Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 14:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2009, 09:22 
Ekspert
Ekspert

[quote="Wesoly"][quote="heavy"]A ja z innej beczki!

Czy zdecydowanie powinno unikać się pryskania podczas kwitnienia (np. universalisem) , czy jest to bez znaczenia?

Pytam dlatego bo padało i nie pryskałem, a teraz jak mogę to zaczyna kwitnąć!

Mi kolega z autorytetem odradził Universalis podczas kwitnienia, polecił Topsin.

Oryginalnie - Universalis zalecany jest przez Syngentę przed i po kwitnieniu. W czasie kwitnienia - nie.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2009, 09:40 
Kiper
Kiper

A jak wygląda pryskanie Ridomilem w czasie kwitnienia? Ze względu na mix odmianowy kwitnienie się pewnie przeciągnie, a nie widzi mi się czekać przy takiej pogodzie (od ponad 3 tygodni codziennie pada lub wieje wiatr, co uniemożliwiało opryski).

Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 23:00 
mistrz
mistrz

Biorąc sobie do serca idee prezentowane tu przez kolegę DW nie pryskam, choć coraz bardziej mam napięte nerwy.
Od pewnego czasu (ok 3 tygodnie) zauważyłem na moich niektórych krzaczkach robactwo przypominające wielkością i kolorem mszyce wiśniowe i czereśniowe (czarne, ok 1-1.5 mm). Ale ponieważ upodobały sobie tylko łodygi w pobliżu wierzchołka ( nie dostrzegłem ich na liściach, choć obserwacje prowadzę praktycznie codziennie), nie dobyłem opryskiwacza by zrobić z nimi ostateczne rozwiązanie. Dziwne jest również to, że zagnieździły się tylko na Rondzie, grymasząc na MF, który rośnie w tym samym rzędzie i na Aurorę w rzędzie sąsiednim. Zauważyłem również towarzystwo mrówek, które uwijają się między nimi.
Na razie nic złego z tego nie wynika. Ale czy mogę brać to za dobrą monetę ?? Czy jednak profilaktycznie ( a może na na wszelki wypadek ) przejechać po tym jakimś Pirymorem albo Decisem ?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 czerwca 2009, 00:19 
Ekspert
Ekspert

Zdecydowanie decisem, bo też tak miałem i pomaga(o dziwo) także na mrówki. To jest taka symbioza, nie ma mszyc, to nie ma i mrówek.

PostNapisane: wtorek, 13 października 2015, 14:20 
Ekspert
Ekspert

Przypomniał mi się ten wątek a propos Waldka (heavy) i jego dyskusji na wino.org. Od razu zaznaczam, że sprawa zbanowania go tamże mnie nie interesuje, i nie w tym celu nawiązuję do jego aktywności.

Co mnie natomiast poruszyło to coś w rodzaju zmasowanego ataku na jego praktykę ochrony winorośli, tzn. "nie pryskam jeśli nie muszę, a jeśli muszę to pryskam !!!!!" Co najciekawsze, zaatakowali go ludzie wyglądający na światłych, oczytanych i umiejących składnie się wypowiadać. Uznali ten sposób ochrony za błędny, niewłaściwy, a prezentowanie go na forum za wręcz szkodliwe, bo "ogłupiające" początkujących winogrodników i winiarzy.

Wczytałem się w tę całą dyskusję na wino.org. Waldek pisze co prawda chaotycznie i emocjonalnie jednak przeciętnie inteligentny czytelnik z łatwością wychwyci podstawe założenia jego metody:
1. Dostosowuje ilość oprysków do wyjątkowego mikroklimatu swojej winnicy (ok. 0,5 ha).
2. Pryska tylko interwencyjnie, tym samym automatycznie ograniczając ilość oprysków do niezbędnego minimum.
3. Stosuje tę metodę na podstawie kilkuletniej obserwacji siedliska swojej winnicy.

W związku z tym, jakie są argumenty aby Waldek przeszedł na opryski dostosowane do faz fenologicznych (czytaj: obsesyjno-kompulsywne) ? I dodatkowe pytanie do oponentów Waldka: jak wygląda sprawa oprysków w winnicach prowadzonych biodynamicznie ? Ostatnio taką winnicę założyła p. Agnieszka Wyrobek-Rousseau w Wieliczce pod Krakowem: http://www.vinisfera.pl/wina,2009,247,0,0,F,news.html . Co ciekawe, posadziła tam same vinifery (kto nie wie kto to jest p. A. Rousseau niech sobie wygoogluje).

PostNapisane: wtorek, 13 października 2015, 14:48 
Ekspert
Ekspert

:clap: :clap:
W pełni się z tobą zgadzam Danielu!

