Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 13:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2012, 17:26 
nowicjusz
nowicjusz

Proszę o pomoc w rozpoznaniu choroby. Czytałem inne posty ale nie jestem pewien co nęka moje winorośle. Mam kilka krzaków Swenson Red i Izy Zaliwskiej, wszystkie chorują w mniejszy lub większym stopniu. Choroba najsilniej występuje w dolnej części rośliny na starych liściach. Stosowałem opryski na przędziorka i choroby grzybowe ale bez skutku.

Załączniki:
DSC_0016 gh.JPG
DSC_0016 gh.JPG [ 42.32 KiB | Przeglądane 1569 razy ]
DSC_0011 jh.JPG
DSC_0011 jh.JPG [ 51.27 KiB | Przeglądane 1569 razy ]
DSC_0014 g.JPG
DSC_0014 g.JPG [ 49.06 KiB | Przeglądane 1569 razy ]

PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2012, 17:45 
Ekspert
Ekspert

To nie jest choroba. Starsze liscie tak mają przy brakach mikro ,makro elementów .Winorośl wycofuje składniki na rzecz nowych lisci .Dlatego o tej porze roku ogławia się ,czyli ułamuje stożek wzrostu . Poczytaj, choćby forum .Zbyszek

PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2012, 19:14 
Kiper
Kiper

To jest chloroza z nekrozą, czyli objaw silnego niedoboru(lub nadmiaru uniemożliwiającego przyswajanie) - z makroelementów prawdopodobnie może to być fosforu(jednak wątpię) lub wapnia; jeśli chodzi o mikroelementy to trudno stwierdzić, ale raczej odrzucił bym żelazo.
Jeśli jest to więcej krzaków, to polecił bym zrobić badanie gleby - pH i makroskładniki to jakieś 9,50 zł netto, a mikroelementy(Cu, Zn, Mn, Fe) to jakieś 25 zł netto.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2012, 19:55 
nowicjusz
nowicjusz

W tym roku sypałem jakieś 3 razy nawóz do winorośli, więc niedobór to chyba nie jest, bardziej bym stawiał na nadmiar bo mogłem przedobrzyć z tym nawożeniem. Może zrobię te badania gleby w wolnej chwili. Najsilniej objawy widać na największym krzewie zeszłorocznym, ma pięć pędów o długości ok 3 metrów i silnie rośnie, tak silnie, że owoce są karłowate i muszę przycinać nowe pędy co jakiś czas. Tegoroczne krzewy mają po jakieś 1.5 metra i dopiero zaczynają chorować, pojawiają się żółknące listki na dole rośliny. Glebę mam gliniastą ale jak sadziłem krzewy to wykopywałem dołki i sypałem ziemię kupiona w ogrodniczym.

PostNapisane: niedziela, 19 sierpnia 2012, 20:51 
Ekspert
Ekspert

jusiek20 napisał(a):
W tym roku sypałem jakieś 3 razy nawóz do winorośli, więc niedobór to chyba nie jest, bardziej bym stawiał na nadmiar bo mogłem przedobrzyć z tym nawożeniem. Może zrobię te badania gleby w wolnej chwili. Najsilniej objawy widać na największym krzewie zeszłorocznym, ma pięć pędów o długości ok 3 metrów i silnie rośnie, tak silnie, że owoce są karłowate i muszę przycinać nowe pędy co jakiś czas. Tegoroczne krzewy mają po jakieś 1.5 metra i dopiero zaczynają chorować, pojawiają się żółknące listki na dole rośliny. Glebę mam gliniastą ale jak sadziłem krzewy to wykopywałem dołki i sypałem ziemię kupiona w ogrodniczym.

Niemozliwe żeby owoce karłowaciały z powodu silnie rosnących pędów .Może owoce masz na pasierbach ? Swenson Red u mnie jest dojrzały,wybarwiony, do jedzenia .Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2012, 12:27 
Kiper
Kiper

Nadmiar jednego składnika pokarmowego może być przyczyną niedoboru innego!
Podaj proszę skład tego nawozu, bo może mając czegoś dużo w glebie dostarczyłeś nawozem dodatkową ilość blokując przy okazji inne składniki. Ja na ten przykład nie powinienem w ogóle stosować nawozów z fosforem(czyli większa część nawozów organicznych odpada, nawet gdybym miał do nich dostęp), bo mam go bardzo dużo i pojawiają się u mnie podobne do Twoich objawy na Muskacie Letnim(dużo małych, nekrotycznych plamek); pomijam już objawy niedoboru potasu, a na końcu ogólnej chlorozy(równomiernej), z którą będę walczył dopiero po poprawieniu sytuacji z potasem, oraz fosforem.

Karłowacenie owoców może być skutkiem niedoboru potasu(ale nekrozy zaczynały by się raczej od krawędzi blaszki liściowej, a nie od środka), lub boru(ale tu raczej przestrzelone grona).

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2012, 19:27 
nowicjusz
nowicjusz

Stosuje Florovit nawóz do winorośli

Składniki azot (N) : fosfor (P) : potas (K)
15,0 : 10,0 : 20,5
Dodatkowe składniki:
siarka, bor, miedź, żelazo, mangan, molibden, cynk

Możliwe, że to kwestia ilości składników ponieważ im większy krzew, większe potrzeby i bardziej widoczne skutki na liściach. Tegoroczne krzewy są mniejsze i tylko część z nich ma po kilka liści z objawami a zeszłoroczne w dużo większym stopniu mają liście z objawami widoczne na zdjęciach. Więc ewidentnie jest prawidłowość związana z rozmiarem rośliny.
Co do karłowacenia owoców to dotyczy tylko jednego krzewu, po sąsiedzku rośnie odmiana zielonego i ma pokaźne grona więc to może jednorazowy przypadek.

Strefa czasowa: UTC + 1