Teraz jest niedziela, 21 grudnia 2025, 22:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 08:26 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć,
Teoretycznie to "sztobry" rondo albo marszałka. Niestety jest duża szansa że zostały oznaczniki odmiany pomylone. Były w tym roku spryskane topsinem. W zeszłym roku dwa krzaki zatrzymały wzrost, na liściach pojawił się coś jak meszek biały. Później brązowe plamy i dziury. Sztobry zrobione z tych krzaków.

Kilka dni temu wybilo zielone i... nie wiem czy tak ma byc czy jednak mam się martwić. Z drugiego krzaka który miał problemy w zeszłym roku sztobry i zielone wyglądają normalnie (pinot noir).

Wrzucam fotkę obecną i parę zdjęć z zeszłego roku (obydwu krzaków).

Co do odmiany to mogą być pinot noir, rondo, marszałek, bianca, johanniter, aurora albo zilga. Ostatecznie Iza Zaliwska. ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

-- czwartek, 25 kwietnia 2019, 08:26 --

Panie i Panowie - nikt nic nie pomoże ?

PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 08:31 
Ekspert
Ekspert

Które to zdjęcia są zeszłoroczne, a które tegoroczne, bo nie wiem, na co patrzeć - czy na sztobry w doniczce, czy na uszkodzenia po przymrozkach na młodych przyrostach w gruncie?

Które zdjęcie jest Twoim zdaniem tym "problemowym"?

PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 10:06 
nowicjusz
nowicjusz

Te "sztobry" w doniczce są z tego roku. I ten biały nalot, meszek mnie zastanawia. Wygląda to jak pajęczyna. Na wiekszych listkach po delikatnym potarciu wałkuje się, liść pod tym jest zielony. Wydaje mi się, ze obserwowałem coś takiego właśnie na tych dwóch krzewach które stanęły z przyrostami w zeszłym roku, i że wcześniej nie widziałem takich koronek na tych moich krzakach. Szukałem w necie zdjęć koronek i młodych pędów i nigdzie mi się nie trafiło nic podobnego więc nie mam pojęcia czy tak ma być czy nie ;) To jeden temat który mnie nurtuje i na niego najbardziej chciałbym uzyskać odpowiedź.

Pozostałe zdjęcia - są z 6,8,24 maja 2018. Większość to niby "rondo" albo "marszałek". I jedno zdjęcie czegoś co ma być "pinot noir. Być może niepotrzebnie wiąże obydwie sprawy ale wydaje mi się, że właśnie na tych krzakach pojawiły się na młodych liściach takie meszek, którego wcześniej przy wzroście nie obserwowałem. Ostatecznie te dwa krzaki urosły na 2m i były ogławiane. Teraz 3 sezon będą mieć (z czego pierwszy późny bo sadzone były w czerwcu jako małe krzaczki). Do tej pory prowadzone na 1 latorośl - zresztą w tym roku też zostały przycięte na 2 oczka bo grubość latorośli pozostawiała dużo do życzenia.
Obecnie na etapie wełnistego pąka, w tym tygodniu pewnie zielone się pojawi jeśli te ciepłe dni i noce się utrzymają.

PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 10:15 
Ekspert
Ekspert

"Meszkiem" na koronkach sztobrów się nie przejmuj - wiele odmian tak ma.

Zeszłoroczne uszkodzenia liści to moim zdaniem albo przędziorek owocowiec, albo przymrozki wiosenne.

PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 11:27 
nowicjusz
nowicjusz

W tym roku będę je bardziej skrupulatnie obserwował. Sadzonki są z Clematisa, kupowane w Auchan na wyprzedaży po 2-3zl. Oznaczenia miały ale po zeszłorocznym owocowaniu próbnym wiem na pewno ze te oznaczenia nie odpowiadają prawdzie bo wśród odmian "białych" mam krzak "czerwony". W tym roku postaram się, zrobić więcej fotek i zidentyfikować je dokładniej.

Co do zeszłorocznych - możliwe ze przymrozki majowe, dość dobrze oglądałem te krzaki i przędziorka tam nie widziałem.

PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 12:58 
Ekspert
Ekspert

VDR napisał(a):
... dość dobrze oglądałem te krzaki i przędziorka tam nie widziałem.

Gołym okiem? Przędziorka najlepiej szukać z mikroskopem.

PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 13:38 
nowicjusz
nowicjusz

Wydaje mi się, że na zdjęciach macro byłoby widać pajęczynkę, odchody, ewentualnie wylinki i postacie dorosłe. Nie wiem czy mam jeszcze fotki zrobione lustrzanką i obiektywem macro krzaków. Musiałbym poszukać. Tutaj wrzuciłem fotki robione telefonem bo miałem pod ręką. Ale jakiś mikroskop w domu też posiadam - w zeszłym roku nie wpadłem na to by go użyć :/ W tym sezonie w razie czego będę dokładniej sprawdzał.

Miałem zaatakowane kiwi przędziorkiem w innej lokalizacji i postać dorosła była widoczna gołym okiem - kiwi wyglądało podobnie jak na tej fotce:

Obrazek

Chyba, że to powyższe to nie przędziorek.

PostNapisane: piątek, 26 kwietnia 2019, 09:48 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
...

Każdy Pinot tak ma, a Pinot Meunier i Pinot Wrotham to już w szczególności.
http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:PM-k3.jpg
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... m7_ko4.JPG

PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2019, 10:19 
nowicjusz
nowicjusz

gbed napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
...

Każdy Pinot tak ma, a Pinot Meunier i Pinot Wrotham to już w szczególności.
http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:PM-k3.jpg
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... m7_ko4.JPG

Nie pozostaje mi nic innego jak czekac, robic fotki i probowac identyfikowac odmiany ktore mam - tak to jest kupic na wyprzedazy kota w worku. Teoretycznie kupilem jednego pinot noir, dwa krzaki rondo, dwa marszalka, jedna zilga, dwie bianca i po jednej aurorze i johaniterze. Bede obserwowal - W sumie to wszystkie sztobry które wypuszczają zielone - taki meszek mają. Zobaczymy jak w gruncie - tam dopiero przebiły się przez pąki.

Strefa czasowa: UTC + 1