PostNapisane: wtorek, 13 października 2015, 15:26 
Ekspert
Ekspert

A co ma piernik do wiatraka, że tak brzydko napiszę. Gdyby to pisał po ludzku i w odpowiednich tematach nie było by problemu.
A jak wcina się gdzie podanie, z "hasłem a ja nic nie pryskałem" to można mieć pewne uwagi.
Był już taki jeden tutaj co pisał codziennie, że u niego nie pada i jest 10C.
Dziecku czasami wystarczy raz powiedzieć nie rób bałaganu. Widać heavy jest już za duży i zwracanie uwagi na niego nie działa.

PostNapisane: wtorek, 13 października 2015, 15:36 
Ekspert
Ekspert

Ponadto, warto przytoczyć W.Bosaka (który podobnie jak A. Rousseau, również nie wypadł sroce spod ogona):

"W Europie winnice stanowią zaledwie 8 procent wszystkich użytków rolnych, ale pochłaniają aż 40 procent wszystkich środków ochrony roślin, w tym 70 procent fungicydów zużywanych na naszym kontynencie! Na statystyczną butelkę europejskiego wina przypada ponad pięć gramów fungicydów, herbicydów i insektycydów rozpylanych w winnicach, w przeliczeniu na tak zwany ?składnik aktywny?, czyli truciznę w czystej postaci.

W organicznej uprawie nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin ? fungicydów, insektycydów i herbicydów ? które oprócz chorób i szkodników mogłyby zniszczyć także organizmy pożyteczne występujące w glebie i na powierzchni winnicy. Używa się natomiast naturalnych preparatów, jak wyciągi z roślin, roztwór mydła, bentonit, itp."

Cytat pochodzi z artukułu "Winnice organiczne i biodynamiczne" opublikowanego tu: http://www.winologia.pl/teksty_bio.htm

Co wy na to, koledzy opryskiwacze ? Waldek jest przynajmniej elastyczny i myśli nad tym co robi we własnej winnicy; sobie nie szkodzi a i wspiera środowisko. Co można jednak powiedzieć o waleniu chemii pod pojawiające się kolejno liście ? Świątek i piątek ?
Bezrefleksyjnie ?

-- Wt, 13.10.2015 15:36 --

kilis napisał(a):
A co ma piernik do wiatraka, że tak brzydko napiszę. Gdyby to pisał po ludzku i w odpowiednich tematach nie było by problemu.
A jak wcina się gdzie podanie, z "hasłem a ja nic nie pryskałem" to można mieć pewne uwagi.
Był już taki jeden tutaj co pisał codziennie, że u niego nie pada i jest 10C.
Dziecku czasami wystarczy raz powiedzieć nie rób bałaganu. Widać heavy jest już za duży i zwracanie uwagi na niego nie działa.

Jak napisałem na początku, nie chodzi mi o tego bana czy o jego kulturę osobistą na forum, to inna sprawa.

PostNapisane: wtorek, 13 października 2015, 15:45 
Ekspert
Ekspert

Jestem pełen uznania dla projektu Agnieszki, mam nadzieję że się uda. Tylko żeby nie pryskać fungicydami i innymi ŚOR trzeba pryskać i to dużo więcej różnymi roślinnymi specyfikami, do tego uprawa innych roślin a nie trawnik i wiele wiele innych. Założenia Heavy są zbyt słabe by uznać to za wzór do naśladowania i nie ma to nic wspólnego z biodynamiką. To zwykła oszczędna/leniwa forma zajmowania się winnicą. Jak stary polski rolnik. Pryskam jak mam grzyba.

PostNapisane: wtorek, 13 października 2015, 15:58 
Ekspert
Ekspert

kilis napisał(a):
.... Założenia Heavy są zbyt słabe by uznać to za wzór do naśladowania i nie ma to nic wspólnego z biodynamiką. To zwykła oszczędna/leniwa forma zajmowania się winnicą. Jak stary polski rolnik. Pryskam jak mam grzyba.

Zbyt słabe zalożenia ? Dostosowanie ochrony do mikroklimatu siedliska to wg. ciebie zbyt słabe założenie ? Ponadto, ze zdjęć winnicy Waldka jakoś mi nie wynika aby był leniwy, wręcz odwrotnie - jego winnica jest wręcz wzorcowo zadbana i wypielęgnowana.

