Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 08:50

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 21:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="zypsek"]Ja Macieju dzielę substancje na szkodliwe dla mnie i nie szkodliwe albo o jeszcze nieznanej szkodliwości . Oczywiście muszę iść na kompromis . Ale tam gdzie nie widzę takiej potrzeby kompromisu nie uznaje . Pozdrawiam Zbyszek


Jakoś zupełnie nie rozumiem, co masz na myśli. Pisałeś, że Asahi to hormony - tymczasem Asahi to trzy syntetyczne pochodne nitrofenolu. Wg Ciebie nieszkodliwe? Czy może szkodliwe? I skąd wiesz, czy szkodliwe, czy nie i w jakim stopniu?

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 21:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Mogłem sobie zapomnieć . Cóż słaba mam głowę . Interesowało mnie ich działanie ale nie na tyle by wydać 120 złotych . Niestety miałem powódz i musiałem coś zrobić . Choć wiadomo na opakowaniu pisze o użyciu przed np . suszą , mrozem itd . Ja zastosowałem po powodzi . Czy szkodliwe dla ludzi ? NIe wiem , nigdzie nie pamiętam abym cos o tym czytał . W obecnej dyskusji mając w pamieci opis działania posłużyłem sie zwrotem hormon wzrostu , wynika że pomyliłem sie , byc może , dla mnie znaczenia to nie ma , czasami [ często ] jestem niechlujny . Dlatego jestem kim jestem . Cóż więcej mogę -mam nadzieję że restart w lipcu przy pierwszym przymrozku 6 listopada [ wyjątkowo późno ] ocalił w jakimś stopniu moje nasadzenia . Czy związki chemiczne , syntetyczne zawarte w Asahi SL spowodują w nas takie same szkody jak glifosat tego nie wiem . Nie było żadnych ostrzeżeń . Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 22:03 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 20 września 2007, 01:00
Posty: 482
Lokalizacja: Wrocław
[quote="shron"]Janusz: zgodziłbym się z Tobą, gdybyśmy żyli w idealnym świecie, w którym instytuty i jednostki naukowe pracują dla dobra społeczeństwa....

I właściwie muszę się zgodzić ze wszystkim...no może prawie ze wszystkim co powiedziałeś. A tak naprawdę przegrane są przede wszystkim jednostki naukowe bo łatwiej, choć to trudne, wybaczyć koncernom, które nie ukrywają, że są nastawione na zysk, niż "naukowcom", którzy zapomnieli o swojej roli (polecam gorąco pozycję "Nauka skorumpowana" Sheldona Krimskiego wydaną przez PIW ISBN 83-06-02996-8). Jednak nie ma co generalizować. Nie wszystkie badania są przepłacane. A tak naprawdę odrobina intuicji i doświadczenia pozwala odróżnić te właściwe od tych naciąganych. Zresztą tu reguła jest prosta, i chyba się zgodzisz, że im więcej różnych danych przeczytasz, tym łatwiej wyrobisz sobie w miarę obiektywną opinię. W tej kwestii najważniejsze jest ściągać informacje z czasopism umieszczonych na tzw Liście Filadelfijskiej, gdzie wymogi recenzentów są ogromne i żaden "szmelc" nie jest w stanie się przebić. Nie widzę innej drogi. I wątpić, wątpić cały czas wątpić.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 lutego 2010, 22:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
[quote="doktorek"] Jednak nie ma co generalizować. Nie wszystkie badania są przepłacane. A tak naprawdę odrobina intuicji i doświadczenia pozwala odróżnić te właściwe od tych naciąganych. Zresztą tu reguła jest prosta, i chyba się zgodzisz, że im więcej różnych danych przeczytasz, tym łatwiej wyrobisz sobie w miarę obiektywną opinię. W tej kwestii najważniejsze jest ściągać informacje z czasopism umieszczonych na tzw Liście Filadelfijskiej, gdzie wymogi recenzentów są ogromne i żaden "szmelc" nie jest w stanie się przebić. Nie widzę innej drogi. I wątpić, wątpić cały czas wątpić.

