środki zawierające Mankozeb, jest jeszcze Polygam WG również 56 dni.

PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 10:46 
Kiper
Kiper

Alkor, o jakim środku piszesz, że stężenie 0,015% ?

Ps.u mnie to tylko Konkord Rosyjski nadaje się na ekologię, w zimie stoi w otwartym terenie, pąki nie przemarzły, grona zbite.

PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 11:01 
Ekspert
Ekspert

Przecież napisałem już wcześniej, że Dithane tylko na vinifery i po raz pierwszy w tym roku ze względu na mokry ubiegły sezon.
Vinifery mam w niewielkich ilościach i tylko eksperymentalnie Karencja nawet 65 dni (oprysk po kwitnieniu) nie przeszkadza przy zbiorach na początku października takich odmian jak:Kernling, PN, Traminer, Johanniter i Chardonnay.
Odmiany wczesne :Solaris, Sieger pryskałem tylko raz przed kwitnieniem(początek czerwca)

A na wino to mieszańce :Regent, LM, MF ; Bianca, Aurora MO, Kristaly - nigdy jeszcze do tej pory niczym nie opryskiwane (nawet środkami EKO)

?Każdy orze jak może?

W Polsce wszystkie winnice (większe) są ekologiczne z konieczności.
Sad Nowoczesny ? 8/2011 ? artykuł : Wino rodem z Wińska? ? o nowych nasadzeniach (Wińsko) i starej 23ha winnicy EKO.
Cytat ? fragment artykułu :
?- Największym problemem są choroby - mówi Sabina Połącka, technolog produkcji. ? Brak zarejestrowanych preparatów , więc uprawa z konieczności jest ekologiczna. Może nowe przepisy, które stworzyły strefy wzajemnego uznawania rejestracji ,poprawią tę sytuację?

PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 11:06 
Kiper
Kiper

Zuzanna napisał(a):
Alkor, o jakim środku piszesz, że stężenie 0,015% ?

Ps.u mnie to tylko Konkord Rosyjski nadaje się na ekologię, w zimie stoi w otwartym terenie, pąki nie przemarzły, grona zbite.

Flint 60g/400l
Collis 60g/400l
Topas 60g/400l
Vivando 80g/400l
Galactico i kilka innych....

PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 11:07 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
Przecież napisałem już wcześniej, że Dithane tylko na vinifery i po raz pierwszy w tym roku ze względu na mokry ubiegły sezon.
Vinifery mam w niewielkich ilościach i tylko eksperymentalnie Karencja nawet 65 dni (oprysk po kwitnieniu) nie przeszkadza przy zbiorach na początku października takich odmian jak:Kernling, PN, Traminer, Johanniter i Chardonnay.
Odmiany wczesne :Solaris, Sieger pryskałem tylko raz przed kwitnieniem(początek czerwca)

A na wino to mieszańce :Regent, LM, MF ; Bianca, Aurora MO, Kristaly - nigdy jeszcze do tej pory niczym nie opryskiwane (nawet środkami EKO)

?Każdy orze jak może?

W Polsce wszystkie winnice (większe) są ekologiczne z konieczności.
Sad Nowoczesny ? 8/2011 ? artykuł : Wino rodem z Wińska? ? o nowych nasadzeniach (Wińsko) i starej 23ha winnicy EKO.
Cytat ? fragment artykułu :
?- Największym problemem są choroby - mówi Sabina Połącka, technolog produkcji. ? Brak zarejestrowanych preparatów , więc uprawa z konieczności jest ekologiczna. Może nowe przepisy, które stworzyły strefy wzajemnego uznawania rejestracji ,poprawią tę sytuację?

Sabina Połońska :)

Tia, eko w Miekini, nie wiadomo śmiać się czy płakać...

PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 11:10 
Kiper
Kiper

Galactica już nie ma w słowackim programie ochrony o ile mnie pamięć nie myli.
Był w tamtym roku.
W niemieckim też.Coś o Tanosie pisano, że nie jest taki obojętny dla zdrowia.

Jeszcze na temat ekologii bo temat jest taki:
Jeżeli nie ma deszczy trwających dłużej np. około tygodnia to przy zastosowaniu preparatow zaliczanych do ekologicznych: Grevit, Timorex, Biochikol, wywary ze skrzypu; Miedzian może nam się udać uprawa ekologiczna.
Ale i te trzeba dawać pomimo sprzyjającej pogody.
Jeżeli będzie padało to nie ma siły, rzekomy będzie.Mączniak jest na tyle zjadliwy, że popryskane liście dolna strona Revusem po 1, czy 2 dniach dalej zarodnikuje w połowie.

Ostatnio edytowano niedziela, 7 sierpnia 2011, 11:32 przez Zuzanna, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 11:18 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):

A na wino to Aurora - nigdy jeszcze do tej pory niczym nie opryskiwane (nawet środkami EKO)

Nie wyobrażam sobie aby aurore nie pryskać niczym, przynajmniej u mnie. Bez żadnego oprysku to m. rz. zjadł by grona przede mną.

PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 11:26 
Kiper
Kiper

Ja wycięłam 1 krzak Aurory ze względu na mączniaka rzekomego chociaż lubiłam te słodziutkie owoce. Ta odmiana mogłaby być testerem zagrożenia infekcją.

PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 11:29 
Ekspert
Ekspert

Wesoly napisał(a):
Sabina Połońska
pomyliłem nazwisko - przepraszam
Cytuj:
Tia, eko w Miekini, nie wiadomo śmiać się czy płakać...

Jeżeli to nieprawda, to raczej płakać

PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 11:39 
Ekspert
Ekspert

Winogrodniczek napisał(a):
...Nie wyobrażam sobie aby aurore nie pryskać niczym, przynajmniej u mnie. Bez żadnego oprysku to m. rz. zjadł by grona przede mną.

A jak się sprawuje u Ciebie Aurora z moich sztobrów ?

PostNapisane: niedziela, 7 sierpnia 2011, 17:13 
nowicjusz
nowicjusz

olmek napisał(a):
@stroman, to że uprawa ekologiczna jest "sprawą skomplikowaną" wszyscy doskonale wiedzą... no może prawie wszyscy.
Jeżeli masz wiedzę i doświadczenie - pisz konkretnie, tytuł wątku to "Ekologiczna winnica ? dobór oprysków ekologicznych", więc miejsce na konkrety. Może na początek więcej szczegółów odnośnie własnej uprawy, "winnica założona" w "NE części kraju", to jednak trochę mało.

Oczywiście. Na chrzcie dali mi "Roman". Z miejsca gdzie rosną moje krzaczki widzę po południowej stronie jezioro Mamry. Uprawa zaczęła się w roku ubiegłym. Obecnie rośnie sobie chyba trochę ponad 500 krzaczków. Kilkanaście odmian, tych najpopularniejszych, a mających szansę się udać w gospodarstwie ekologicznym:MF, LM, Regent, Solaris, Villaris, Rondo, Siegerrebe, Fruhburgunder, Bolero,
Baltica, Seyval B., Felicia, Serena, Reberger. Do tego kilkadziesiąt krzaczków kilkunastu odmian deserowych. Ilość odmian raczej testowa. Jak coś się nie sprawdzi, ustąpi miejsca silniejszemu. Gospodarstwo prowadzone metodami ekologicznymi od 2004. Po części uprawy roślin sadowniczych.
Przepraszam, idzie burza. Wyłączam komputer.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 51  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1