Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 13:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 2 września 2011, 05:50 
Kiper
Kiper

_Andrzej_ napisał(a):
... Chcę potraktować go wstępnie sodą. Czy po Karate Zeon muszę zachować jakąś długą przerwę, czy można już następnego dnia?

Najpierw KHCO3 (lub soda) a potem na robactwo.

PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2011, 00:37 
czeladnik
czeladnik

"w eko uprawie znalazłem takie coś "

"""""Naturalne wywary do zwalczania mszyc:
Stosować opryski samodzielnie przygotowanymi środkami pochodzenia roślinnego. Stosujemy w tym celu napary, gnojówki i odwary zawierające substancję trujące, odstraszające lub hamujące żerowanie owadów. Na preparaty pędy liście lub pąki takich roślin jak: wrotycz pospolity, bieluń dziędzierzawa, lulek czarny, krwawnik pospolity, cebula, pokrzywa zwyczajna, czosnek, rumianek pospolity i mniszek lekarski.
W przypadku lekkich inwazji można spróbować spryskać rośliny wodą z szarym mydłem.

Zwalczanie
Systematyczne kontrolowanie stanu roślin pozwoli nam zauważyć pierwsze mszyce. Wtedy zareagujmy natychmiast, aby nie dopuścić do zakładania nowych kolonii.
Zastosujmy jeden z następujących preparatów chemicznych: Afidol, ABC na mszyce, Pirimor, Aztec, Owadofos, Zolone, Croneton. Szczególnie polecany jest Pirimor, gdyż stosowany przeciw mszycom nie niszczy pożytecznych owadów, takich jak biedronki, larwy bzygowatych i złotooków, które są naturalnymi wrogami mszyc. Do ochrony roślin pokrytych spadzią, które wabią owady zbierające pożytek (pszczoły, mrówki), aby uniknąć ich zatrucia, także należy stosować Pirimor. Preparaty ABC na mszyce i Pirimor są sprzedawane w małych opakowaniach z myślą o tych, którzy zwalczają mszyce na małych powierzchniach, czy nawet na pojedynczych roślinach uprawianych w ogrodzie.

Jeżeli nie chcemy stosować preparatów chemicznych, opryskajmy rośliny samodzielnie przygotowanymi środkami. Mogą to być napary, odwary czy gnojówka z roślin zawierających substancje chroniące przed owadami (jak je przygotować ? podajemy obok). Preparaty te działają odstraszająco, trująco lub hamują żerowanie szkodników. Szczególnie dużo związków działających niekorzystnie na mszyce zawierają: krwawnik pospolity, wrotycz pospolity, powojnik pnący, pokrzywa zwyczajna, bieluń dziędzierzawa, lulek czarny, rumianek pospolity, mniszek lekarski, papryka roczna, cebula, czosnek, łęty ziemniaka. Do sporządzania takich preparatów wykorzystuje się świeże pędy, liście, pąki kwiatowe lub kwiaty tych roślin. Można też stosować dostępny w sklepach ogrodniczych preparat z czosnku ? Albarep, szczególnie polecany do ogródków przydomowych.
Preparaty roślinne do zwalczania mszyc:
Odwar z wrotyczu
3 kg świeżych kwiatostanów (lub 0,3 kg suszu) zalać 10 litrami wody i przegotować; po ostudzeniu odwar przecedzić i opryskiwać nim rośliny zaatakowane przez mszyce.

Napar z pędów krwawnika
Nadziemne części rośliny wysuszyć w suchym i zacienionym miejscu. 0,8 kg rozdrobnionego suszu zalać wrzątkiem i pozostawić na 30-40 min, po czym uzupełnić wodą do 10 litrów i pozostawić na 48 godzin. Następnie przecedzić i naparem opryskiwać rośliny zaatakowane przez mszyce.

Gnojówka z pokrzywy zwyczajnej
1 kg świeżych roślin lub 0,1- 0,2 kg suszu zalać 10 litrami wody i fermentować przez cztery dni; rozcieńczyć w stosunku 1:50 i opryskiwać rośliny zaatakowane przez mszyce.

"""""

Tez chciałem coś z eko uprawy zastosować na mszyce , które to upodobały sobie szczególnie niektóre odmiany jabłoni.
Z zielska jakie miałem dostępne to pokrzywa, krwawnik i tytoń.
Zrobiłem tego 200 litrów (takiej gnojowicy) śmierdziała niemiłosiernie , ale co mi tam skoro ma pomóc :D . Przecedzałem do plecakowego opryskiwacza i heja na mszyce.
Niestety nie padły, załatwil je dopiero talstar bo decis też sobie nie radził a jak dałem większą dawkę to palił pędy.

PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2012, 17:01 
nowicjusz
nowicjusz

czytam czytam i tak spytam.... Mam dużo thuji i już wiem czego się spodziewać po nich. Niestety innego miejsca do nasadzeń nie mam. Co wg Was jest najskuteczniejsze na te robactwo jeśli się pojawi ??? Można na wiosnę opryskać czymś thuje żeby uniknąć tego paskudztwa czy pozostaje nastawić się na walkę już na winoroślach?

PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2012, 20:57 
Kiper
Kiper

Mam prośbę
czy moglibyście mi to coś podesłać w trakcie sezonu. To może być Empoasca nie zaprzeczam, ale trzeba to dokładnie sprawdzić z kluczem. To może tez być zbieg okoliczności. Gatunków skoczków w Polsce jest co niemiara i nie ma gwarancji że nie jest to jakiś przypadkowy gatunek szczególnie, że objawy dotyczą nie przypadkowo określonych odmian (tych samych w różnych regionach). Jeśli to Empoasca (skoczki są bardzo trudne do oznaczenia, i aż się boję się tego napisać określa się je często na podstawie preparowania narządów rozrodczych) to trzeba będzie coś o tym napisać dla potomności.

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 09:15 
Kiper
Kiper

Miałem gdzieś zdjęcia zarówno charakterystycznych białych wylinek, jak i zielonych robali, które znalazłem na liściach. Porównywałem ze zdjęciami znalezionymi w sieci i były identyczne. Zresztą do ich poszukiwania skłoniło mnie właśne charakterystyczne zaczerwienienie liści (tak, tak, tuje rosną w pobliżu).
Mogę w kolejnym sezonie jakieś nałapać, ale nie wiem, jak je przechowywać i dostarczyć, żeby się nadawały do badania.

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 16:01 
nowicjusz
nowicjusz

Piotrze masz na te robactwo jakiś skuteczny i sprawdzony środek?

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 22:09 
Ekspert
Ekspert

doktorek napisał(a):
Mam prośbę
czy moglibyście mi to coś podesłać w trakcie sezonu. To może być Empoasca nie zaprzeczam, ale trzeba to dokładnie sprawdzić z kluczem. To może tez być zbieg okoliczności. Gatunków skoczków w Polsce jest co niemiara i nie ma gwarancji że nie jest to jakiś przypadkowy gatunek szczególnie, że objawy dotyczą nie przypadkowo określonych odmian (tych samych w różnych regionach). Jeśli to Empoasca (skoczki są bardzo trudne do oznaczenia, i aż się boję się tego napisać określa się je często na podstawie preparowania narządów rozrodczych) to trzeba będzie coś o tym napisać dla potomności.

Jak w tym roku powtórzą się czerwone plamy na mojej Festivee, to Ci osobiście podrzucę.

PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2012, 18:53 
Kiper
Kiper

Sezon jeszcze się nie zaczął a ja już złapałem pierwszego skoczka :). Dostałem go gratis do kupionych sadzonek, które ładnie na parapecie zaczęły właśnie się zielenić. Zaatakował Kodriankę i zupełnie przypadkowo wpadł mi dzisiaj w oko.

Obrazek

Siedzi bestia zamknięta w kieliszku. Sadzonki dla pewności opryskałem Decisem. Mam nadzieję że wytłucze inne (jak było więcej).

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2013, 17:01 
mistrz
mistrz

Na regentach 2 letnich od miesiąca przebarwiają mi się już liście, czy to normalny objaw w wieku młodzieńczym czy choroba? Szukałem tych robali ale na liściach nie znalazłem ani jednego, dostały raz florovit raz siarczan potasu. Krzewy są już w 1/3 czerwone i to postępuje, w zeszłym roku czerwienić zaczęły się we wrześniu. Liście czerwienią się, przysychają od brzegu i robią się kruche. Nigdzie w pobliżu nie ma thuji są maliny, jabłonie i warzywnik.

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2013, 17:47 
Ekspert
Ekspert

Stawiam na szarą pleśń.

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2013, 18:14 
mistrz
mistrz

Był SNL przed kwitnieniem i Switch w trakcie (15 czerwca), także mało prawdopodobne. Czerwienienie zaczęło się chwilę przed kwitnieniem.

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2013, 18:21 
Ekspert
Ekspert

Teoria trochę kontrowersyjna ale skoro tuje.... to dlaczego nie SP? Jak wygląda zapylenie na tych krzewach?

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2013, 18:46 
Kiper
Kiper

Ewidentny niedobór Mg. Zwłaszcza, jeśli to krzewy własnokorzeniowe. Było ostatnio robione badanie gleby? Może krzewy wyczerpały zasoby magnezu z gleby w poprzednich latach i w tym roku objawy ukazały się wcześniej... Polecam spróbować nawozić dolistnie magnezem - jeśli przebarwienia nie będą postępować, to mamy przyczynę.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2013, 19:06 
mistrz
mistrz

Badań gleby nie było, chyba się jednak bez nich nie obejdzie. W zeszłym roku był sypany dolomit, przyznam się, że na oko po garści pod winorośl. Regenty są na podkładce SO4. Zapylenie przebiegło dobrze mimo tego, że w połowie kwitnienia zrobiło się trochę deszczowo.

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2013, 19:15 
Kiper
Kiper

Dobra, sypałeś dolomit, ale czy wymieszałeś go z glebą(głęboko)? Wiesz jaki masz odczyn gleby? To wszystko ma znaczenie. Na tą chwilę możesz pryskać saletrą magnezową(jak dostaniesz), lub siarczanem magnezu, optymalnie z dodatkiem saletry np. potasowej(może być spożywcza - do peklowania), co korzystnie wpływa na wchłanianie nawozów dolistnych.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1