Oczywiście, że nie ma co generalizować :) Aczkolwiek działania tak poważanej organizacja jak WHO, czy całe zamieszanie z globalnym ocieplenie przynajmniej u mnie spowodowały powód do rozważań nad jakością i stronniczością obecnych badań. Tak samo się zgodzę co do ostatniego zdania - jak czytam publikacje i artykuły na temat EM - powątpiewam. Mimo to chętnie sprawdzę, czy jest w tym coś prawdy.
Mimo wszystko formułę i koncepcję nie stworzył jakiś szaman, czy fantasta, tylko prof. Higa z Japoni. Obecnie podobno bada to na UP we Wrocławiu prof. Leszek Kordas z pozytywnymi rezultatami (w/g http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ;start=168) Dodatkowo badania prowadzą naukowcy z Katedry Agronomii Wydziału Rolnictwa i Biologii warszawskiej SGGW oraz Rolniczy Zakład Doświadczalny Chylice. Propagatorem jest również dr Jacek Roik z Tarnowa, znany lekarz profilaktyk, autor książki "Choroby cywilizacyjne. To cytaty z http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ;start=182 - nie jestem w stanie tego sprawdzić.
Z tej samej strony skład EM (jak się domyślam EM-A lub EM-1)
Cytuj:
3) skład EM-Farming (SCD EM Original) wraz ze zdolnościami enzymatycznymi wybranych grup:

Bifidobacterium animalis, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus casei, Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus plantarum, Lactococcus diacetylactis, Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Bacillus subtilis var natto, Saccharomyces cerevisiae oraz Rhodopseudomonas palustris.

Bacillus subtilis:
(hydrolazy polisacharydów): a-amylaza, arabinaza, celulaza, a-glukozydaza, dekstranaza, galaktanaza, b-1,3-glukanaza, liaza pektynowa, ksylanaza,
(hydrolazy peptydowe): subtilizyna, metaloproteinaza, esteraza, aminopeptydaza,
(penicylinazy): b-laktamaza
(nukleazy i fosfatazy): alkaliczna fosfataza, deoksyrybonukleotydorybonukleaza, 5-nukleotydaza, 3-nukleotydaza
(enzymy bakteriolityczne): endo-N-acetyloglukozoaminidaza, egzo-N-acetyloglukozoaminidaza, endo-N-acetylomuramidaza, amidaza N-acetylomuramylo-L-alaninowa
(inne): lipaza

Bakterie fermentacji mlekowej:
(enzymy szlaku EMP i HMP): izomeraza glukozo-6-P, fosfofruktokinaza, aldolaza, dehydrogenaza fosfoglicerynoaldehydowa, kinaza fosfoglicerynianowa, fosfogliceromutaza, enolaza, kinaza pirogronianowa, dehydrogenaza mleczanowa
fosfotransferaza,permeaza;
beta-galaktozydaza;
permeaza;
fosfo-beta-galaktozydaza,
dehydrogenaza glukozo-6-P, dehydrogenaza 6-P-glukonianowa, epimeraza P-rybozowa, fosfoketolaza,

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 lutego 2010, 09:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Co oprócz melasy może pomóc przy namnażaniu EMa ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 lutego 2010, 10:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Woda i balon z rurką (do wina) :D
Nic więcej nie potrzeba (poza EM-1)

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 lutego 2010, 10:48 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
Pojemnik tak dobrać aby płyny prawie w pełni wypełniały zbiornik,zostawić około 4 cm przestrzeni powietrznej pod przykrywką.Chodzi o to żeby nie było za dużo powietrza.Co jakiś czas wypuścić zbierające się gazy.To tyle co wyczytałam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 lutego 2010, 11:39 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 20 stycznia 2008, 01:00
Posty: 59
Lokalizacja: O¿arów Mazowiecki
Zypsek zamiast melasy możesz zastosować glukozę, a w ostateczności cukier


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 lutego 2010, 13:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
No ale skąd wziąść tyle glukozy . Cukier jest wybielany wapnem , nie wiem czy wapno nie jest szkodliwe dla fermentacji . Pisali o wapnowaniu gleby co miało powodować jej biodegradację . I dlatego melasa , czyli cukier przed wapnowaniem między innymi . Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 lutego 2010, 13:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
Przewijał się temat cukru na innych forach.Niestety nie radzili bo fermentacja może być inna niż ta właściwa do rozwoju oczekiwanych drobnoustrojów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 lutego 2010, 14:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Ewentualnie może być miód, ale melasa chyba wyjdzie taniej

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 lutego 2010, 17:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="shron"]Ewentualnie może być miód, ale melasa chyba wyjdzie taniej

