Mikul napisał(a):
Przykladem troche z innej uprawy może być to że, od lat używam na morele miedzianu który jest srodkiem ekologicznym, a oficjalnie został zarejestrowany do użytku na morele dopiero w 2024( idiotyzm prawny spowodowany dodatkowymi opłatami za rejestracje środka na kolejne uprawy).
Uważasz ze to idiotyzm, a dla mnie badanie środka to podstawa bezpieczeństwa.
-- 17 mar 2024, o 22:04 --
sajko71 napisał(a):
Jak chcesz chronić ludzi to po prostu zabroń im kupować winogrona w sklepie, bo tu nikt rozsądny nie pryska tyle razy co tamci. Mi zawsze coś nie tak po zjedzeniu winogron ze sklepu a po moich wcale. Ale co ja tam się znam ? ...

Właśnie dla tego mam własne winogrona a nie kupuję .
-- 17 mar 2024, o 22:39 --
ZbyszekTW napisał(a):
Dionizos, to weź powiedz, czym na Mączniaka Rzekomego pryskasz.
Albo czym byś zalecił ochronę dla winogrodników amatorów, co mają 100 krzewów za domem.
Bo ja się dzielę wiedzą i praktyką, a Ty na razie hamulcowym jesteś...
W zeszłym roku wystarczył mi Miedzian.Fakt że lato było bardzo suche. Mam rozstawę 3mx1,5m więc mam przewiew .Objawy miałem tylko na Muskacie Dońskim. Gdyby była wyższa presja użyłbym Fopaz. U mnie azoksystrobina jeszcze dobrze działa. Zresztą ważny też jest sposób zastosowania. niskie stężenie ,dużo cieczy ,bardzo drobna kropla.
Amatorom nie mogę nic polecić .nie dlatego że nie chcę,tylko regulamin forum na to nie pozwala,byłoby to zachęcanie do łamania prawa.
To nie ja ustalam przepisy .Też muszę sobie radzić w tych realiach .
-- 17 mar 2024, o 22:56 --
mazmaciek napisał(a):
skoro zamierzasz chronić ludzi to jutro jedziemy strajkować na granice aby tego syfu do nas nie wwozili, ja byłem kilka razy.
Tam używają środków których u nas niema 25 lat na przykład atrazyny, jak chcesz to mogę wymienić Ci kilkadziesiąt substancji które są u nas zakazane a wciąż je zjadamy
Pretensje to nie do mnie.jakbyś był świadomy to byś nie zjadał.Też jestem Ogrodnikiem ,żyć się z tego nie da.Dlatego zająłem się badaniami i doświadczeniami.To dzięki takim badaniom w Polsce nie mamy tego syfu co na wschodzie.Wszyscy potraficie tylko narzekać i czkać że ktoś za Was zrobi.