Sprawa jest skomplikowana - odporność na BR jest obecna w wielu amerykańskich gatunkach winorośli (rotundifolia, rupestris, cinerea, riparia). Nie sięgając tak daleko mamy do dyspozycji hybrydy, które odziedziczyły tę odporność jak np. Seyval -> Calardis Musque, Merzling -> Solaris -> jego niektóre dzieci np. Cabernet Carol, a także Csillam. Ze starszych hybryd sprawdzam jeszcze Couderc 126-21, ponoć bardzo odporny na BR i co ciekawe w pełni odporny na filokserę przy 75% vinifery/25% rupestris.
Według badań:
https://www.mdpi.com/1422-0067/24/4/3568za odporność gron na BR odpowiada głównie gen Rgb3, znajdujący na tym samym chromosomie i w pobliżu Rgb1, co jednak nie wyklucza ich rozdzielenia przy krzyżówkach w wyniku rekombinacji. I to byłoby wyjaśnienie przypadku mojej selekcji z potwierdzonym Rgb1, odpornej na liściach a podatnej na owocach. Niestety nie ma jeszcze komercyjnych markerów na Rgb3 i odporność gron trzeba na razie oceniać fenotypowo.
Z ciekawostek jest jeszcze węgierska PIWI - Abigel, krzyżówka VRH BC3 x Petra, ok. 90% vinifery, geny Rpv12 + Rpv1/Run1, po wstępnych testach dobra mrozoodporność, pewnie po dwóch ostatnich rodzicach (Riesling, Petra). Według węgierskich testów polowych odporność na BR ma 7/9. Mam i testuję bez oprysków drugi rok.
-- N cze 30, 2024 2:42 pm --
DW napisał(a):
Poza tym Swenson sporo używał Seyvala w krzyżówkach i warto im się przyjrzeć, to świetny materiał do dalszej obróbki
Dla mnie Swensony to "szwarc, mydło i powidło". Nikt tak do końca nie wie z czego powstały, teorie są rozbieżne

. A które konkretnie Swensony masz na myśli?
DW napisał(a):
Natomiast Eger 2 (siewka Villard blanc) jest nic nie wart jesli chodzi o BR. Mam kilka odmian ze szkółki Tschida z genami po Eger 2 i one nie mają żadnej odporności na BR.
Dzięki, dobrze wiedzieć. A może te nowe austriackie PIWIz Tschidy po Festiwalnyj/Bronner będą odporne na BR?