Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 20:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 16 maja 2018, 20:12 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
Basti napisał(a):
doktorek napisał(a):
To co jest ten mączniak rzekomy na plamach czy nie :D
https://klinikaroslin.wordpress.com/201 ... /#more-420

:clap: brawo brawo tego było trzeba tym co pryskają każdą plamke.

A tym, którym przeszkadza deszcz przy oprysku, mogą to robić pod parasolem :lol: :problem:
U mnie zaczęło też padać.
Moje krzewy wytresowałem i czekają z kwitnieniem na lepszą pogodę :mrgreen:

Nigdy bym tych palm na zdjęciach nie uznał za objawy rzekomego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PostNapisane: środa, 16 maja 2018, 20:17 
Kiper
Kiper

mihuu napisał(a):
U mnie liście wyglądają tak:

Obrazek

Obrazek

Pod spodem są nadal czyste - choć dopiero tej nocy padało i może coś dopiero wyjdzie...

Wyszło ?

P.

PostNapisane: środa, 16 maja 2018, 20:48 
mistrz
mistrz

PiotrekK napisał(a):
Cytuj:
https://photos.app.goo.gl/XTxaJJHEkom0dbg52

Tylko,że to tutaj to naprawdę wygląda na rzekomego,ale skoro jest plamistością pstrokatą vel kapitanką :wink: to łatwo nie będzie :|.

P.

Namoczony ręcznik papierowy na dnie obciętej butelki PET przykrytej odcięta połową na tym leżą liście i wyglądają jak dopiero zerwane.....stoi to na szawce w kuchni..

PostNapisane: środa, 16 maja 2018, 20:57 
Kiper
Kiper

U mnie liście nadal czyste pod spodem i plam nie przybywa. Widocznie to jakaś inna przypadłość :-)

PostNapisane: środa, 16 maja 2018, 21:39 
Kiper
Kiper

jasiu83 napisał(a):
. . .
Koledzy, wiedzy doktorka nikt tu nie neguje.

Ale jak dla mnie to bez znaczenia i tak prysnę SNL przed kwitnieniem i po kwitnieniu.
Bo nie mam zamiaru czekać na infekcje, lepiej zapobiegać niż leczyć.
Lepiej na początku sezonu prysnąć z 2 razy czymś mocniejszym niż potem w Lipcu myśleć jak ratować plon gdy karencja już nas goni.
Oczywiście wszystko z głową.

Tylko Jasiu zważ, że panika mączniakowa i bomby atomowe wyciągnięte zostały przed końcem kwietnia, kiedy do kwitnienia to było jeszcze trochę :). Już na 1 stronie pisałem żeby użyć głowy, a nie poddawać się panice. Na szczęście Doktorek czasami tu jeszcze zagląda i swoim autorytetem ostudził co poniektórych. Pryskanie przed kwitnieniem i w czasie zawiązywania gron, oczywiście z głową to nie to samo, co lanie ciężkiej chemii na 3 listki. I jeszcze jedno, po mojemu użycie jak piszesz czegoś mocniejszego na początku sezonu, na pewno nie uchroni Cię jak w lipcu będzie pogoda pod psem przed ratowaniem plonu niestety. Gdyby to chciało być takie proste :).

PostNapisane: środa, 16 maja 2018, 21:41 
mistrz
mistrz

U mnie też takie plamki wystąpiły, coś dużo osób ma w tym roku podobne.
Oby to nie było jakieś nowe choróbsko.

PostNapisane: czwartek, 17 maja 2018, 10:32 
Ekspert
Ekspert

przemar napisał(a):
... Pryskanie przed kwitnieniem i w czasie zawiązywania gron, oczywiście z głową to nie to samo, co lanie ciężkiej chemii na 3 listki.
Możesz rozwinąć myśl co znaczy "nie to samo"?
przemar napisał(a):
I jeszcze jedno, po mojemu użycie jak piszesz czegoś mocniejszego na początku sezonu, na pewno nie uchroni Cię jak w lipcu będzie pogoda pod psem przed ratowaniem plonu niestety. Gdyby to chciało być takie proste :).
Oczywiste jest, że nawet ciężki/układowy oprysk chroni roślinę przez około 10 dni i to fragmenty opryskane, a nie nowe przyrosty. Ale skąd pewność, że akurat na początku sezonu nie ubiliśmy infekcji pierwotnej (co jest prawdopodobne), bo piszemy tu o m. rzekomym i infekcja w lipcu przez to nie będzie epidemią? Gdyby sprawa była prosta - nie byłoby wątku. Nie ma też pewności że oprysk przed samym kwitnieniem i tuż po zawiązaniu owoców nie uchroni nas przed ratowaniem plonu w lipcu - ale wzrasta coraz bardziej szansa, że się tak nie stanie.

