wal2000 napisał(a):
Ta odpowiedź nie była kierowana do ciebie. Winnicą zajmuję sie już kilkanaście lat. Od 8 mam własną. Jest obecnie w doskonałym stanie. Cała moja wiedza to przekazy książkowe od polskich i zagranicznych expertów oraz wieloletnia praktyka. Nie bedę przedłużał już tej czczej dyskusji która opira sie na 2 byle jakich zdjęciach i urażonych ambicjach tzw.expertów portalu którzy mnie zażucaja zgadywanie a sami wróżą z fusów. Żegnam
Wal2000
Czytanie książek to ważna sprawa, ale jak widać trzeba to robić ze zrozumieniem.
To który zagraniczny, czy polski ekspert twierdzi że młode latorośle wytrzymują w maju -3'C bezobjawowo? Roman Myśliwiec pisze, że nawet stare liście jesienią marzną przy -3?C.
Chętnie bym poznał konkretne nazwisko lepszego eksperta w diagnozowaniu, zwalczaniu chorób i szkodników od Dr Mazurka, skoro nawet jego ilustracje nie skłoniły Cię do żadnej refleksji.
Moja babcia też uprawia winorośl od kilkudziesięciu lat i twierdzi uparcie że jej owoce i wino są najlepsze.
A jak nazwać, jak nie zgadywaniem, jak się podaje wszystkie sobie znane z książek choroby i szkodniki, nawet te, które nie są za grosz podobne do prezentowanej fotografii. Jak się wymieni wszystko, to coś się może trafi.
Do koziej dupy to sobie możesz porównywać swoją rodzinę lub znajomych jak ich to bawi. Mnie nie bawi i nie życzę sobie tego.