Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 18:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 22 lipca 2023, 09:08 
czeladnik
czeladnik

Usunąłem wszystkie zainfekowane grona i oczekiwałem, że na kolejnych nie będzie rozwijał się grzyb. Przez trzy dni obserwowałem jak rośnie potem pryskałem.

PostNapisane: sobota, 22 lipca 2023, 12:04 
Ekspert
Ekspert

Środki w trzecim oprysku to wyraźnie na maczniaka rzekomego i szarą a nie na prawdziwego.
Dla mnie w ogóle nie do pomyślenia, żeby na tym etapie wegetacji u doświadczonego winiarza były jakieś duże straty czy poważne infekcje.
Gdyby u kogoś źle się działo to może trzeba ponownie przeanalizować następujące sprawy:
- czy dobrze jest rozpoznany rodzaj infekcji, różne przebarwienia mogą pojawiać się z innych przyczyn (np. niedobory, poparzenia itp)
- terminy oprysków profilaktycznych ( po latach to już powinno się wiedzieć co i kiedy się zaczyna w danej miejscówce), działamy jakby w przeddzień a niezależnie od tego dajemy porządny oprysk przed i po kwitnieniu.
- środki dobrze dobrane o jak najszerszym spektrum działania,
- jak działamy interwencyjnie to natychmiast jak zobaczymy choćby jedną zainfekowaną jagódkę czy listek a nie po kilku dniach,
-pierwsze zainfekowane listki czy jagody warto usunąć,
- opryski są dokładne (także spód liści i grona), o poranku lub wieczorem, jak można to na deszczówce i z adiuwantem.
‐ nie oczekujmy, że infekcja wizualnie zniknie, najważniejsze, żeby była martwa.
- utrzymujemy krzew w dobrej kondycji, dobre cięcie, nawożenie, usuwanie niepotrzebnych latorośli i obrywanie liści wokół gron, żeby był przewiew.
- po roku z infekcjami wczesną wiosną tuż przed wegetacją dajemy oprysk (malujemy) na łozy i pąki np. dotąd sprawdzał się topsin.

PostNapisane: poniedziałek, 31 lipca 2023, 19:39 
czeladnik
czeladnik

100% racji przegapiłem w tym roku opryski. Słoneczna pogoda uśpiła moją czujność, a obfite kwitnienie kusiło przeciążeniem krzewów. Liczyłem, że Rondo zjedzą pod koniec sierpnia do połowy dzieci, a w październiku zbiorę resztę. No i azotu na wiosnę nie żałowałem, bo z badań wyszło, że strasznie go mało w glebie, 0,5mg/100g gleby.
Teraz po tej nawale chemii pryskam po każdym deszczu wodorowęglanem potasu i widać efekty Pytanie czy to nie jest jeszcze efekt fungicydów systemicznych, ale nie zamierzam sprawdzać.
Sławku jakim stężeniem topsinu należy malować łozę? Jeszcze zamknięte pąki czy po pęknięciu pąków?

PostNapisane: poniedziałek, 31 lipca 2023, 19:54 
Ekspert
Ekspert

Wszystko analogicznie jak moczymy sztobry.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1