[quote="doktorek"] Jednak nie ma co generalizować. Nie wszystkie badania są przepłacane. A tak naprawdę odrobina intuicji i doświadczenia pozwala odróżnić te właściwe od tych naciąganych. Zresztą tu reguła jest prosta, i chyba się zgodzisz, że im więcej różnych danych przeczytasz, tym łatwiej wyrobisz sobie w miarę obiektywną opinię. W tej kwestii najważniejsze jest ściągać informacje z czasopism umieszczonych na tzw Liście Filadelfijskiej, gdzie wymogi recenzentów są ogromne i żaden "szmelc" nie jest w stanie się przebić. Nie widzę innej drogi. I wątpić, wątpić cały czas wątpić. Oczywiście, że nie ma co generalizować Aczkolwiek działania tak poważanej organizacja jak WHO, czy całe zamieszanie z globalnym ocieplenie przynajmniej u mnie spowodowały powód do rozważań nad jakością i stronniczością obecnych badań. Tak samo się zgodzę co do ostatniego zdania - jak czytam publikacje i artykuły na temat EM - powątpiewam. Mimo to chętnie sprawdzę, czy jest w tym coś prawdy. Mimo wszystko formułę i koncepcję nie stworzył jakiś szaman, czy fantasta, tylko prof. Higa z Japoni. Obecnie podobno bada to na UP we Wrocławiu prof. Leszek Kordas z pozytywnymi rezultatami (w/g http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ;start=168) Dodatkowo badania prowadzą naukowcy z Katedry Agronomii Wydziału Rolnictwa i Biologii warszawskiej SGGW oraz Rolniczy Zakład Doświadczalny Chylice. Propagatorem jest również dr Jacek Roik z Tarnowa, znany lekarz profilaktyk, autor książki "Choroby cywilizacyjne. To cytaty z http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ;start=182 - nie jestem w stanie tego sprawdzić. Z tej samej strony skład EM (jak się domyślam EM-A lub EM-1)
Cytuj: 3) skład EM-Farming (SCD EM Original) wraz ze zdolnościami enzymatycznymi wybranych grup:
Bifidobacterium animalis, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus casei, Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus plantarum, Lactococcus diacetylactis, Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Bacillus subtilis var natto, Saccharomyces cerevisiae oraz Rhodopseudomonas palustris.
Bacillus subtilis: (hydrolazy polisacharydów): a-amylaza, arabinaza, celulaza, a-glukozydaza, dekstranaza, galaktanaza, b-1,3-glukanaza, liaza pektynowa, ksylanaza, (hydrolazy peptydowe): subtilizyna, metaloproteinaza, esteraza, aminopeptydaza, (penicylinazy): b-laktamaza (nukleazy i fosfatazy): alkaliczna fosfataza, deoksyrybonukleotydorybonukleaza, 5-nukleotydaza, 3-nukleotydaza (enzymy bakteriolityczne): endo-N-acetyloglukozoaminidaza, egzo-N-acetyloglukozoaminidaza, endo-N-acetylomuramidaza, amidaza N-acetylomuramylo-L-alaninowa (inne): lipaza
Bakterie fermentacji mlekowej: (enzymy szlaku EMP i HMP): izomeraza glukozo-6-P, fosfofruktokinaza, aldolaza, dehydrogenaza fosfoglicerynoaldehydowa, kinaza fosfoglicerynianowa, fosfogliceromutaza, enolaza, kinaza pirogronianowa, dehydrogenaza mleczanowa fosfotransferaza,permeaza; beta-galaktozydaza; permeaza; fosfo-beta-galaktozydaza, dehydrogenaza glukozo-6-P, dehydrogenaza 6-P-glukonianowa, epimeraza P-rybozowa, fosfoketolaza,
_________________ .:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:. ..: Blog Winnica Tarkowo :.. :.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:
|