PostNapisane: wtorek, 13 października 2015, 16:09 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem, nie widziałem na żywo. Tylko jakieś kilka zdjęć sprzed paru lat. Pewnie że słabe założenia, bo najprostsze, pryskam jak muszę ciężką interwencyjną chemią.
Przytaczanie trudnego projektu Agnieszki, opisów winnic Bosaka i biodynamiki w tym wypadku to jakieś totalne nieporozumienie. To się ma nijak jedno z drugim. Heavy jest za nimi 100 lat do tyłu i każdym kto stara się interwencje ograniczyć do minimum.

PostNapisane: wtorek, 13 października 2015, 17:15 
Ekspert
Ekspert

Nie ma czegoś takiego jak ekologiczne opryski. Niech każdy wreszcie zda sobie z tego sprawę.
To moja uwaga pod wpływem tych słów
Cytuj:
Używa się natomiast naturalnych preparatów, jak wyciągi z roślin, roztwór mydła, bentonit, itp."

Jedynie może pokrzywa, która w oprysku nie wyrządza wielkich szkód, a co i za tym idzie nie jest niestety zbyt skuteczna w walce ze szkodnikami.

Wrotycz- bardzo silnie działająca roslina, niszczy nie tylko niepożadane insekty, ale i te dobre żyjątka
Rumianek, krwawnik- surowce dostarczające przede wszystkim azulenu- który jest b.silnym środkiem "palącym"
( psu absolutnie nie można przemywać oczu wywarem z rumianku, o krwawniku nie wspomnę)
Skrzyp- zawiera przede wszystkim krzemionkę ( nie tylko on zresztą, bo jest trochę tych ziół krzemionkowych), krzemionka jako taka b.dobra,
ale sam oprysk skrzypem grozi spaleniem liści, bo ma zbyt wysuszające działanie, trzeba dodać pokrzywę

Bentonit i mączka bazaltowa- wszechstronne zastosowanie, również jako opylanie roslin. Niestety opylenie niszczy wszystko co żywe i te pozyteczne: pająki, biedronki, skorki, złotooki, bzygowate, itd.

To tylko tak na gorąco parę przykładów, bo zdecydowanie więcej można by ich znaleźć.
Równowaga to jest wtedy kiedy przyroda radzi sobie sama, tak jak w zdrowym lesie, na zdrowej łące.
Tam gdzie wprowadza się monokultury trudno mówić o równowadze.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 13 października 2015, 17:57 
Ekspert
Ekspert

@jokaer Dobrze, że jesteś bo nie umiałbym tak ładnie napisać jak Ty :clap:, - dokładnie tak samo uważam.

@kilis Krzywdzące jest napisanie, że jeśli człowiek (ja też tak robię) obserwuje swoje rośliny i reaguje (niekoniecznie ciężką układową chemią) na realne, istniejące zagrożenie :thumbup: jest 100 lat za kimś kto w czasie kwitnienia już śni o nocy letniej która przywieje zagrożenie :thumbdown:. Dodatkowo, taka uważna osoba wprowadzi z czasem pewnie i profilaktykę, ale nauczona doświadczeniem będzie to profilaktyka celowana, zarówno przeciw konkretnym zagrożeniom występującym w danym siedlisku jak i dla konkretnych roślin.

PostNapisane: wtorek, 13 października 2015, 18:13 
Ekspert
Ekspert

kilis napisał(a):
Nie wiem, nie widziałem na żywo. [...] Przytaczanie trudnego projektu Agnieszki, opisów winnic Bosaka i biodynamiki w tym wypadku to jakieś totalne nieporozumienie. To się ma nijak jedno z drugim. Heavy jest za nimi 100 lat do tyłu i każdym kto stara się interwencje ograniczyć do minimum.

Jeśli nie widziałeś to nie oceniaj. Nie wiesz jak wygląda winnica Agnieszki i Heaviego więc skąd wiesz że jest 100 lat do tyłu? Jeśli masz jakieś informacje to proszę je zaprezentować, jeśli nie - to zamilknij.

Dla innych uczestników tego wątku proszę o rozsądek i pamiętanie o regulaminie.

PostNapisane: wtorek, 13 października 2015, 18:53 
Ekspert
Ekspert

Osobiście jestem zwolennikiem profilaktyki, nie tworzę jednak profilu psychologicznego tych, którzy stosują inną strategię.
suszi napisał(a):
... w czasie kwitnienia już śni o nocy letniej która przywieje zagrożenie

No właśnie, przypadkiem świetny punkt zaczepienia, można wspomnieć o profilaktycznym oprysku przeciwko szarej pleśni w trakcie kwitnienia. Stosuję go od kilku lat i jestem przekonany, że jest kluczowy. Jeżeli ktoś uważa, że to działanie wywołane obsesją, to jego problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1