Najtaniej wyjdą buraki cukrowe. (powyżej 30ton z ha)
Ale gleba musi być odpowiednia bo na plaży nie urosną :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 lutego 2010, 19:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Przedzwonie po cukrowniach . Powinni to mieć , przecież to odpad produkcyjny . Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 18 kwietnia 2010, 12:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Ja już jestem po pierwszym oprysku w sporym stężeniu - 5l EM-A na 60l cieczy roboczej.
Przy okazji zacytuję fragment książki Franz-Peter Mau - "EM Efektywne Mikroorganizmy w domu i w ogrodzie" http://www.ceneo.pl/1013625 (polecam), który nas dotyczy:
Cytuj:
Winorośl
Tak jak inne rośliny, także winorośl odwdzięcza się za pielęgnację z EM wyższymi plonami, zdrowym wzrostem i odpornością na choroby, a także większą zawartością cukru w winogronach.
Największy problem właścicieli winnic jednakże stanowi zapobieganie chorobom grzybowym lub zwalczanie ich. W Chorwacji, gdzie doradztwem w dziedzinie upraw i dostawą EM zajmuje się dystrybutor z Austrii, przeprowadzono pierwszy udany eksperyment ze zwalczaniem mączniaka prawdziwego za pomocą EM (przyp.książka jest z 2002r.).
Okazało się, że produkty EM bardzo skutecznie działają na mączniaka (przyp. prawdziwego) - jego działanie jest porównywalne ze skutecznością chemicznych fungicydów. Obecnie trwają badania nad działaniem produktów EM na mączniaka rzekomego. Jeśli do tego dodać inne zalety stosowania EM, a mianowicie jednoczesne i trwałe wzmocnienie winorośli, korzystną cenę, jak również możliwość zrezygnowania z substancji szkodliwych dla środowiska, to chyba nie ma lepszej alternatywy dla uprawy winorośli niż EM.
Jeden z właścicieli winorośli w Niemczech dopiero w trzecim roku stosowania EM stwierdził, że EM jest skuteczny w walce z mączniakiem u wrażliwych odmian. Dodać należy, że rozróżnia on stanowiska bardziej i mniej narażone na atak mączniaka. W miejscach problematycznych gleba musi wytworzyć bardzo dużą zdolność anty-utleniania, zanim zacznie się ona przekładać na zdrowie roślin

Dalej jest jeszcze trochę ciekawych informacji odnośnie sadów, w tym plan oprysków EMami na winnicy, ale nie chcę przeginać z cytowaniem.
Dla mnie wydaje się to aż za piękne, ale zobaczymy ;)

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re:
PostNapisane: środa, 21 kwietnia 2010, 13:27 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 24 marca 2010, 21:09
Posty: 239
Lokalizacja: Brama Krakowska /zachodnia część rejonu/
[/quote]
I właściwie muszę się zgodzić ze wszystkim...no może prawie ze wszystkim co powiedziałeś. A tak naprawdę przegrane są przede wszystkim jednostki naukowe bo łatwiej, choć to trudne, wybaczyć koncernom, które nie ukrywają, że są nastawione na zysk, niż "naukowcom", którzy zapomnieli o swojej roli (polecam gorąco pozycję "Nauka skorumpowana" Sheldona Krimskiego wydaną przez PIW ISBN 83-06-02996-8). Jednak nie ma co generalizować. Nie wszystkie badania są przepłacane. A tak naprawdę odrobina intuicji i doświadczenia pozwala odróżnić te właściwe od tych naciąganych. Zresztą tu reguła jest prosta, i chyba się zgodzisz, że im więcej różnych danych przeczytasz, tym łatwiej wyrobisz sobie w miarę obiektywną opinię. W tej kwestii najważniejsze jest ściągać informacje z czasopism umieszczonych na tzw Liście Filadelfijskiej, gdzie wymogi recenzentów są ogromne i żaden "szmelc" nie jest w stanie się przebić. Nie widzę innej drogi. I wątpić, wątpić cały czas wątpić.[/quote]

To święte słowa. Często dopasowuje się wyniki do wcześniej założonego wyniku i to niestety jest przykre. Czasami nie chce się kwestionowac dokonań kolegi z innego ośrodka bo on mnie też "dopadnie" albo mojego protegowanego jako np recenzent lub kolega recenzenta 8)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot], Google [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO