Teraz jest poniedziałek, 5 stycznia 2026, 03:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 14 października 2015, 23:10 
przedszkolak
przedszkolak

Może wam się udaje utrzymać bez oprysków Rondo,Regenta i Solarisa.

Ja nie mam najmniejszych szans ,dlaczego nie dlatego jak to nazywacie że jestem NOWICJUSZEM ,a dlatego że przy moim płocie rośnie sad, który nie ma właściciela od 10 lat ,i choroby ,szkodniki chwasty mają tam wylęgarnię.

I gdybym nawet postawił 10 metrowy mur na granicy mojej działki to i tak z powietrzem,wilgocią ten syf znalazł by się na moich winoroślach.

PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 11:04 
Ekspert
Ekspert

kilis napisał(a):
Ja bym chciał zobaczyć krzewy niepryskanych dwa lata vinifer ze zdrowymi owocami. Np. Chardonnay, Kerner, Saint Laurent, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Traminer, Riesling, Siegerrebe, Ortega. Ktoś może się pochwalić?
Bo Solarisa czy Regenta w dobre lata to każdy nie nowicjusz utrzyma bez oprysków.

Zdjęcia Traminera mogę ci pstryknąć bo dwa rzędy (ok 60 krzaków) rosną obok. Wyglądają normalnie. Choć w innych latach były bardziej podatne na choroby.

Chardonnay, Kerner, Saint Laurent i Sauvignon Blanc sa również obecne po kilkanaście krzaków, ale na w pełni dojrzałe owoce się chyba nie doczekam więc pójdą pod szpadel, albo jako dokwaszacz!!!

PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 13:44 
Ekspert
Ekspert

kilis napisał(a):
Bo Solarisa czy Regenta w dobre lata to każdy nie nowicjusz utrzyma bez oprysków.
Poproszę dobrych lat z minimum 10 od dziś. :lol:

PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 14:23 
Kiper
Kiper

piotr60 napisał(a):
Erikos ja do zeszłego roku,przy prowadzeniu winorośli systemem ekologicznym przy posadzonych 160 winoroślach robiłem dokładnie 10 litrów wina z solarisa i 20 litrów z Ronda i Regenta.
Resztę zżerały choroby

W tym roku ,przypilnowałem oprysków ,robiłem wyłącznie zapobiegawczo i to starczyło że ani MRZ,ani MP,ani szara pleśń nie wystąpiła.

Mam w tym roku do przerobienia 250 kg winogron. Dla mnie różnica OGROMNA,.

To jeszcze, przy tych odmianach możesz ok 100 kg więcej zebrać bez utraty parametrów!!!!!

P.S. Oczywiście wpływ ma też rozstaw krzewów. Zakładam średni czyli 1 m.

Krzysztof

PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 16:29 
mistrz
mistrz

Ja przez parę lat uprawiałem prawie same vinifery i teraz wymieniam, w mojej lokalizacji przy uprawie jak nie wykonasz oprysków profilaktycznych to jak gron w czasie kwitnienia nie pożre prawdziwy to spleśnieją przed dojrzewaniem, nie jestem zwolennikiem jedzenia fungicydów i z tego powodu w dobrej jak myślę lokalizacji, gdzie dojrzewa mi corocznie chardonnay, wymieniam i sadzę hybrydy. Nie zmienia się jednak moje podejście co do profilaktyki, wolę wykonać dwa lub trzy opryski przeciw rzekomemu (w zależności od pogody) w momencie gdy nie mam jeszcze owoców lub gdy do zbioru 3 miesiące niż pryskać interwencyjnie na granicy karencji.

PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 16:40 
Ekspert
Ekspert

MarcinJ napisał(a):
...wolę wykonać dwa lub trzy opryski przeciw rzekomemu (w zależności od pogody) w momencie gdy nie mam jeszcze owoców lub gdy do zbioru 3 miesiące niż pryskać interwencyjnie na granicy karencji.
Bardzo mądrze napisane.

PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 05:16 
mistrz
mistrz

Szkoda, że w tej dyskusji pomijane są, niezwykle gładko, istotne uwagi:
Erikos napisał(a):
... ciekaw jestem ile wina rok-rocznie udaje się zrobić tym którzy piętnują opryski.

kilis napisał(a):
Ja bym chciał zobaczyć krzewy niepryskanych dwa lata vinifer ze zdrowymi owocami...

Negowanie potrzeby oprysków, nie ma sensu bez podania odmian, które się uprawia - to kwestia podstawowa.

Ponadto... koledzy "NIE opryskiwacze" gdzie są Wasze wina?
Czy nie lepiej - zamiast tutaj rozpisywać się z mozołem i pietyzmem oraz snuć dywagacje różnorakie - przywieźć swoje wino na konkurs do Gostomi, zająć jakieś akceptowalne miejsce i dopiero wtedy udowadniać swoje racje...

PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 09:54 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Ponadto... koledzy "NIE opryskiwacze" gdzie są Wasze wina?

Odpowiem, choć moje "niepryskanie" (póki co) nie wynika z jakiegoś zboczenia ekologicznego tylko z braku konieczności.
Teraz co do wina.
Jeśli chodzi o tegoroczne to ładnie pracuje i zapowiada się b. dobrze :thumbup:
Poprzednie roczniki niestety już na wykończeniu.
Ale jak kogoś interesuje opinia to wystarczy podejść w Szczecinie na ul.Rayskiego do sklepu Pana Popielskiego ( duży importer "101win.pl") i zapytać jak wypadło moje białe wino podczas degustacji w ciemno (są organizowane takie spotkania) na tle win europejskich!!!!! Butelka stoi w witrynie na wystawie!!!

PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 10:23 
Ekspert
Ekspert

maciek19660714 napisał(a):
... przywieźć swoje wino na konkurs do Gostomi, zająć jakieś akceptowalne miejsce i dopiero wtedy udowadniać swoje racje...

Jak rozumiem, ty swoje wina już zaprezentowałeś i zyskały one akceptację uczestników zlotu/zlotów w Gostomii. W związku z tym, poczułeś się upoważniony aby intensywnie zwalczać i dyskredytować doświadczenia i metody innych, niezgodne z twoimi wyobrażeniami o uprawie winorośli.

PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 10:45 
Ekspert
Ekspert

Czy ja wiem, wino się robi dla siebie i nam powinno smakować, tym bardziej, że większość z nas robi raczej małe ilości.
Ja jakoś nie lubię np. nut naftowych w winie - i co z tego że inni się zachwycają :)

PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 11:18 
czeladnik
czeladnik

Zaciekawiło mnie użyte pojęcie " nuta naftowa " i szukając wyjaśnienia znalazłem w sieci taki tekst " http://magazynwino.pl/Artykul/857/dojrz ... zaly-blues . Pozdrawiam Bogumił

PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 13:07 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Czy ja wiem, wino się robi dla siebie i nam powinno smakować, tym bardziej, że większość z nas robi raczej małe ilości.................

Racja, tym bardziej, że na taki "konkurs" trzeba wysłać kilka flaszek a szkoda :lol:

PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 14:00 
Ekspert
Ekspert

Nie no, Waldek, wysyłać nie ma sensu bo poczta "rozpije" jak będzie chlupało, ale pojechać i wziąć z sobą to jak najbardziej :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1