PostNapisane: czwartek, 17 maja 2018, 19:30 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
To nie rzekomy, to "pstrokatość pospolita" :mrgreen:

Zaczęła się i u mnie tzw. "kapitanka" - swoją drogą chwytliwa nazwa :clap: .
Tylko czym tu pryskać? Może ktoś doradzi? Wszak od trzech dni deszcz i jutro raczej marne szanse widzę na oprysk.
Najprawdopodobniej sobota jak wszystko przeschnie będzie odpowiednim terminem.

Krasotka
ObrazekObrazekObrazek

Weles
ObrazekObrazek

PostNapisane: czwartek, 17 maja 2018, 21:47 
Ekspert
Ekspert

Na te plamki nic nie poradzisz to nie rzekomy - i dobrze.

PostNapisane: czwartek, 17 maja 2018, 22:45 
Ekspert
Ekspert

W zasadzie to można już napisać, że mączniak rzekomy przestał istnieć i zamknąć wątek.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2018, 10:00 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
W zasadzie to można już napisać, że mączniak rzekomy przestał istnieć i zamknąć wątek.

W zasadzie to wyjaśniło się, że to jeszcze nie mączniak rzekomy. A Ty nie potrafisz przyznać się do błędu :wink:

PostNapisane: piątek, 18 maja 2018, 10:43 
Ekspert
Ekspert

Frank1 napisał(a):
kapitan napisał(a):

W zasadzie to wyjaśniło się, że to jeszcze nie mączniak rzekomy. A Ty nie potrafisz przyznać się do błędu :wink:

Do błędu można się przyznać, kiedy się błąd popełni. Ale w tej sytuacji dalej nie wiadomo,cóż to takiego. Dalej nikt nie zgłosił,że test słoikowy wyszedł pozytywnie. A nawet dalej nikt nie opisał dokładnie przebiegu. Więc nie wiadomo CO TO JEST.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2018, 11:18 
Ekspert
Ekspert

Piotr85 zauważ, że poważny naukowiec (doktorek) zajmujący się tą dziedziną opisał to na swoim blogu, więc raczej oparł to "o jakiś mikroskop" (inaczej by się sam skompromitował) i to raczej my opieramy się o domniemanie, więc odpuśćmy sobie, obserwujmy, stosujmy normalna profilaktykę. Dla mnie proste: Odpuszczamy temat i idziemy do przodu.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2018, 11:20 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Stosować dwustronnie, czy tylko wizualnie od góry :wink:

Obrazek :wink: :twisted:

Romanie .A fuj.Po nocach mi się będzie śnić. Mam nadzieję,że nie Twoje. :lol:. Tutaj pomoże już tylko puszka z farbą.

PostNapisane: piątek, 18 maja 2018, 21:14 
Ekspert
Ekspert

Frank1 napisał(a):
kapitan napisał(a):

Dla mnie niewiele się wyjaśniło i faktycznie nie jestem przekonany do tego, że jestem w błędzie. Wykonałem w tym sezonie dwa opryski, 1 maja Miedzian i po 11 dniach Ekonom. Z systematycznej obserwacji krzewów wyjaśniło się tyle, że po pierwszym oprysku Miedzianem plamy przestały się pojawiać. Dziwnym zbiegiem okoliczności pierwszą plamkę w sezonie znajduję zawsze na tej samej odmianie, która nie chroniona w przeszłości była niemiłosiernie masakrowana przez rzekomego. Rośnie na południowej ścianie szybciej od innych się rozwija i ma bardzo dużą wrażliwość na tego mączniaka, dlatego traktuję ją jako wskaźnikową i tylko jej "ufam". Gdy po 11 dniach stwierdziłem nowe plamy wykonałem kolejny zabieg i czekam co będzie dalej. Uważam, że rozsądna profilaktyka nigdy nie powoduje szkód, natomiast do czego prowadzi zaniechanie ochrony przekonałem się w przeszłości na własnej skórze i nie podzielam Waszego dobrego samopoczucia.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1